水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-20 06:44

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 中國人的義務
未閱讀文章發表於 : 2010-10-01 10:40 
離線
頭像

我認識的一個韓國女人說:我和你們(中國人)打賭,在中國隨處可見日本電器、手機、汽車,而在韓國街上你轉上幾天也不會看到一輛日本車——這就是日本不敢輕視韓國的理由!日本松下有一位高官說過:即使我們不去拜靖國神社,韓國人也不會買我們的產品,但不管我們再怎樣的去拜靖國神社,中國人照樣會買我們的產品。

一句讓中國人從頭涼到腳的話,——每買1百元日貨就會給日本政府送去5元錢,讓日自衛隊多造10顆子彈,多印 8 頁教科書。如果你買日本汽車,將來開上中國街頭的日本坦克就是你造的,如果你買日本櫥具,將來射穿同胞頭顱的子彈就是你造的,如果你買日本電視音響,將來就會在戰地喇叭中聽到同胞被殺的哀嗚!——請轉給20個人,以實際行動支持中國,抑制日貨,就算沒有回報,這也是你的義務!

日本對中國的依賴程度現排最前,特別是對中國市場的依賴,如果中國人1個月不買日貨,日本將有數千家企業面臨破產。如果中國人 6 個月不買日貨,日本將有1半人失業。如果中國人 1 年不買日貨,日本經濟結構徹底瓦解!!!日本還能這樣囂張嗎?

你如果是中國人,不用你上戰場犧牲,就能重創日本經濟。是中國人就不買日貨。考驗的就是你那顆愛國心。特別是在前幾天的釣魚島局勢十分嚴峻時期,撞了中國漁船,扣留了船長,儼然把釣魚島納於自己的領土,真是是可忍、孰不可忍。

如果你是中國人,願不願意都要轉發,也許你發佈一次,就牽動日本的神經!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 中國人的義務
未閱讀文章發表於 : 2010-10-01 21:55 
離線

日本實在太囂張,大家停買日貨,支持 8-)

and believeth him that sent me, hath eternal life, and cometh not into judgment, but hath passed out of death into life, John 5:24

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-01 22:18 
離線
頭像

stanleyng2 寫:
日本實在太囂張,大家停買日貨,支持 8-)

大師多謝支持.........!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-02 00:16 
離線
頭像

現在祖國貨用平以佔有不少市場,
日元又高,
假以時日,
中國必勝! :) :) :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-02 12:28 
離線
頭像

個韓國女人肯定只係睇表面... 就請佢翻一翻日本貨品既背面, 打一打開日本車既車頭... made in china 隨處可見!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-02 17:04 
離線
頭像

AMB 寫:
個韓國女人肯定只係睇表面... 就請佢翻一翻日本貨品既背面, 打一打開日本車既車頭... made in china 隨處可見!!

日本仔有生意頭腦,因中國人工平廠租平,要競爭必須利用中國造產地........所以中國係不能被他們睇小的.,
日本人侵華乃係事實,他們竟能否定及篡改歷史.......真係豈有此理!他們欺負中國好似以成慣性持倆...所以我
們應作出,應有的反應呢?!
:oops:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-02 17:14 
離線
頭像

日本仔有生意頭腦,因中國人工平廠租平,要競爭必須利用中國造產地........所以中國係不能被他們睇小的.,
日本人侵華乃係事實,他們竟能否定及篡改歷史.......真係豈有此理!他們欺負中國好似以成慣性持倆...所以我
們應作出,應有的反應呢?!

X2

歡迎大家到來交流
http://blog.xuite.net/joebigwest/hkblog

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-02 23:46 
離線

其實會唔會,日本野要買,但唔好幫佢地做貨,等佢地成本冇得平,有冇作用呢

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-03 09:17 
離線
頭像

freeze 寫:
其實會唔會,日本野要買,但唔好幫佢地做貨,等佢地成本冇得平,有冇作用呢

兄台所言甚是.......!之不過這並非你、我、他所能造到的事,要中國領導人帶領之下,才有可能辦到的呢!? :ugeek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-06 11:57 
離線
頭像

唔同日本仔做生意, 損失最大既唔係佢地, 反而係國內同胞...

日本人鍾意買番自己人做既貨品 (即係 MADE IN JAPAN), 所以我地唔同佢做, 大致上佢自己都可以自給自足...

倒不如唔去日本, 同埋唔賣原材料比佢好過...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-06 12:59 
離線
頭像

AMB 寫:
唔同日本仔做生意, 損失最大既唔係佢地, 反而係國內同胞...

日本人鍾意買番自己人做既貨品 (即係 MADE IN JAPAN), 所以我地唔同佢做, 大致上佢自己都可以自給自足...

倒不如唔去日本, 同埋唔賣原材料比佢好過...

都係一個好見地.....,日本自身係無支源又無乜礦產,要靠外來再加工來增取外匯.......!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-06 15:40 
離線
頭像

個人经驗,真係唔怕貨比貨,日貨真係耐用無咁易壞,國貨得過且過,日本牌子差拿做都用得過

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-06 16:30 
離線
頭像

fan9191 寫:
個人经驗,真係唔怕貨比貨,日貨真係耐用無咁易壞,國貨得過且過,日本牌子差拿做都用得過

每個人觀點角度唔同,不能講對與錯.,所以話中國人要[自強不息],唔好整哀自己囉..........!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-07 11:37 
離線
頭像

天皇星0293 寫:
fan9191 寫:

每個人觀點角度唔同,不能講對與錯.,所以話中國人要[自強不息],唔好整哀自己囉..........!

俾多50年中國都未得
日本仔,到目前為止,都系好野留國內自已用,次級野出口
中國,一級品去曬日本,自己用次次次品 :beated:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-08 01:47 
離線
頭像

蠍子仔 寫:
天皇星0293 寫:
fan9191 寫:

俾多50年中國都未得
日本仔,到目前為止,都系好野留國內自已用,次級野出口
中國,一級品去曬日本,自己用次次次品 :beated:

大陸嘢都有好嘢,不過射哂去太空

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :