水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 03:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-02-21 18:21 
離線
頭像

各位,請問怎樣同d新買回來的魚消毒?? :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-21 18:36 
離線
頭像

隔開佢,再用tdc^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-21 21:24 
離線
頭像

tdc係咩黎?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-21 23:30 
離線

TDC 全名係 Taiyo Disease Control,你去魚街任何一間舖話要TDC,售貨員都會識

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-21 23:35 
離線
頭像

己多錢呀 :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-21 23:35 
離線
頭像

TDC己多錢呀 :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-21 23:39 
離線
頭像

魚要隔開佢己內呀 :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-22 00:06 
離線

TDC好耐冇買,我諗約$4x;隔開赿耐赿好,多則三日(我會),少則一粒鐘。有錢可加埋定水劑($2x-5x,視乎牌子及溶量),但祗係魚落缸,水唔要。

最後由 鏍絲 於 2004-02-22 01:16 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-22 00:58 
離線
頭像

你又怎樣隔開新買回來的魚 :f
可不可以教教小弟呀 :j ( 程序):-n05
謝謝 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-22 05:29 
離線

今日得閒,同你講故:所有生物,包括人、畜、魚,都帶有大量嘅細菌,而空氣、水中亦存在大量細菌,不停地尋找寄主,啱Key就一齊生活,唔啱Key就是彈一邊死,在經過不斷嘅進化,細菌就不斷變種,生物就不斷增強免疫系統。所有生物,都須要一個合適嘅生態環境去生活,如果環境有變,適應到,繼續生活,適應唔到,又死得。
講返魚,最基本嘅要求係水嘅咸淡度、酸鹼度、溫度、含氧量、含菌量(唔好意思,淨係夠料講到依度,有高手可以補充)
本來你D魚係你個缸度生活正常,同缸裡面D菌都互相適應晒,生態環境又冇問題;其他魚,不論係魚舖個缸、魚場個魚池、野生嘅河流溪澗,亦有佢哋嘅生態環境。
好嘞,你依家將第二度D魚搬嚟你個缸度住,理論上,就咁落缸都唔係死緊,不過想將依個風險減少,就要經過消毒同對水等步驟,做得越仔細,死嘅機會越少。
點樣隔離、消毒、對水,就睇吓你鬆唔鬆動(包括銀両及地方)、原來魚嘅數目同新返魚嘅數目、有冇心機。講兩個方法你參考,亦可參考舊文,各施各法。
方法一(唔鬆動、冇心機):成袋魚放入缸中,因為D魚長途跋涉嚟到你屋企,又唔知乜環境,都驚咗好耐,魚受驚會降低免疫力,比D時間佢哋鎮靜翻,同埋對溫,半個鐘後袋有幾多水就用保鮮袋入返咁多魚缸水落去,再將魚連水倒入保鮮袋中,縛好放回缸中,半個鐘後再將魚缸水侵一陪落保鮮袋,卽係保鮮袋依家有一份跟魚嚟嘅水加三份魚缸水,半個鐘後可再對或撈魚入缸,保鮮袋嘅水一定唔要。
方法二(鬆動、有心機):早一日用盤裝水喉水,落TDC、定水劑、氣泵、暖管、濾水器,成袋魚放入盤中,半個鐘後放魚,用毛巾舖面,唔駛佢見到你嚇餐死同埋以防D魚跳出嚟。以後每日用魚缸水換D盤中水,份量視乎你打算養幾多日先落缸。
依家應該知道消毒係唔想有菌入缸,影響缸中魚,對水係想新魚慢慢適應缸入面嘅水質,唔駛一下子變化太大而適應唔到。
再講魚嘅數目,如果新魚數量大,就要分批入缸,要知道菌係殺唔晒嘅,同埋一條魚適應咗一種菌唔等於第二條都適應,卽使同類嘅魚,主要視乎佢原來嘅環境,你將D魚放入缸中,部份菌會潛入水中,再揾新寄主,從而開枝散葉,如果一次過放入大量嘅魚入缸,咁就真係細菌戰,如果新魚強壯過舊魚,係有機會新魚唔死舊魚死,少量嘅菌,大家都可以接受,一多呢,就無論益菌定害菌都變成毒菌。所以缸同魚要有一定嘅比例。明未?(**以上資料,純粹個人意見,如有錯溜,請前輩高手指點,虛心候教**)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-22 08:12 
離線
頭像

鏍絲兄:真係好心機@@~
楊 一:卡x買40幾呀.買一支返去有排你用架啦.其實最易既方法就係對水既時候落埋啦.佢果盒果度有教你架啦^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-22 09:00 
離線
頭像

鏍絲謝謝你呀!給我以上的答案,辛苦了 :-n05
冰刀貓謝謝我會去買的. :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-22 09:20 
離線
頭像

各位大佬,買回來的水草,虾和螺要不要落TDC呀 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-26 15:27 
離線
頭像

蝦同螺就唔好啦。但係水草都可以用架。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-03-10 17:44 
離線

好詳細阿~ 謝謝~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上