水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-20 09:27

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [問題]nh3高
未閱讀文章發表於 : 2003-09-24 01:26 
離線
頭像

hello 各位.小第新開缸.又看了一些post.我的缸nh3很高.高都深綠色.是不是開始進行 氮化循環呢.開缸只落了二支硝化細箘是濃縮硝化細菌果隻.還加多10ml硝化細菌psb果隻及除氯氣的東西.我有用hqi燈照.二日後發各水變得水白.唔知是不是你地叫白水呢..如果是白水.我也看過你們的文章.是硝化菌食了一些細菌.本人可能比較心急..第五曰換了5分1水.換出來的水很黃.是下是ada的黑泥顏色泥.但換水前水草能出泡.出等都多.

問題:1.nh3是否落得太多硝化細 2.點解換水后沒泡出 3.看硝化細箘有沒有建立是否chack no2 0r no3才知呢. 請各位草友幫幫手給D意見>>

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-09-24 09:46 
離線
管理員
頭像

NH3 係亞摩尼亞, 亦係缸內最先出現O既廢物, 度數很高, 即係硝化系統未發生作用, 白水出現都係咁O既原因, 開新缸急唔黎, 加幾多菌, 其實都只係菌種(如果真係菌種), 要等佢地慢慢係灑材上面建立生長先得O架.
科學化O既檢測, 就是睇 nh3, no2 同no3 o既變化, 不過多數都冇咁好心機, 由得個缸正常濾水, 加水, 等得2 個多 3 個星期, 就會開始清, 再等得個零兩個月, 濾水器同硝化系統都成熟, 水就自然會清, 到時就算換 1/3 缸水, 都會冇問題.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案