水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 00:21

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2016-05-25 12:00 
離線

各位師兄....你好!!
我想問下我個草缸PH最近一個月跌得好誇張......夜晚4.6-4.7左右.....朝早開燈會慢慢升返5-5.2........已經一樣樣試都未搵到咩原因!!
2月頭開缸.....設備:60*40*45.....CF-1200打滿石英球(淘記既石英球...唔知有冇關係...但朋友有用都冇事).....前置全綿....ADA泥新裝(會降酸...但身邊朋友都一直用都未見有咁既情況).....ADA基肥(唔清楚有冇關係).....缸中有一舊30長25高15寬既木(應該未至於另PH勁跌)....十多磅山谷石(石應該唔會跌PH)......CO2 (24小時長打...不過由原先開缸1秒一泡調到最近兩個月4-4.5秒一泡)......屋企自來水PH7-7.3左右....但我一直係用家用過濾水機出既水(水機出既PH係6.3-6.6左右).........初開缸時PH一直係6-6.3左右....慢慢3月中就開始跌到5.5-5.8左右(心想都唔算過份).....後尾4月中就開始勁跌到依傢最低夜晚4.6....再過一排在跌就真係全缸魚等消息.....我想問咁多位師兄因搵唔到方法解決而我又知道珊瑚骨可升PH.....所以可唔可以加?(因我問過魚鋪老闆佢話草缸唔可以亂加 , 未有魚感到不適唔好擔心住 , 是實咁跌法我個缸又未見有魚死......但魚色好明顯有問題........草況明顯好多溶緊葉同冇狀態)..........重點係在跌PH或者等到出事既話我諗都好難返轉頭= =".....希望有師兄幫忙解答

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-05-25 15:29 
離線
頭像

我覺得換水係一個方法,換半缸水,格日換一次。換多幾次應該會好D!因為新缸新泥係會咁樣的!

PH :6.2-6.8 每星期換1/2隔夜水
燈具:LED RGB,照燈時間 1600-23:30
生物:新燈,小精零,小狐飛狐
221 7推海利HS28A水冷23度
草類:三角莫絲,迷牛,迷你矮珍珠,红宮廷,小圓葉,辣椒榕。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-05-25 17:10 
離線

謝師兄解答....最近兩星期我都有用這方法換半缸水......但沒見有明顯效果......應該是說直接最多兩天就打回原形....
有人叫我直接換自來水不用水機......但因嚴重土地問題冇辦法養水.....佢就叫我唔養水但勤換每次換10分1......但又擔心水有氯氣.....

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案