水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-23 14:42

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2015-09-29 10:55 
離線

24寸清缸種植 美國鳳美苔和黃花蓮, CO2 和燈照同步, 並每天滴水草肥... 魚缸有短鯛. 100多燈魚, 和4條將魚, 鼠魚2條, 本人最終目的是要的水草冒泡, 8-)

魚缸石頭打萛再種上水草, 請問應該種咩草,易冒泡???

附加檔案:

燈是用 NEMO LIGHT AQUA MARINE 36W (因為是海水燈, 偏藍, 但我開足最光, 夠吾夠力???光合作用?要換燈嗎?? 燈照時間: AM7點-PM7點,是否足夠+/-???
LED 72PCS SMD 5730
WHITE 38PCS 12000K
BLUE 28PCS 460nm
RED 4PCS 630NM
GREEN 2PCS 520NM

如果換同牌子水草燈 36W 是否可以做到光合作用??
LED 72PCS SMD 5730
WHITE 62PCS 8000K
BLUE 28PCS 460nm
RED 4PCS 630NM
GREEN 2PCS 520NM

瀘桶, 是用大的瀘桶, excel牌(好用)

請各位水草達人指點迷津, 謝謝

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-10-01 15:51 
離線
頭像

24吋缸大約六、七十升水,"裝" 一百幾十條魚無問題,但係"養"廿條燈魚己經頂晒磅,大條D嘅魚再要養少D。咁多魚好快就會畀自己嘅排泄物毒死大部份。

水草要用6700K 白光,藍光祗適合養海水魚。就等於人同牛都係動物,但係人一定要食飯,畀幾多草畀你都食唔飽。

對於水草黎講,光同二氧化碳先係食物,水草肥係維他命,唔駛咁早落水草肥,亦唔好落太多,盞係攪到成缸藻。

養水草仲要留意PH值,要偏酸,但係你個缸可能偏鹼,買D tester check 一 check 。

魚與熊掌,不可兼得,如果以養水草為主,咁以你個缸計,廿條魚都多,睇下人地示範缸幾大個,養幾多條魚?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案