水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 17:37

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 全軍覆沒 :(
未閱讀文章發表於 : 2011-03-28 23:51 
離線

星期六下午買咗兩舊火山岩,兩舊笙石,清洗乾淨後落缸
星期六晚都好正常.....
星期日全日都正常....
今日放工返黎就發現....
四隻藍蝦遺體(開缸兩星期試水的死士)
六隻白驅遺體(上星期先入伙咋) :cry:
十一條藍眼燈安然無恙
之後發現原來ph6.4的水,降至5.0(點解會咁架) :cry:

20"缸,掛瀘
燈照時間由18:00至03:00
Co2每秒4泡(跟燈照時間一樣)
火山莫絲連沈木,迷矮,雪花草

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 全軍覆沒 :(
未閱讀文章發表於 : 2011-03-29 00:33 
離線
頭像

1> CO2可以改為 開燈前半個鐘開, 關燈前半個鐘關
2> 因為睇唔到你缸入面既數量...但係20吋缸...點都唔洗每秒四個泡咁多,
每秒一至兩個就夠曬架啦..
3> PH突變, 死梗係正常啦....重有..你CHECK下開CO2同關CO2既時候PH變化...
用電磁閥係唔想PH變得咁勁...
如果用左電磁閥都令PH變得好勁..咁就不如唔好用
我個缸開左八個月缸, 每三秒一個泡, 廿四小時長開, KEEP住6.5 + - 0.2

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-29 21:07 
離線
頭像

You have only 20" tank and provide 4 bubbles per sec CO2?! No wonder. Also, is your tank new?

Lighting: 12:00pm-9:00pm
CO2: 2+ bubbles/sec
ADA Amazonia New

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-30 00:02 
離線

會唔會洗石用咗帶有酸性嘢洗重未洗淨。

Lighting: LED 3:00pm-10:30pm
CO2: 1 bubble/sec 24 Hours
ADA Amazonia I

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-31 11:21 
離線
頭像

co2過多,蝦仔缺氧
相信系最大元兇
玩蝦仔,點細的缸都系加番水妖打氣養下菌安全

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-31 14:29 
離線
頭像

蠍子仔 寫:
co2過多,蝦仔缺氧
相信系最大元兇
玩蝦仔,點細的缸都系加番水妖打氣養下菌安全

我100L水, 24小時打CO2 每秒一個泡至兩秒一個泡, 唔打氣
上年八月到而家無事...
翻缸前個缸都係咁set...run左兩年...
(唔係嘈交, 只係分享)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-31 20:08 
離線
頭像

你系24吋缸100升水一秒一泡甚至二秒一泡 :grin: [系好安全]
樓主系20吋缸,計佢12吋x14吋吧 :(
約70升水 :x
卻是一秒4泡打9小時 :embs:
相對起來系你的10倍co2量....... :cry:
全軍覆沒 :somad:
系預料之內 :beated:
24吋缸100升水1秒16泡看看會是甚麼情況.... :oops:
[理性討論,得益的系自已]
[網友間善意的發言,朋友由此而來添]

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-31 23:53 
離線
頭像

減co2出氣量, 唔加水妖..
我1秒1個泡, 佢2秒至3秒1個泡..都可以..
唔一定加水妖..
個人喜好問題, 最憎打氣/水妖

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-01 17:50 
離線
頭像

各施各法
最緊要系幫樓主找出全軍覆沒的原因

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-02 11:03 
離線

不是食品級co2 , 蝦死硬!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-02 11:05 
離線
頭像

mimifafa 寫:
不是食品級co2 , 蝦死硬!

咩叫食品級co2呀?
未聽過既..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-02 11:23 
離線

可上網看看食品級和工業級分別! 食品級是汽水和包裝食品用的, 所有酒吧都有用, 工業級嘛~ 小量無事, 吸多會令人全身麻痺~~~原材料全部有毒. 蝦仔點受得了,

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-04 11:08 
離線

謝謝各位師兄分享心得 :)
定必努力學習,做返個優質水世界 8-)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-05 15:14 
離線
頭像

mimifafa 寫:
可上網看看食品級和工業級分別! 食品級是汽水和包裝食品用的, 所有酒吧都有用, 工業級嘛~ 小量無事, 吸多會令人全身麻痺~~~原材料全部有毒. 蝦仔點受得了,

我的認知.....
不論食品級定工業級
相信系指制做co2的原材料嗎
我地用的系佢地的產物co2吧了,相信影響不大
反而是
co2量的大少才是主因
我用食糖加乾依士
若兩者作用出來的co2大量短時間入缸或者作用中的糖水乾依士入缸
都系會令蝦窒息而死,或污柒水質而死蝦
作用完後的殘餘物酒精入缸,當然更甚
工業原料制的co2,氣壓樽入的應全是吧
量...都系同一問題了
不會打工業用的就死蝦吧

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-08 15:38 
離線
頭像

我試過因時間制問題, 搞到24 小時Co2, 就算我係在48吋缸內幾秒先一個泡,最後放乜魚都反肚
所以蝦頂唔順一D都唔出奇

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章