水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-25 06:26

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 60 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-14 23:46 
離線

JerrySan 寫:
經過各大高手指點,雖然黑毛藻及絲藻都仲有,因為我仲未用人手清除,但係全部水草都有泡出,而PL只開了55w兩支,魚魚都無再死了,可見水質某程度上已經改善了。已加了Ammolock2,換水及加大Co2都真係幫到手!
下一步會用人手除藻及再加水草!

好呀...好呀....快d擺平d藻...咁就有個靚靚缸過呢個夏日啦..
不過,我仲係度同d藻激戰緊.....
我想問下你,d Ammolock2 你點落架?
洗唔洗日日落.定係換水先至落. 邊個效果好d? thanks...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-15 01:43 
離線
頭像

長頸利 寫:
JerrySan 寫:
經過各大高手指點,雖然黑毛藻及絲藻都仲有,因為我仲未用人手清除,但係全部水草都有泡出,而PL只開了55w兩支,魚魚都無再死了,可見水質某程度上已經改善了。已加了Ammolock2,換水及加大Co2都真係幫到手!

好呀...好呀....快d擺平d藻...咁就有個靚靚缸過呢個夏日啦..
洗唔洗日日落.定係換水先至落. 邊個效果好d? thanks...

我係換水先落架!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-15 15:09 
離線
頭像

我昨天已加入多o的水草了! :-n05

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享]好正....
未閱讀文章發表於 : 2003-06-15 15:19 
離線
頭像

你個係 30" x ? and ? ar??
好正

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [分享]好正....
未閱讀文章發表於 : 2003-06-15 15:32 
離線
頭像

toon 寫:
你個係 30" x ? and ? ar??
好正

30" x 34" x 14"

本來唔打算種水草,搞搞下就搞成咁。 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-15 17:50 
離線

JerrySan 寫:
長頸利 寫:
JerrySan 寫:

我係換水先落架!

哦...你係一落佢之後,就即刻換水?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-16 10:59 
離線

JerrySan兄! 你的背板好靚啊!用來設景一流!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-16 17:38 
離線
頭像

QQKK thanks.

有d藻已生在葉面所以用手是不可以移除. 唯有等佢地自己死啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [問題]
未閱讀文章發表於 : 2003-06-17 19:55 
離線

What is "Ammolock 2"? What is its function? Where can buy it? How much $? Thanks.[color=#0019ff][/color] :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-17 20:10 
離線
頭像

Ammolock2 is used to convert ammonia to a non-toxic form and so that the biological filter will then consume the non-toxic ammonia, converting it to nitrite then to nitrate.
You can buy it from 卡X and it is $48 of a bottom of 480ml.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論] AMTRA
未閱讀文章發表於 : 2003-06-17 21:15 
離線

I bought the "AMTRA -nitrat reduct". Is it same function as same as "Ammolock 2"? Please refer attached photo.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-18 02:21 
離線
管理員
頭像

Ammolock2 係 阿摩尼亞未轉成 NO2 時, 已經化解了. 而且用後發現還有解酸效果. 係換完水後加建議用量就不錯.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-19 21:42 
離線
頭像

黑毛藻好頑強呀,有o的已經生到針葉的水草上了!
加ammolock2同埋我已加左七隻SAE,仲有無計呀?
樹幹入面又發現蝸牛仔,真係一波未平一波又起!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-01 03:09 
離線
頭像

我自己用過AZOO黑毛藻殺手,都幾好!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-01 03:12 
離線
頭像

AZOO黑毛藻殺手 跟足盒上說明做,黑毛藻會變紅跟住死

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 60 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :