水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-16 20:32

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2013-09-01 15:48 
離線

我個缸情況如下. 魚已死淨幾條紅蓮燈. 草也無啦. 可以拿走的器材如出入水管, CO2 細化器等已浸過漂白水. CO2樽氣已經無氣約個多月. 但黑毛藻仍然在泥面出現.

想請教 是否 不開燈, 入返氣後保持返高濃度CO2(我有 pH controller) 每星期拿返d器材出來浸漂白水, 每幾日換一次水, 每幾日把泥面見到有黑毛藻的泥粒拿走.

這樣做, 有無可能根治到黑毛藻, 和不用把全缸的泥換晒 ? 謝謝各位指教

GLO 24" T5HO Philips 6500K管 x2
燈開 15:00-23:00

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-09-05 03:53 
離線

其實呢個情況,好似做乜都冇乜用。
師兄你唔想換泥,有冇諗過用高濃度黑毛剋星浸泥呢?
(反正有冇魚有冇草)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-09-09 14:52 
離線

睇吓下面篇文幫唔幫到手

http://tw.myblog.yahoo.com/pcm-999/arti ... =6340&sc=1

不過你都係枝co2入番氣先啦

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章