水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-26 08:29

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 166 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345 ... 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : [分享]
未閱讀文章發表於 : 2003-04-07 15:17 
離線
頭像

GL 寫:
可以的,但酸泥可能不是一晚就見效喎!仲有,唔知有無落夠足夠的分量喎!

用了hagen o個隻, 70g用了一半,即35g,魚缸有水60L,唔知夠不夠呢?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-07 15:46 
離線

Sorry!小弟都不唔知夠唔夠喎!因為,小弟40"缸唔理佢,成合amtra紫用布袋裝好就放在濾桶了!如果係個缸細,可以酌量加入即可!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-07 23:51 
離線

C@@lPix兄:期望看倒您的試驗結果喎!

不知是否正確,覺得可能應該用一些綠茶或生茶好d喎!因為感覺上可能會釋出多一點葉酸喎,例如雲貴的綠茶, 或蘇浙的龍井等等,當然,係用一些cheap等的茶啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-18 22:06 
離線

beech leaves
oak leaves
去撿就有了~

綠茶,喝過的茶包,但是不能放著,要常換,喝死你喔...
降低你的kH先!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-19 01:22 
離線

beech leaves / oak leaves 香港地有點難度~

茶葉~ 如果係bb缸應無乜問題~
黑水都慳返~ 不過濃度真係差左d~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-19 11:05 
離線
頭像

不如試下用power house隻微酸生物環啦!反正你個濾水器都要放架啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-19 18:07 
離線
頭像

白格格 寫:
oak leaves
去撿就有了~

降低你的kH先!

我倒了黑水了
kH只有3

但pH仍有7.6以上

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-19 18:11 
離線
頭像

噢暈 寫:
不如試下用power house隻微酸生物環啦!反正你個濾水器都要放架啦!

在哪兒買,幾錢呢?
我仲剛買了bio glass petit $12一盒

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-20 01:38 
離線
頭像

rayhokman 寫:
噢暈 寫:

在哪兒買,幾錢呢?
我仲剛買了bio glass petit $12一盒

$220 1L囉.... :l
不過用佢黎增酸唔掂喎,真係微酸微到唔多覺囉.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-20 23:37 
離線

白格格 寫:
oak leaves
去撿就有了~

降低你的kH先!

我倒了黑水了
kH只有3

但pH仍有7.6以上

kH 3 差不多了~
haha~ 那麼茶葉比黑水有效了~
me... just below ph7 using Tea.. kH below 2 I guess

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-21 18:45 
離線

加乜都唔係長遠辦法!
把心一橫............換泥底

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-23 10:38 
離線
頭像

C@@lPix 寫:
白格格 寫:
oak leaves
去撿就有了~

降低你的kH先!

我倒了黑水了
kH只有3

但pH仍有7.6以上

kH 3 差不多了~
haha~ 那麼茶葉比黑水有效了~
me... just below ph7 using Tea.. kH below 2 I guess

What tea do you use?
I use green tea pack is no use and moreover make my tank become very dark :h

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-23 11:55 
離線
頭像

?胂quote="rayhokman"]昨晚加了隻叫增酸泥,話沒有色素放出,放在掛濾,今朝pH仍高企,所以立刻放了2.5豪升的pH down,又要等24小時才可再落,做法對嗎?[/quote]
除 ph pown 外,什麼泥什麼葉什麼環都好,都不會即時見效, ph 值只會每日跌少少,不用急,遲早都會達到要求。( ph 跌得太快 d 魚都受不了 )
黑水不會令水變酸,只會變軟,令水深色了有礙光合作用。水草已可使水質軟化。
黑水又有一個作用就是會令水質穩定 ph 不會大升大跌。
茶包?幾錢包?化算嗎?
換泥底!一了百了,換 ada soil series 啦!(缸細就無問題,缸大就唔化算,我個 40 吋缸用開荷蘭沙,全換了破產啦!好在加左包細 ada 就 ok 左 ,現時的 ph 值為 6.2 )

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-23 13:01 
離線

實情:上星期試過買左一盒Sera草泥丸,成包用碳袋放入濾桶內,即時已經有反應,第二天早上,PH由7.23降至5.98,KH由5降至2, 不過首一至兩天水色會黃少少,現在已經回覆正常水色了!大家不防試下!

所以說明書寫的是對的,它有效降低PH&kh喔!

Note:對於側掛及頂掛或用碳袋裝好放在魚缸泥面上,其效能就不太清楚了!大家不防發表下!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-25 19:04 
離線
頭像

唔好加茶葉呀~~~

alkaline 係去油的東西,
你有時去酒樓食完野,
會俾一碗茶加兩片lemon 的野俾你洗手
茶係去油,lemon 會清新少少and 好睇一d...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 166 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345 ... 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :