水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 20:37

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 85 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Re: Q版鳳凰
未閱讀文章發表於 : 2009-07-31 07:52 
離線

養Q鳳凰有什麼秘訣無咁易死?
餵粒粒火登魚漢堡魚糧小菌?開口食嗎?會否好D?
要高水温嗎? 30度?
co2 、泥草魚蝦 ok嗎?
話‧說Q版魚打針 變黑即死,只能當租用觀看兩天?
哎!哎!有‧/無絕喬呀?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-31 13:50 
離線

[quote="獅皇五號"][b][color=#FF0000]養Q鳳凰有什麼秘訣無咁易死?
要高水温嗎? 30度?
哎!哎!有‧/無絕喬呀?[/color][/b][/quote]

30唔得.....你想熱死佢咩
我通常24~26度
會死原因,有可能新環境唔慣啦或比其他魚(蝦)啦。
通常我送Q鳳比朋友都有留意,去新環境條魚會變得好白,跟住就好快死。
但係我個缸好橙好靚,可能運送途中嚇親。

最近留意有樣新野可能有關係既
我個缸養左咁多Q鳳,乜事都冇架,生仔又得,生女又得....仲冇打交tim,不知幾和平。
但最近我買左幾條比目魚.....幾日就瓜柴,以前都試過。
只從我搞到個缸可以養到Q鳳後....我就買乜新魚都死。
當然有個別唔死啦,通常死整一條。但冇耐都會死.......
我講你聽啦,我個缸連樣燈魚都會死你信唔信?我用另一個缸仔養就冇問題喎.......
養草仲好笑.....個缸種隻隻太陽草、紅蝴蝶、泡泡龍都得,
但係谷精、蜈蚣草....點種都死。
你話怪唔怪

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-31 20:21 
離線

獅皇五號 寫:
養Q鳳凰有什麼秘訣無咁易死?
要高水温嗎? 30度?
哎!哎!有‧/無絕喬呀?

佢地食沉底糧, 紅蟲佢地都好鍾意食, 我試過畀片糧佢地食, 不過佢地唔係點食, 我果d q鳳養左1星期左右就有白點, 有d已經醫唔好 :cry: :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-01 11:44 
離線

報告報告:昨午魚街買了兩條Q鳳38蚊,
魚鰭有小許損傷不知公姆亦尚算原美?
但六小時後有一條巳氣絕艷麗反肚死忙,餘下一條在暗角企硬腸胃調整還未開口?
事前兩天巳換水50%水温25~27‧減慢co2一秒0.75泡keep 10小時+
亮燈減半兩支開一支不熄+ADA泥面1/3用薄小碎沙石履蓋,增加美感和減慢泥底揚起惡菌+
落EXCEL落幾滴籃色白點藥`水質殺菌+
燈魚火焰虾很美,鹿角珍珠美國大小鳳尾苔和一棵小谷精好正#
魚缸無打鬥都死一條Q鳳,鳴!鳴!鳴! :cry: 點算呀! :cry:
靜靜話我知可否買一條金Q公鳳凰替牠冲喜 :omg: ?得吾得架??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-01 15:25 
離線

那麼Q鳳是否對水質
的軟硬/酸鹼度及咸淡/冷熱所影嚮?
所有Q版與高頭紅頭金頭
是否打針或餵食所形成?
好可疑是否基茵改造?
:x

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-01 18:28 
離線
頭像

有賣魚老闆教路:對佢地太好,會好易死!尤其係呢 d 咁靚仔靚女魚 ;) 買翻去之後,捉佢去坐監,困佢幾日,唔好比飽飯佢食 ;)
我試緊!對水後放落生仔箱,保護住佢唔好比其它魚 "蝦",睇來又真係定好多,家陣第四日都無事!以前個 d 唔使兩日就香 :somad:
等佢地完全習慣適應新環境,魚身顏色無咁白,變翻橙黃色之後,就可以比糧佢食,太心急喂糧會弄巧反絕!
初步睇來應該 OK!過多幾日先放佢地監 :P

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-06 20:09 
離線

圖檔
另一條小Q鳳

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [問題] Q版鳳凰
未閱讀文章發表於 : 2009-08-13 20:14 
離線

各位c hing 我想問我呢4條Q 版鳯凰金有冇乸呀?thx

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [問題] Q版鳳凰
未閱讀文章發表於 : 2009-08-13 21:33 
離線

[quote="JOELUNG"]各位c hing 我想問我呢4條Q 版鳯凰金有冇乸呀?thx[/quote]

因為唔係太清楚(尾)
依我直覺應該係
四條King 喎.....你就好啦 :grin:
想買到Q鳳女
睇下我寫既野
我有教過點樣分仔定女

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-13 21:47 
離線

...真係仔呀...因為我聽你講有多d 藍點同埋燕子尾係男仔...最似女仔係呢條嫁喇~
我想問魚街邊度有乸賣呀?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-13 22:58 
離線

呢條應該係啦
Q鳳女其實真係唔多
因為女仔冇男仔咁靚
所以多數買仔唔買女
我見過最多一間就係大黑店對面個間(左邊有間寵物用品店)
你可以試下去搵
記住圓尾就係女仔,背旗冇咁大,冇彩點

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-14 00:56 
離線
頭像

買翻去之後,捉佢去坐監,困佢幾日,唔好比飽飯佢食 ;)

唉…真失敗!都係死… :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: Q版鳳凰 eric7x530
未閱讀文章發表於 : 2009-08-16 12:28 
離線

C HING 你試左幾多日呀?我學你咁放佢坐監,我嗰d 今日第四日,有一條公比較惡,打另外嗰幾條...同埋一條游唔起,一條一邊側旗發育唔健全...但佢地已經有明顯ge 橙左囉~~佢地自己係咪真係會打交嫁??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-16 23:18 
離線
頭像

一星期後放監,我懷疑係糧問題,水土不服 :evil: 我餵日文字 ( 大大隻蟲字 ) 乾蟲糧,餵糧後兩日就…… :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-17 15:20 
離線

:o ...我都係餵紅虫乾糧,我見佢地唔多食,要整到d 糧沈佢地先食囉

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 85 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :