水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 09:05

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2012-08-30 18:43 
離線

小弟養開咸水珊瑚..玩有意開一個水草缸..
但係睇左好耐個網...都睇唔明要咩器材..所以希望有師兄可以指教下,.,
想開一個
16"X16"深X12"高的缸
1.我見大部分師兄都會用瀘筒..但係如果我唔用瀘筒..個缸用背滴漏/側滴漏可以嗎?
2.CO2既SETTING 係點?
3.ADA 新泥?
4.要唔要PH錶?
5.燈會用2支30W射燈夠嗎?
6.瀘材係咪用生物環就OK?
7.有需要用氣泵嗎?
8.水冷用淘寶細水冷夠嗎?
PS..如果有師兄可以直接講晒所有設備都OK..唔一定要回答問題...萬分謝謝!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-08-30 21:05 
離線
頭像

火仔仔仔 寫:
小弟養開咸水珊瑚..玩有意開一個水草缸..
但係睇左好耐個網...都睇唔明要咩器材..所以希望有師兄可以指教下,.,
想開一個
16"X16"深X12"高的缸
1.我見大部分師兄都會用瀘筒..但係如果我唔用瀘筒..個缸用背滴漏/側滴漏可以嗎?
2.CO2既SETTING 係點?
3.ADA 新泥?
4.要唔要PH錶?
5.燈會用2支30W射燈夠嗎?
6.瀘材係咪用生物環就OK?
7.有需要用氣泵嗎?
8.水冷用淘寶細水冷夠嗎?
PS..如果有師兄可以直接講晒所有設備都OK..唔一定要回答問題...萬分謝謝!!

可以用假滴漏,可能 Co2 揮發較高,但問題不大
ADA 泥對新手來講算較易起步,recommended
如用 ADA 泥,PH 錶 optonal,如用沙底就有會好 D
濾材可用白棉和生物環,有人會在初開缸時加活性炭吸色 (尤其有落沉木) 但這是短期措施
水淡夠,應該唔駛用氣泵,無見魚浮頂吸氣就得
淘寶細水冷 - 未用過,no comment

較複習的係 Co2, 你睇左幾條 thread 先:
viewtopic.php?f=18&t=5800
viewtopic.php?f=1&t=157887
viewtopic.php?f=1&t=166737
viewtopic.php?f=18&t=158113

至於燈,唔係好 sure 30W射燈是什麼,是 LED 嗎?應該唔駛咁光。個缸咁淺我會用傳統 T8 做燈具。

你想搵較集中既入門需知帖用埋多講硬件既,有以下兩個主題:
viewtopic.php?f=33&t=24759
viewtopic.php?f=33&t=67319

開缸程序就睇
viewtopic.php?f=33&t=7314
viewtopic.php?f=33&t=30143
viewtopic.php?f=33&t=20529

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端