水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 16:44

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 26 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-27 11:01 
離線
頭像

我在星期日於「發x魚」買的八條「棋盤仔」今早全軍覆沒。死前又是在水面頭上尾下地狂喘氣。但缸內原有的神仙,七彩鳳凰和小精靈全部無事。我估「發x魚」有蠱惑,買時無論你買幾多都唔畀你揀。
大家小心。
:evil:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-27 11:24 
離線
管理員
頭像

棋盤本身對水質非常敏感的,而且很多時都是野生仔魚, 對no2,no3 比起其他魚更要一個非常低的水平,而且那幾缸魚都是剛下缸的,本身已經受了一次衝擊,跟著你再買回缸下水,再受一次衝擊,那就很容易全部陣亡了.

下次如果剛下缸的魚,真的要考慮清楚才買,不然真的很傷的.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-27 13:36 
離線
頭像

我有幾次在1x9買新燈, 因為較平, 但結果都全軍盡墨, 後來去發x買, 結果非常健康, 後來又去灣仔一間林x買了十條企鵝, 結果唔單止死哂, 連同新燈都全部升天, 簡直屍橫遍野野, 損失慘重; 收拾心情重新開始, 都不敢幫襯其他店舖了. 現在新燈, 金三角燈及綠霓虹都很健康!

上星期又幫襯發x附近一間小店買SAE, $100 7條, (因為發x太貴, 要$39一條, 仲又細又瘦,搶錢!), 但買七條死了五條, 計落都好貴! 好彩其他魚無事.

發x最衰唔俾揀魚, 上次買綠霓虹, 20條有一半營養不良, 得一半養到.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-27 14:54 
離線
頭像

請問「發X魚」附近那間店舖有SAE賣呀?那些是否只是甚麼乜乜物物飛狐呢?
據我所知只有「發X魚」﹑「碧X水族」﹑「東X水族」(但混入了部份假SAE)及「宏X水族」有真正的SAE賣啊!而最平是「碧X水族」只賣HK$20一條﹐不過是細條
的﹐但不打緊因為細條是比較勤力。
:roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-27 15:48 
離線
頭像

SuperCTW大人:
多謝指導。不過今次我事先已驗過水,NO2只有最低含量。
買時我問過sales

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-27 15:49 
離線
頭像

我尋日去發x已見到d 棋盤仔死左約一半,未死的全部都在索氣,同埋妘ㄕn似唔賣住喇,講真d死魚無人清理,成缸有成半死魚又點會有人買呢。佁短鯛應該係上周日才返的,因為我果日見到大部份新魚都仍在膠袋內。o係o甘多種裡面我覺得三線的狀態最好。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-27 15:56 
離線
頭像

再請各位高人賜教:
邊種短鯛較適合我呢種「超

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-27 20:01 
離線
頭像

試試鳳尾,幾易養及繁殖,我第一次生魚仔都係鳳尾。但係無論你養邊種,買到健康的好魚係最重要的,否則哪種都可能會隨時歸西。你多行幾間就會發現邊間d魚得邊間d魚唔得架喇。至於點知魚仔係唔係剛剛下缸,除了看顏色及鰭多唔多爛之外,多d 落魚街亦是其中一個途徑,你會見到同一條魚在不同時間有很大的變化,可看出定了水沒有。亦可同魚友買魚,健康有d多保證,因為魚友自己散的魚仔多數養得好過舖頭。仲有一個忠告,就是不要在神x魚及宏x買短鯛,前者勁貴兼騙錢,後者的經常有病。

你買鯛其實可以有兩種心態,一種是用貴價買已經養到出晒色的靚魚,另外就係用平價買小魚或者未發色的魚,然後用多點時間看牠們是否醜小鴨會變天鵝。將不美的魚養得美亦是樂趣之一。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-28 00:41 
離線
頭像

查明果D SAE 係在神X魚買, 係真的, 唔係金線飛狐, 今日見到1X9有小精靈勁平, $18 四條!

講開又講, 到底邊間的魚健康最可靠, 我覺得好像是發X較可靠, 起碼水夠清, 魚亦看似較精神. 不過價錢就唔平.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-28 01:02 
離線
eShop 店長
頭像

發x魚上一次的棋盤我買了十條, 沒有問題, 很健康呢!
有時要靠運氣!外表很難發現呢!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-28 09:27 
離線
頭像

史卡德:
我是比較偏好第二種心態的,因成扑P較大。奈何個人技術問題........
:sad:
Van:
我個人經常都唔好運

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-29 13:46 
離線
頭像

史卡德:
聽您的建議,昨晚在「發x魚」買了五十元一對的黃尾鳳尾。(新手嘛,所以買平一點的。)
果然如各位所說此檔的魚質素較好,(上次可能真是我太黑仔) ,不僅在落缸後,甚至在膠袋中已經出色了。
但缸中原有的七彩鳳凰,(色彩很艷,背鰭的第一、二根刺很尖也很黑,經常豎起,但肚很黃也很圓,尾是等邊三角型,到底是公還是母呢?),卻把牠兩公婆打到不敢出來。
原先一條大約三吋長的熊貓神仙也被打得胸、尾鰭殘破。
怎算好呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-29 17:56 
離線
頭像

你個缸有幾大?有時荷蘭鳳凰都幾惡o架,我果兩對住晒個兩尺缸都日打夜打。你樣知坅Y公母就要看坉茖{有無粉紅色,有則是母魚。一般先落缸的魚都比較強勢,較惡,若過了兩三天仍是如此的話你可以將惡魚暫時撈走,過一兩日再放回去看看,甚至直頭分缸養,如果你有心生魚仔的話。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-29 18:02 
離線
頭像

唉~~~!我個缸只得16吋。我並無第二個缸。
暫時不敢奢言生魚仔,先求養唔死才敢說其他。
看來願望又要落空。
史卡德:
若一日內入「發x魚」看幾次,我驚我出唔返

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2001-11-29 22:13 
離線
頭像

....這樣o阿,我想你可以將其他的魚送給人,只養一對鳳尾,多種水草,另外養d蝦仔,這樣比較理想,牠們可能會生給你看....至於發x,我覺得你不用理他們,就當他們透明好了,講真我睇唔中就緊係唔買野o拉,有時就算魚合心水都會因為太貴而唔買。我自己試過一連入去兩次,出番來仍是一條好漢!哈哈...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 26 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :