水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-04 10:18

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-07-01 13:44 
離線
頭像

我養了三個月,但係都麻麻地,我去到魚街都唔知邊樣打邊樣 :d 現請各位指教~
:j 我有個24''缸,
有枝唔知咩燈(燈上寫MR620 24W x 2 220V/50HZ)
有50%水草,
有個co2樽有錶頭,Co2應該開1秒1粒夠唔夠呢?
有個後掛式大濾水,我唔知係咩牌子 :h
仲有個電子測PH計,但係我發現一開co2(大約一秒一粒),ph就跌,早上未開時有6.4ph,到放工返黎得返5.8ph,敢我就關左co2,佢就升返,這正常嗎?
我想問co2細咩器,應該放係咩位好?)聽講是出入水位)但因為我個濾水係後掛式,我又唔想個細咩器放係後面,俾D水草"庶"住!
擺高定低好呢?,有水草"庶"住怕唔怕呢?
有枝唔知咩燈(燈上寫MR620 24W x 2 220V/50HZ),24''缸用夠嗎?
我想養得好D有咩要加呢?外置式濾水好d嗎?去油器係咪一定要有!
THX~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-01 14:00 
離線
頭像

主要係o吾夠光,CO2令PH下降是正常的,細化器通常要放低D,因為CO2同水接觸得耐D有助CO2溶入水中!去油器是草缸必備,因如果水面有油,光就不能全數射入水中!光+Co2+肥,是水草基本需要,如有什麼問題可詳細說明你個缸既Config & 有乜草! :a

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-01 14:10 
離線
頭像

敢我要換過枝燈定換燈泡呢?去邊買同點講呢?枝燈我在魚街買的,佢又話夠喎!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-01 14:34 
離線
頭像

我要換幾多w燈呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-01 14:42 
離線
頭像

因為你用左黑毛藻殺手lor...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-01 14:52 
離線
頭像

黑毛藻殺手有關嗎??我宜家無用喇喎

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-01 15:13 
離線
頭像

MR620
24W x 2 7100k
220V/50HZ.......我宜家用緊,想換光D—可以換咩燈泡呢?
THX~~~~~```

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章