水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 13:54

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2016-04-18 22:13 
離線

年半前開左一次缸之後因為d 草黃到枯晒冇晒葉而失敗收場,當時斷定為買回來的水草難度高...

這次再重頭來過,但水草的反應跟上次一樣,開左一個月中景草無乜反應,牛毛就黃晒,唔知係咪轉緊水定未能達環境要求

現產生以下問題:

1)現在最懷疑的燈的問題是led
12w aquawork led 是否合適種植水草,我明白w數本身可能未必夠,但應該未致咁樣掛,這會否是led燈本新的不足(不如傳統光管)。
現正考慮$550 的16w*2 t5ho, 要藍白兩管?有其他較經濟的選擇?或是如果led 燈根本無問題,有led 燈推薦嗎?

2)我是用intense 錶如up 牌鐏,但發現漏氣,問題應該是O環問題。因為我去過x基問過,佢超好人咁送左一個二手環, 在當時確認沒再漏氣,但返到屋企又唔得,扭返開一睇個環壓到扁晒變晒形,這個現象是正常嗎?

3)液肥會過期嗎?有1支年半前的ada step1

3)有其他我無察覺我問題嗎?

14吋魚缸資料:
生物環綿花掛濾
Aquawork 4*3 led 8hr
Co2 1秒1泡 8hr
Ada 黑泥/沙
Kh :2
Ph: 6.5
一星期換1/2 到 1/3 (有洗沙器)

魚:2* 小精靈 5*火焰燈 (準備買大和藻蝦)

謝謝大家幫忙

附加檔案:

附加檔案:

附加檔案:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-04-21 12:44 
離線

T5 HO應該冇16吋 SIZE
DAZA除外
睇你草量,用PL27管應該OK
係咪鐵皇冠,係既應該札木石種,落泥種容易爛根
你個缸咁細,下次可以考慮迷你牛毛,觀感靚D

有位用桶濾,EDEN501,唔太多生物應該都夠

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-04-21 15:22 
離線

或者答問題1 & 2,

個O RING 被壓扁係正常, 但無需要摟得太實, 有反效果, 如果需要新O RING, 可以到魚街買 UP 牌的 O RING, 應該啱 INTENSE 錶頭用.

Led 燈有興趣可以睇睇呢隻 , 買過一支" 星空 " 用緊已兩年都唔錯
https://world.taobao.com/search/search. ... PV895_2461

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案