水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 07:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 166 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 789101112  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-09-23 23:08 
離線

加D落雨水就得...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-09-24 01:43 
離線

:?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-11-10 23:48 
離線

用交换树脂。724阳离子交换树脂,一般水族店也有卖,做一个阳离子交换树脂的沸床

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-04 20:15 
離線

增酸方法好簡單,去葯材舖買明礬,好平。
放入沙底,放深一些,它會慢慢滲出,令水變酸。
我個30寸缸,放了兩粒大約半寸直徑明礬,由PH7.5下跌至PH6.0左右,滿意效果。
講多樣你知,缸水會清好多。
酸泥其實含大量.......................!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-04 23:49 
離線

kslam 寫:
我個30寸缸,放了兩粒大約半寸直徑明礬,由PH7.5下跌至PH6.0左右,滿意效果。
酸泥其實含大量.......................!

c兄係未讀"礬"<---凡...?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-17 05:47 
離線
頭像

8-) 8-)

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-29 22:36 
離線

以前養七彩用過磷酸 是一種強酸需要稀釋過後才可以用 PH超會降的

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-08 11:43 
離線

onduty 寫:
kslam 寫:

係呀!.....音凡,我長開C02Keep酸..... :| ;)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-13 16:56 
離線

師兄:請問你個缸幾大、幾L水呀!到目前為此有冇副作用呀?謝謝你 :grin:
alokit 寫:
onduty 寫:
kslam 寫:

係呀!.....音凡,我長開C02Keep酸..... :| ;)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-13 19:33 
離線

siupo1279 寫:
師兄:請問你個缸幾大、幾L水呀!到目前為此有冇副作用呀?謝謝你 :grin:
alokit 寫:
onduty 寫:
kslam 寫:

唔好意思,siupo1279師兄係問我定係我會錯意呀? :question:
我個24x12×14寸,冇副作用呀! :ugreat:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-13 21:03 
離線

alokit 寫:
siupo1279 寫:
alokit 寫:
onduty 寫:
kslam 寫:

唔好意思,siupo1279師兄係問我定係我會錯意呀? :question:
我個24x12×14寸,冇副作用呀! :ugreat:

師兄:我的意思是你的缸幾L水同落多少明凡,落一次可維持多久,是不是每次換水都要落!謝謝你! :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-13 21:50 
離線

oh.....sorry,我會錯意La,你係問Kslam師兄呀! :redface:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-18 14:22 
離線

我個40吋缸開缸時用了Dazs的河砂,pH一直高企,試過無數種方法加酸都不理想,用於加酸材料的錢仲貴過買ADA泥。
我另加一個細筒濾專用嚟放加酸材料,用過Sara和另一隻德國牌子草泥丸,只有色,沒有效(可能我個缸D碱性太強)。ADA Plam net最把鬼 :x ,最貴又最差,只係放落去頭兩日有效,之後浸咗一個月都完全唔覺有分別。加酸劑以JBL那隻最有效,不過治標唔治本。
超過半年的加酸戰爭中,試過最有效的方法是用欖仁葉,唔駛錢,街邊執。盡量揀大塊乾葉,越深色越好。用前洗乾淨,用滾水浸泡一陣消毒。最初一星期水色變深,可接受,之後會慢慢變淡,pH好隱定係6.4左右,都維持咗三四個星期。欖仁葉要用秋冬的自然落葉效果最佳。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-11-08 17:58 
離線

GL 寫:
好似有好多種葉都可以釋酸!如果方便,不如大家發表下啦!

棕櫚葉, 欖仁葉, ................

我諗呢位師兄講緊o既係飼養泰國鬥魚用常用o既大自然增酸剩,俗稱"酸葉"
酸葉的確好多用途,可以當中藥用,水族用..o係大自然o既欖仁葉落葉o既時候仲可以中和土壤o既ph值,所以都俗稱"環保樹"而被大量種值o既,所以o係周圍好易見到欖仁樹
欖仁葉如果水族用,我推薦去魚街o既"天河"or"彩憶"等鬥魚專門店買..雖然自己o係街撿唔係唔得,不過質素聽講冇咁好,而o係"天河"or"彩憶"個d係外國返o既,例如泰國等會好d.
用法好簡單,拎一至兩塊(通常只會用一塊o係泰國鬥魚到,因為鬥魚的魚缸通常好細)放入個魚缸就ok了,不過用之前要洗下! 大約過一日都唔洗o既時間,d水就會變左茶茶地咁o既色,姐係酸葉發揮緊作用了!
大約3-4日左右就換過一 set 酸葉就ok了!!
酸葉係大自然o既產物,所以比起用化學野我覺得會好d,不過因為會令水變色,有礙於觀賞,所以都唔係咁多人鐘意用,即使係泰國鬥魚o既玩家.不過泰國鬥魚一見到酸葉會特別鐘情,同有安全感~不過就唔知其他弱酸性o既熱帶魚係咪一樣好鐘意酸葉了~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-12-29 17:37 
離線

加泥啦,我前幾排PH去到7,2到,宜家加左新泥,變返6.4.....

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 166 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 789101112  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :