水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 01:27

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : Re: why so quiet here??
未閱讀文章發表於 : 2021-10-24 10:34 
離線

我也想知道, 為什麼???

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: why so quiet here??
未閱讀文章發表於 : 2021-11-24 13:37 
離線

我無上來幾年, 突然心血來潮上來... 點知....靜左咁多..
疫情下連草友都少了?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2022-01-29 15:38 
離線

感觉这个网站的内容更新的很慢啊。鱼友和草友都不来了,是不是运营上出了什么问题?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2022-02-08 13:03 
離線

香港生活多姿多彩,通訊聯絡的渠道又多了很多,這樣的發展很正常。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2022-02-11 23:05 
離線
頭像

昔日既魚街風光都不再, 魚街而家應該叫寵物街

Bacter 100...
Hydor P10...
36W LED 燈
1kg CO2 每秒一顆 燈同步
魚: 黑線飛狐, 白點小胡子
矮珍珠, 莫絲(普通, 火焰)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2022-04-06 14:52 
離線

其實養草,養魚,養寵物等等既網站討論已經好少再有人問問題或討論了,現在多以whatsapp群組或FB討論多了,而且討論時亦可以好快找到答案或問題的解決方案

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2022-04-08 22:09 
離線
頭像

網頁還在,已經好好啦...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2022-06-25 00:01 
離線
頭像

jadob 寫:
網頁還在,已經好好啦...

係呀,其實網主仲肯maint.住已經好好了

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2023-05-21 19:30 
離線

我想搵啲水草討論區,請問有咩好介紹?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2023-09-06 12:41 
離線

phoenixfish 寫:
我無上來幾年, 突然心血來潮上來... 點知....靜左咁多..
疫情下連草友都少了?

我直情唔記得有呢個網,早個零月心目來潮諗起「水草情迷」個名,見到網站仍在,嘗試登入成功,距離上次登入已經10年。

呢10年我仍然用緊同一個缸,但經歷過好多事:
第一代兩條神仙歸西,又養過玻利維亞鳳凰(易養但難搵);
買新魚有白點,唔想落藥,加溫加鹽都死六七成魚,連棵皇冠草都頹埋幾乎想死,後來買根肥,搞大半年至生返起;
用殺手螺同Yoyo loach清晒蘋果螺,改用斑馬螺、角螺;
再養神仙但一年就瓜晒,翻缸清潔都繼續死魚,發現原來魚糧發霉,從此魚糧都擺包防潮珠,而且發覺香港天氣越來越熱對魚都好大影響;
試養紅蓮燈同波子鳳凰,幾個月死晒;
曾經養過珍珠麗麗,兩年左右突然暴斃;
舊年試買金翅珍珠鼠,本來生得幾好,但有一條我清潔時嚇親撞玻璃內出血而亡;
水草除了一棵皇冠做主角之外試過好多種(同一棵養了13年),發現都係皇冠類最適合,近來終於做到較美觀的擺設(我都唔敢稱為造景,只係幾棵皇冠)。

疫情期間魚街好少貨,來來去去都係胎生魚,我個缸都係養住紅劍摩利加花鼠,戴住口罩唔想出街,近半年先開始有返興趣去行。

而家搵資料多數都係睇外國網同Youtube。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2023-10-10 19:58 
離線
頭像

或者同的人習慣用手機上網有關 !!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2023-11-11 23:26 
離線

時代變遷!!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題