水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 18:47

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 105 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 34567  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-11-11 22:00 
離線

有冇懂化學的C兄呢?因cidex的分子式為C5H8O2;而OPA為C8H6O2....
是否代表碳原素比cidex更多?養草更有效?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-12-29 23:22 
離線

I have tried excel for two weeks. No use at all.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-12-30 07:07 
離線

shfu 寫:
I have tried excel for two weeks. No use at all.

Excel只輔助你滅黑毛,最重要係水質,舉例黑毛成因會唔會因水流、餵食、燈光、草量?
從幾方面了解就能解決 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-12-30 15:05 
離線

just made with EXCEL
效果即見,小缸 5gallons 落 2.5ml EXCEL
co2 , around 22 degree C (有大陸谷精)有毛藻可惜?
是否吾使用後換水,
中量度黑毛藻,初時每天落一次或是一週一次
or........ :love:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-01 15:50 
離線

戊二醛相當好用,
不過大家使用要小心。。
盡量不要碰觸身體喔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-10 01:24 
離線

:redface: 好文! 顶!!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-24 22:04 
離線

学习了....很有用途啊! :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-07 23:50 
離線

~頂
一定頂~

就係睇左呢篇野
昨日買了枝黎試
今日一返黎
我成棵美國鳳尾苔就變左黃色
勁傷心!!! :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-09 01:17 
離線

cowland0409 寫:
~頂
一定頂~

就係睇左呢篇野
昨日買了枝黎試
今日一返黎

Excel 我一直有用, 魚+蝦+蟹+美國鳳尾苔種了超過一年都無事啊. 你有無依足指示份量落? 會否其他原因影響? 你所指"變左黃色"是否葉片變黃? :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-09 10:33 
離線

我果棵係美國鳳尾苔火山石黎的
我拎左佢出黎攪
其實美國鳳尾苔本身無事
只係舊石有苔
我用約1:10 的份量黎洗左件石一陣(用針筒滴上去)
我已經無滴棵草了, 可能d 藥流左過去吧
之後用清水沖左一下之後放番入缸
第二日返黎d 葉黃晒, 幾有前後感... :cry:

czarina 寫:
cowland0409 寫:
~頂
一定頂~

就係睇左呢篇野
昨日買了枝黎試
今日一返黎

Excel 我一直有用, 魚+蝦+蟹+美國鳳尾苔種了超過一年都無事啊. 你有無依足指示份量落? 會否其他原因影響? 你所指"變左黃色"是否葉片變黃? :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-13 09:28 
離線

我想問, 我個缸係 24"x12"x8.5", 應該每次加幾多, 我個缸開始有少少黑澡..............thx!!!!!!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-14 01:01 
離線

Daniel兄,

我年三十開新缸, 想用Excel當CO2用,
大約幾耐先開始用好D? Thank you!
Filter: EHEIM 2213
http://www.aqugrass.com/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=136989

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-15 19:23 
離線
頭像

Karu 寫:
Daniel兄,

我年三十開新缸, 想用Excel當CO2用,
大約幾耐先開始用好D? Thank you!
Filter: EHEIM 2213
http://www.aqugrass.com/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=136989

本人並唔建議長期利用Excel/戊二醛當CO2咁用,因為戊二醛本身係一種殺菌劑,份量控制唔好好容易破壞水質,而且對一啲敏感性較高嘅水草/苔蘚嚟講,戊二醛會有機會破壞佢哋嘅細胞,令佢哋死亡。

另外壓縮CO2根本唔值咩錢,响魚街店舖叉1kg或以下大約都係HK$70,可以用到兩至三個月,Excel大支庄都要HK$8X(500ml),若當CO2用,每日都要添加一定份量,比以碳肥配合壓縮CO2用嘅量為高,成本效益下根本唔明智。

我個人對EasyCobo/Excel/戊二醛來講,係一種碳肥,平時用一定配合壓縮CO2使用,以幫助水草對CO2量嘅吸收;另外於爆黑毛藻/鹿角藻/剛毛藻/絨毛藻時,作除藻劑並定點使用,以加強滅藻效果。補充一點,個人試用EasyCabo已一段時間,發現比Excel效果更好,因為其有效成份比Excel高一倍,不論以碳肥或除藻時使用可以少Excel一半份量,另外對苔蘚類品種冇Excel咁嚴重,份量控制得好係唔會破壞到呢類植物嘅細胞,而又可以清理到依附於苔蘚類上面嘅藻類。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-16 23:13 
離線
頭像

獅皇五號 寫:
just made with EXCEL
效果即見,小缸 5gallons 落 2.5ml EXCEL
co2 , around 22 degree C (有大陸谷精)有毛藻可惜?
是否吾使用後換水,
中量度黑毛藻,初時每天落一次或是一週一次
or........ :love:

水溫過低也是爆黑毛的原因之一,
因為水草生長會緩慢下來 ~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-17 03:33 
離線
頭像

食獸 寫:
水溫過低也是爆黑毛的原因之一,
因為水草生長會緩慢下來 ~

吓!聽都未聽過喎!

水溫低唔係爆黑毛藻嘅原因之一嚟,重點係缺乏CO2NH4濃度達到一個誘發黑毛藻孢子生長而引致

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 105 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 34567  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :