水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-20 11:53

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-08-09 09:26 
離線

以前就係嫌魚街貴,遠D都會特登走上去一間口碑唔錯既樓上舖買野(係講緊以前

最早期間野0向朗豪坊附近...)

依家賺倒錢勒,搬大左,近左添,自從上左去幾次之後發覺D野越黎越貴...

eg.ADA液肥都貴過魚街任何一間,買個鋼五花腩又貴人十幾,ADA溫度計又貴幾十

水晶缸更加貴人一佰幾十,樓上舖,舖租已經平,唔係應該平過魚街街舖咩?點解會貴左咁多?

可知佢0地食水幾深,各位買野前先格價,好多野魚街仲平過佢!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-09 09:46 
離線

呢個玩意不嬲唔底....草平極都要$10 ...魚有D仲要成十蚊條...買番去仲可能養唔起....只好怪自己鍾意玩水族啦...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-09 10:59 
離線

我都覺, 10樓大部份o野都貴過魚街地舖, 都唔知佢o地攪邊科? :oops:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-09 12:18 
離線

一直只幫襯FS, 最近去過10/F,
發現物品唔係最平, 但已平過FS好多店舖
如果同一價錢, 我會選擇樓上鋪
1) 濾桶真係平好多, 質素冇投訴
2) 冇咁熱同迫人, 可以慢慢睇
3) 店員唔硬銷, 講明產品有乜好同唔好, 自行判斷. (FS嗰啲店員個個好似豺狼咁既款)
4) 成條FS都係嗰2-3個老細壟斷, 唔幫襯吓啲小店, 佢地既消失係消費者既損失

Light: T5HO 39W x 4

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-09 13:58 
離線

flyaway 寫:
一直只幫襯FS, 最近去過10/F,
發現物品唔係最平, 但已平過FS好多店舖
如果同一價錢, 我會選擇樓上鋪
1) 濾桶真係平好多, 質素冇投訴
2) 冇咁熱同迫人, 可以慢慢睇
3) 店員唔硬銷, 講明產品有乜好同唔好, 自行判斷. (FS嗰啲店員個個好似豺狼咁既款)
4) 成條FS都係嗰2-3個老細壟斷, 唔幫襯吓啲小店, 佢地既消失係消費者既損失

濾桶平好多?我諗你係講E仔,佢果D係水貨黎架.

魚街地下舖唔會有水貨E仔賣..E 仔行貨係平頭架...

所以話消費者最緊要格價.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-09 15:07 
離線

erovy 寫:

行貨/水貨 係俾人去分,
水草同魚係唔識分行貨/水貨
如果水貨質量有問題, 送都冇人要
反之行貨較水貨貴幾成, 質量是否一樣 or 高幾成?
如果行貨維修有=冇
行貨 / 水貨仲有?分別

Light: T5HO 39W x 4

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-09 23:23 
離線

10樓濾筒平..
平的筒多數係大陸筒..
的確比fs的平幾十蚊
但10樓賣的都是大陸野
有D野係大陸正版
要留意一下!!
唔係會比佢呃左(個名)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-10 00:35 
離線
頭像

精名消費者都先會格o下價,
o岩就買,反否.....
錢在自己袋,誰敢來搶! :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-10 11:42 
離線
頭像

flyaway 寫:
erovy 寫:

行貨/水貨 係俾人去分,
水草同魚係唔識分行貨/水貨
如果水貨質量有問題, 送都冇人要
反之行貨較水貨貴幾成, 質量是否一樣 or 高幾成?
如果行貨維修有=冇
行貨 / 水貨仲有?分別

係鴨記買手機, 同係百x匯買手機
都差千幾蚊, 質量是否高幾成? =)
大家都有保養, 只係唔同公司/舖保

行同水分別係有冇經香港代理銷售, 而唔係質量

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-10 11:43 
離線
頭像

fung123 寫:
精名消費者都先會格o下價,
o岩就買,反否.....
錢在自己袋,誰敢來搶! :)

對~ =)
不過呢個topic只係想反映出
"樓上舖貨品唔一定比FS平"

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-10 12:24 
離線

行同水貨只係信心問題姐,,,坦白講如果我買E仔..我會買行貨,,,係貴D但起碼出事有得追,,,你買水貨出事分分鐘連個本都無埋去博平一百幾十...唔化算

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-11 00:08 
離線

互聯網經過十年發展已經另到整個世界轉變左,以前樓上舖冇宣傳(少宣傳)唯有平價吸引客人,

一傳十十傳佰傳開去,而家只要利用互聯網宣傳,就會廣傳開去,可以話做生意易左.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-19 00:10 
離線

erovy 寫:
互聯網經過十年發展已經另到整個世界轉變左,以前樓上舖冇宣傳(少宣傳)唯有平價吸引客人,

一傳十十傳佰傳開去,而家只要利用互聯網宣傳,就會廣傳開去,可以話做生意易左.

咁又係嘅!不過---要呃人又無以前咁易喎!一唱---係咁先!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-19 13:37 
離線
頭像

上次我在大黑店對面某店鋪 買玻璃刮,要成 $220
當堂打個突....唔使咁貴呀~~

魚街好多東西既價錢都好浮動~真係要格清楚先好買~

海利水冷 150A (26-27度)
前置+Eheim 2228 & 海利P30 (MA 生物環)
迷你矮珍珠、天湖茜、珍珠、鋸齒太郎、紅太陽、金魚茜

viewtopic.php?f=17&t=65042
Photos
viewtopic.php?f=5&t=165675

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-21 22:52 
離線

今日喺草X店問ADA 24'' T8 幾錢?開價 $150 支 :o
倒翻轉頭十樓魚佬喺 YAHOO 拍賣都係開緊 $105 支--都唔知係唔係? :?
魚街貴係人都知架喇,舖租貴吖嘛,之但係唔係爭咁遠吖。
ADA STEP2 卡奇買 $75 大黑就要 $115 你話死唔死吖,心急肯定衰硬。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :