水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-19 10:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : LED/迷矮 問題
未閱讀文章發表於 : 2016-07-24 19:56 
離線

新手想請教一下

開缸都應該有大約三個月,種迷矮做前景。一路發現迷矮都種得唔靚,有少量爬地情況但係葉就開始變黃。
用ADA粗泥,水溫試過維持係25 度 (當時魚缸近近地窗邊),而家剛剛移離左窗邊而且將溫度降到去23度。
有打CO2同燈照同步由17:00-01:00,無用基肥但有液肥,每星期換水一次。
而家開始懷疑會否係枝燈唔夠,用緊zetlight 1201。今日爬文有師兄話最好20W以上,跟手睇番枝燈既說明書就寫Total around 16W
想請教下呢枝zetlight 用係 16寸缸係咪真係唔係好掂?但其實迷矮都有嘔泡
都無乜idea 可以試D乜野。。。PH大約6.5
唔該晒 :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: LED/迷矮 問題
未閱讀文章發表於 : 2016-08-23 11:31 
離線

你欠Ada k肥

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: LED/迷矮 問題
未閱讀文章發表於 : 2016-09-01 16:07