水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-25 13:40

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 51 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 03:30 
離線
頭像

草又唔靚,又唔夠健康,o的矮珍珠又總覺得好似死死o下咁
只有o的鹿角苔比較好
o的魚又唔覺得好健康,有時覺得佢地都呆呆地怕佢地又有病
o的水總是覺得唔夠清.....濾水又覺得一係太強好似打大風咁
一係又太細覺得唔夠力..
CO2打大o的既話o的魚又浮哂頭,打細o的既話又怕o的草唔夠
有好多時會想過,不如放稟啦...越養越覺沒有天份...
心機花了很多,但係始終沒有一樣覺得滿意
不過始終都係覺得只養左差不多兩個月,唔甘心所以還繼續支持落去
你們在新手的過程中有想過放棄嗎? :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 03:54 
離線
頭像

不要放棄我同你環境都一樣,水草枯死,水質不好,千萬不要放棄有問題呢到一定有人幫到你比d內性,我同你一起支持樂去.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 04:12 
離線
頭像

其實我暫時唔覺得水質很不好
pH-6
kH-2d
GH-2d
NH3-0 ppm
PO4-0.3ppm
開缸到現在只死過一條紅蓮燈,他是被掛在缸內的生產缸夾死的...
但是總覺得個缸,嚴重地缺乏生氣

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 04:15 
離線
頭像

由開始養草到現在只兩個月好難有好成績,相信好多人都一樣(包括我),有冇試過搵出原因?這裏有好多高手很樂意為你解答,試下將你呢兩個月來對個缸做過d咩,有乜野設備,有乜草,有幾多絛魚,一字不漏打出來,一定有好多人幫到你,養得唔好應該諗o下點養好佢,放棄只會白廢你的心血及金錢.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 04:25 
離線
頭像

i agree with cc?別放棄!hales

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 04:29 
離線
頭像

已經post了在魚友水族資料區了@@
其實我口係咁講,發左出黎可能轉頭又冇野咖喇~@@
不過有時喂魚,剪草果時,見到對荷蘭鳳凰八卦到死咁跟住哂
眼望望傻傻地咁又覺得佢地好得意. 見到o的孔雀阿B一天比一天大
又覺得想佢地可以聽日就變成成魚..@@
希望有日會有翻o的生氣啦,特別係o的水草..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 04:37 
離線
頭像

你的另一個POST不知為什麼只能版主回覆.在這裏給你意見參考.

1.草缸不須要打空氣
2.三支8W T5 可能太多
3.PSB有依指示落嗎? 我用的那種每星期(換水)每L水落1ML
4.硝化菌好似要關燈下
5.餵糧可減小
6.光照可加長

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 04:54 
離線
頭像

唔打空氣開co2,o的魚浮哂上黎呢,因為我o的水草都唔係話種得好密好密
兩支t5之前覺得好似唔係好夠咁@@,三支真係太多嗎?@@?
之前(現在都唔好得好多)o的矮珍珠越生越高@@
PSB我有跟佢講咁加了
POST張相看看,不過應該好多人睇過(因為我成日四圍POST......
(人家都係想聽聽有甚麼可以改善嗎..>"<)

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 05:07 
離線
頭像

不如試下不要沈木,種多種草,多D草做光合作用就唔怕唔夠氧,打氣會帶走CO2,而導致只有少量CO2做光合作用.
另外你的矮珍珠可能唔係你想種o個種,正常唔會生咁高.

最後由 cc 於 2003-03-17 10:53 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 05:15 
離線
頭像

不過話時話買返黎果時都幾高o下咖喇,不過我插果時係插到好深,只
突出兩片葉的,後來才生到咁高,而家有o的成寸幾高
咁大家都係叫矮珍珠,但係都有唔同種既咩@@?
我係係水x店買的,一片很細片的要成30大洋~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 10:39 
離線
頭像

影嚮矮珍珠生高的問題只有兩個因數,一係CO2,一係就係光源。我估所有水草都會有追光問題,如果光線不足的話。我之前未轉用 HQI 燈之前,所有矮珍珠都係生到高珍珠咁,當然我唔係話要用 HQI 燈先可以種到,我意思係光源係一個大大的問題所在。

另外其實又唔駛咁失意,你可以試下用密植水草方法養一段時間。因密植水草唔會令CO2 有過多現象,有足夠氧氣提供,魚仔又會健康0的,水質會更好更清。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 11:07 
離線

你那些是否紅蝴蝶? 聽閒紅蝴蝶比較難種, 如果覺得佢生得吾好, 可以試下其他紅色植物! 另外矮珍珠變成高珍珠的原因, 可能係你光照的時間問題. 我放在書桌上的15"x8"x9"缸只用2支T5(8W), 每天7.5小時, D 矮珍珠都係向橫生(可惜現在已被綠藻攻陷), 會吾會你矮珍珠的生長時間跟你亮燈的時間不合? 佢地生時你比吾夠光佢, 到佢地訓時你先開燈! 有些草是永遠都跟自己的生理時鐘活動的. 請繼續努力!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 11:09 
離線
頭像

其實己經不錯!只係要求過高,又冇死魚,幾多高手初初玩都成籮成籮咁死,兩個月想點呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 12:16 
離線
頭像

我一開始仲衰啦
死左成50條燈魚
d草又唔靚
不過係這裡參考過各高手的經驗
而家已經開始有起色
所以不要氣餒
大家一齊設立一個賞心悅目的水族箱啦!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 12:59 
離線
頭像

hmmm....dun give up la...."Aquascape" make fun to U...it reduces ur pressure. it is also a motion pic at ur home. What a wonderful scene!

well.....i am also new here...i also want to give up be4 , but it is be4 i bought all the appliances...hehe...cos' i didn't want to spend too much $ and i always go travel, nobody help me to look after my Aquascape. (what i am worried now~ )

be4 i build my Aquascape, i spent a whole sem. break (around 6 weeks) to read and study how to build a tank. (of cos' i am still studying through different books right now)

if u want to make something definitely successful, dun give up and use ur heart as well.

advisement:
i have saw ur config (hope others can help u too)
http://www2.aqugrass.com/phpBB2/viewtop ... ght=#64362
(u should better to link it, when u want others to help u)

well, i think....the main problem is ....^^" u dun have a good layout of ur tank. Hmmm....it is not easy....cos' it needs ur graphic sense. I know Nature Design (one of our member) who is work in graphic design and he love to help people on aquatic layout. I guess he would like to help u. .... Try to PM him.

ah yes, i nearly forget to tell u....
if u only have Neon tetra, DON'T keep it above 24C (haha....they will be more happy) u should better to keep it around 20-23 C.....
and u can try to break the iron bottom in to half be4 put into soil (cos' ur soil is not thick enough)

Enjoy it~~
Cheers!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 51 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google Adsense [Bot]

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :