水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 18:07

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 新丁報到!
未閱讀文章發表於 : 2013-03-31 17:48 
離線

各位師兄,小弟剛學玩草,啱啱買咗料,不過d草真係好難插落泥。
請問d草如果唔係全部根入晒泥可以嗎?

報告下我d器材先,遲下再補相片。

24"12"14"缸
Eheim2215 x1
T5 14w x3
Ph mono ball 3L
9L Ada 泥
Cycle 硝化茵

多多指教! :hello: :soThanks:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 新丁報到!
未閱讀文章發表於 : 2013-03-31 18:49 
離線
頭像

Terenceli4 寫:
各位師兄,小弟剛學玩草,啱啱買咗料,不過d草真係好難插落泥。
請問d草如果唔係全部根入晒泥可以嗎?

報告下我d器材先,遲下再補相片。

24"12"14"缸
T5 14w x3
9L Ada 泥
Cycle 硝化茵

多多指教! :hello: :soThanks:

都配得唔錯,係枝燈差小小,但用住先啦,到真係唔夠用先 upgrade

有無買水草鉗 ?
http://www.ptt.cc/man/Aquarium/D17A/D18 ... A.DF3.html

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-03-31 19:07 
離線

有呀師兄!我用鉗夾住草同根之間個個位置,但係d根太長,如果插完枝草,再整d根入泥,棵草又擠返出黎,真係整到手都軟埋。 :socold:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-03-31 19:22 
離線
頭像

有呀師兄!我用鉗夾住草同根之間個個位置,但係d根太長,如果插完枝草,再整d根入泥,棵草又擠返出黎,真係整到手都軟埋。 :socold:

早有效學插草的方法是行多 D 魚街,去幾間名店睇下店主點插草!

文字好難講得清楚,我即管試下。

1. 用水草鉗夾草的莖尾,剛剛轉根個位,唔好夾咁低!
    2. 夾實後垂直插水草鉗人泥,前景草較短,插到完全見唔到根就可以,後景草較長,浮力較大,要起碼入泥兩三吋,即係草越大棵,要插得越深!
    3. 插入泥後,唔好鬆手,夾住 D 草打橫拖 1-2 cm,讓 D 泥食實個鉗
    4. 張開水草鉗但唔好即刻拔出來,就咁鬆手,等 D 泥填返好 D 虛位,可以輕微移動個鉗,等 D 泥填晒夾咀和草之間既位,然後先慢慢垂直向上抽水草鉗出泥面。

你即管試下得唔得啦!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-03-31 19:32 
離線

好!等我依師兄方法操下 :happy:
師兄真係講得非常仔細同清楚,thank so much! :ugreat: :soThanks: :soThanks:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-01 07:43 
離線

我也是新手,又學到嘢了!
多謝 Andy師兄的教導 :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-01 17:43 
離線
頭像

兩位客氣了,最緊要練得多,熟能生嘛!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-01 20:12 
離線

我都係岩岩開始 set 缸,之前亦係插完即係浮返出黎。。。。
原來可以咁:夾住d草插入去,之後即刻放鬆個鉗,個鉗彈開果下會推開旁邊d泥,d泥就會自動填補返d位,d草就會插穩!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-01 22:09 
離線

附加檔案:
附加檔案:
終於開始養水,不過d根都係整唔晒入去d泥入面''
其實想問師兄,個d$20蚊迷你矮珍珠同百幾蚊一份個d有咩分別??
我買咗份$180得5cm到 :question: :bighan:

24"12"14"缸
T5 14w x3
9L Ada 泥
Cycle 硝化茵

多多指教! :hello: :soThanks:[/quote]

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-01 22:29 
離線

你好似太大束,可以試下分細束少少

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-01 22:46 
離線

tevl 寫:

我都覺得太大,不過就咁扯開佢,會唔會死嫁??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-02 00:49 
離線
頭像

放心, D 根會自已落返泥或枯掉,幾日後就唔會咁肉酸!下次落草鉗前先拿著葉在水面揚一下,讓 D 根自動垂下!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-02 00:52 
離線
頭像

tevl 寫:

由佢啦,唔可以扯開,只可以修細外圍!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-02 15:26 
離線

Andy Kong 寫:
tevl 寫:

由佢啦,唔可以扯開,只可以修細外圍!

多謝Andy 師兄教路 :soThanks: :soThanks:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot]

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案