水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 20:02

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2011-07-28 22:56 
離線

"幸x金魚店"位於九龍旺角水渠道,是一間標榜出售東莞東x金魚的專門店,老板是一個自大、脾氣暴躁的市井之徒,EQ甚低,常常會因小事而與顧客發生爭執,特別是看不起那些只買平價金魚但又問題多多的客人。我親眼見過有一家大細及一位中年女人因上述原因而被當眾辱罵,說: "金魚難養就唔好養,唔啱你養”、 ”麻x煩,呢缸金魚係唔賣嘅,唔好再問”、 ”我呢度冇條金魚靚,冇條啱你養 "," 價錢是由我定嘅,我話幾多就幾多,唔好再講,唔買就走 ”香港金魚街是一處國際知名的特色景點,居然還有這種低劣的老板,聽起來實在令人難以置信。

我是金魚愛好者,也是該店的新客人,在這三個月內已在該店購入接近萬元的金魚,老板每次進魚向我推銷我每次都有買,直到上星期他又向我推介一條五花獅頭金魚,開價$2500,價錢本身是沒有問題,是合理的,但問題是在於我並不喜歡該條魚的顏色,也發現該魚其中一條胸鰭是斷骨的,我看來看去也不合心水,再加上在前一次在沒有細心檢查下跟他買了一條有缺陷的虎紋獅頭金魚,於是我便有禮貌地拒絕他了,跟他說:”不是價錢問題,如果是心頭好就算再貴我也會買,但我是真的不喜歡這條金魚,等兩星期後你再進新貨時我再買吧!”誰知他聽了之後突然變臉,跟我說:”這條魚這麼漂亮你也不買就證明你不懂得金魚,人地玩魚你就係魚玩你,未學行就學飛但又飛唔起,口氣大就去擦牙啦!”大家聽了後有甚麼感覺?作為顧客由此至終我都充份顯示我有心買魚的誠意,基本上我已經是打開錢包任他取了,但我只是第一次拒絕他就遇到這樣的"禮待",真不敢想像如果我下次去只看不買,店主會否當場殺了我。做生意之道除了要貨品質素好,服務態度也很重要,與客人關係好,財源就自然滾滾來,這麼簡單的道理也不明白,店主的文化水平實在連小學生也不如。

奉勸各位朋友千萬不要到這間"幸x金魚店”買魚,以免貼錢買難受!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-07-29 10:56 
離線

The market will not keep this shop any longer ! Thank You milky_ sharing.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-07-29 16:49 
離線
頭像

支持你.... 別跟這種人買......

不知所謂的垃圾......

要告訴各位魚友.....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-07-29 19:06 
離線

這間魚店實在太可惡,原來他的惡行好多人都知,好多人都中過招,大家看看這裏:
http://m.discuss.com.hk/index.php?actio ... ra=&page=1
我們要凝聚力量,把這店封殺!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-07-29 22:02 
離線

買野條氣唔順,就算送比我都唔要,
咁串既人,一於唱衰佢!
封殺佢!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-01 00:53 
離線
頭像

:grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-01 01:31 
離線

有同感 支持你
正一魚街敗類大陸狗.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-01 19:24 
離線
頭像

推..... 不要讓這文沉下去.....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-03 18:11 
離線

I support you!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-03 23:59 
離線
頭像

幾年前養過一輪金魚,當時魚街大部份的金魚鋪都有買過,包括大黑在內,就是這間標榜東海魚的未比佢賺過!佢係有 D 靚魚的,但D 價亦是不成比例地靚 (尤其新客入鋪),而且唔買魚個陣真係心情好就當你透明,心情唔好就黑面,所以到最後收缸都係過門不入。他是有一班捧場客的,相信我地唔幫趁佢亦唔會點影響佢,但我亦唔會建議新人入去比佢「糟質」!

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-05 18:29 
離線
頭像

如果佢見到咁多魚客post投訴, 佢會唔會侮改呢? :grin:

草缸: 24"x10"x14"
蝦缸: 16''x10"x12"
底泥: ADA
石材: 火山石
燈管: T5HO (6500K) 24Wx2
開燈: 9 Hrs
過濾: Atman CF-1000 x2
水冷: 海利 HC-150A 24度C
CO2: UP 1L + A151雙錶(2泡/秒)
pH: 6.5~6.8(pH Controller)
草蝦缸水冷串聯共用
氣泡式除油器

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-06 02:42 
離線
頭像

我相信市場的系統是公平的 :grin:
這店舖終有一天將會收到他應得的報應 - 關門 :|

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-08 17:19 
離線

我亦都支持师兄的说法.有不良鱼店就在这里公开他的行为.
鱼店的老板可能不知道赶走一个客好易,找一个熟客很难.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-12 23:49 
離線

今早經歷和這店舖無關但差不多激氣的遭遇,睇中某外國牌子燈架但魚街唔多覺有,品牌網站見到有HK代理,仲要係有另一個大牌子的代理...

小弟打電話有禮貌地,講埋早晨後問知悉貴公司是品牌代理請問有沒有這品牌的燈架現貨。對方沒有講早晨第一句說話只是冷淡地問"你係邊間?",我話只係普通消費者想問一下產品如何可以買到自用,對方說散客應該去店舖問和讓店舖答,我們只做批發.... 我話我沒想過要你直接賣比我,因為唔多見到這品牌所以先搵代理查詢,你只要話有定冇,如有和邊幾間有就得。條友竟然話:"你現在越權啦!" 我冇理佢繼續問可唔可以答有定冇,最後佢大聲話"冇!"就襟電話! 最好笑整個對話他沒有比任何機會我講品牌的型號和尺寸。

我條氣就好唔順,再打電話去諗住搵佢老闆投訴,聽電話的又係佢,問佢點稱呼因為我要投訴和請找負責人聽電話,佢話我就係老闆,仲鬧我幾十歲人仲搞咁多野!

唉,停左水族十幾年近月開始玩返,竟然想買一件應該要4~5千蚊的燈架會咁受氣 :helpless:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-13 18:17 
離線
頭像

果間店鋪老闆有一種激漲法:幾年前我有個朋友行到呢間魚鋪,就見到有幾條蘭壽,想買返去養,就問老細幾錢對呀?老細一開口就話一對好貴架,唔你養架!我朋友一聽到之後就頂住條中氣,就即刻問幾錢對呀?個老細就話七千蚊對,我朋有就忍唔住氣就左七千蚊出黎同老細買左對魚啦。佢呢種(激漲發)做生意都幾好用架。 :grin:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :