水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-05 23:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2005-07-10 15:03 
離線
頭像

轉載自太陽日報A-1 頭條
http://the-sun.com.hk/channels/news/200 ... _news.html
http://the-sun.com.hk/cgi-bin/hotnews2. ... _0001.html

[quote]養大棄河流 釀生態災難
寵物大白鯊隨時變惡魔

10/07/2005

【記者杜寶琪】上周美國佛羅里達州接二連三發生鯊魚襲擊人事件,令泳客聞之喪膽。本港市面近日卻掀起飼養淡水大白鯊熱潮,市民購買時出手闊綽,更有一買半打或以上。一群群幼鯊在水

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

最後由 Andy Kong 於 2005-07-10 15:18 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-10 15:18 
離線
頭像

好在我細個果時養死了他..之後都冇養過jai~~ :c :c :c :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-10 16:15 
離線

忠哥上報 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-10 17:17 
離線
頭像

I just hope that no body buy them. Come on, 3m!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-10 17:23 
離線
頭像

贊成Kong兄弟的提議..
最好不要養這種對生態環境俱極破壞作用的生物...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-10 19:31 
離線
頭像

圖檔
:m :m :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-10 19:54 
離線
頭像

Chris, the one you posted is only slightly more then 1m, still far from the 3m limit.

3m = 10呎 = 2 個浴缸
:n :n :n

多謝各位支持,唔好比佢停,大家將個 message 傳開去! :-n05 :-n05

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-10 20:01 
離線
頭像

睇佢個樣幾得意完來咁恐怖 :-n07

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-10 20:20 
離線

吹水,没有那么恐怖,不过进口非原生鱼种和胡乱放生是会有生态危险。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-10 23:16 
離線
頭像

不過如果缸唔夠大~佢都唔會咁大條啦=.=
最緊要係唔好放生~(任何魚都係)咁就應該唔會有咩問題

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-11 01:53 
離線
頭像

嘩, 破壞生態! :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-11 02:33 
離線
頭像

唉~~~好心d人做生意時諗吓啦~~~~如果佢地唔入呢d魚米好囉~~~~ anyway, 我個諗法都係好impossible~~~~ :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-11 09:53 
離線
頭像

N年前還在外國生活時我都養過鯊魚,不過唔係淡水鯊,係鹹水鯊。學名?忘記了。由於當時年少無知,買的時候只要它是鯊魚、『英』就夠了,其他一切懶理;不過一定唔係『大白鯊』,但同『護士鯊』有九成相似。

個人就唔係好相信報導中所指的淡水大白鯊是大白鯊『類』,皆因大白鯊就是大白鯊,並唔存在甚麽淡水的大白鯊『類』。世上的大白鯊只有一種,英文叫做 Great White,就是電影中出現的那種。所以報導中出現的『大白鯊』三個字其實有點誤導,極其量只可以話係鯊科。再講,人類對於大白鯊的認識至今仍是少之有少,科學家連它怎樣繁殖,平時多去邊度蒲等都不大清楚;莫講話人工繁殖,連揾條野生大白鯊BB睇下都難。但有一點可以好肯定既係,大白鯊由恐龍時代至今都未曾進化過,可能因為它本身的機能已經太勁,唔再需要優化自己。

我買的鯊由於是二級受保護動物,買時需要經過嚴格的審查,証明你有足夠既設備去善待佢,唔似得香港咁,有名無實,一切從簡。

那條鯊魚我養了一年已經要放棄了,理由有二:

一)它實在生長得太快。我記得買回來時約有一尺長,九個月後已經超過兩尺半長,非常驚人。

二)它並非我想像中會似電影中游上水,將頂鰭露出水面滑行,而是終日呆在缺底,只是餵它時象徵式咁游兩步給你看,超過九成半的時間都在底沙上發呆。我有次忍耐不住,用竹筷子篤下佢個頭(我知……我知……都話咗年少無知囉……),結果佢都係無理我,游兩步走開。我想它一定是唔係太開心,屈在一個咁細既環境裏面(個缸已經有八尺長)。

結果呢,我將它放生── 當然唔係海啦,係到當地的市立水族館,而我就換回一次可以詳細參觀水族館運作設施的機會。有點不捨,但我相信它在水族館會生活得開心些。我後來時常都有去探佢,但水族館個缸實在太大,唔係常常可以見到,而且後來多了很多條差唔多樣的,都唔知邊條係佢。

至於點解唔放生大海?雖然年少無知,但當時都意識到:一來唔知它會否適應;二來唔知它若真的長大了,會否對周圉的環境造成影響(包括對人和其他生物),看來還是留給專家處理好些。

所以勸各位若想養鹹水鯊(淡水鯊未養過,但我相信都差不多),先要想清楚:一)究竟有沒有足夠的空間供它成長;二)若想放棄時,有沒有地方肯收留。買它時我已經知道當地市立水族館一定肯收留,但唔知香港海洋公園會唔會。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-11 10:07 
離線
頭像

我屋企樓下都有人放生o左五條成兩呎大o既大白鯊,不過兩日就俾人捉走!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-11 12:40 
離線
頭像

我個人有少少意見.......其實.......人養動物......都已經係破壞o左自然生態嫁啦....我覺得都唔應該著眼佢係咪一種兇殘o既動物...只係養之前應該諗清楚你係咪真係有條件好好咁養佢地o者...!
我個人覺得...如果你係有條件比倒一個適合該動物o既環境屋住, 你又有會養到佢百年歸老o既決心o既話...基本上你話我知o係香港養老虎...我都覺得冇問題~~~ :f

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :