水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-16 22:43

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 可揀/不可揀
未閱讀文章發表於 : 2010-08-02 17:41 
離線
頭像

離開水族這興趣已有一段不短的時間, 近來心頭又痒起來。
想一試迷螯的樂趣, 於是便計劃開一個2尺的水陸缸。
好了, 所有硬件預備妥當後, 便只欠軟體 (迷螯), 昨天經過魚街....... 而故事就是這樣發生了。

昨天行完整條魚街, 有迷螯賣的店舖不多, 數數只有幾間。
而考慮到價錢及質素問題, 於是便選了一間地舖的購買, 看看價錢牌,9X/隻(可揀), 15X對(不可揀)。
見到這店舖整缸質素是幾好的, 整批迷螯也很橙, 只是兩隻比較特別淡色。心想, 都是貴一點選一對自己滿意的吧。
好了, 選購後離開店舖再在魚街選購其他水族物品, 又心痒痒的想多買兩隻。
於是便再走回這店, 要求再多買兩隻, 這次是”不揀”的, 店員一聽到, 便替我選了兩隻, 而因為自知是不可揀,
所以自己亦沒有去看他找那隻給我, 離開了去看水草。
到店員包好後付錢時, 當店員看到那15X元便很驚訝地說價錢不夠。應該是18X。
我便道出我這次是選15X對(不可揀的那種), 店員之後跟我說, 不是你跟我說要我替你揀嗎?
這時我也只可苦笑了一聲......心想.....要揀, 我也自己揀吧, 起碼好與壞自己也心甘情願。
之後我便跟店員說, 對不起, 這兩隻我真的沒有所謂, 如果妳需要的話, 請再給我選過另外兩隻。
之後店員便再在這批迷螯中選了兩隻給我。而我再也沒有看過他選了甚麼樣的給我。

回到家裡對水時, 見到這兩隻蝦, 搖搖頭心裡不禁笑了出來。
回想整件事, 整個選蝦的過程我也沒有在旁指指點點, 怎計, 我也不可算是(可揀)吧, 再講...既然也己經包好了, 聽錯好誤會也好,
也算吧, 為何真的需要再揀過另外兩隻呢. 再看看缸中這兩隻, 便是全缸質素最差的兩隻。

心想, 他的價錢牌該寫是9X/隻(你揀), 15X對(我揀), 明白前者和後者箇中之分別嗎?
是的....我這刻是鑽了牛角尖, 也不得不認自己... Too simple, sometimes native.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 可揀/不可揀
未閱讀文章發表於 : 2010-08-02 18:04 
離線

其實你已經買平左... 售貨員o既意思係 "180, 揀全缸質素最差的兩隻俾你"..... not offensive, just for fun..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-04 01:19 
離線

君子坦蕩蕩,銀包空蕩蕩,睇你都係忍唔住又要買過 :grin:
試下搵華燈呀,青頭唔知仲有冇做,好耐冇佢消息。
你呢?嫁左未 :redface:
星期六,搵埋大佬出黎呀,想入多2隻星仔:
http://www.aqugrass.com/phpBB3/viewtopic.php?f=8&t=164685

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-05 00:31 
離線
頭像

鏍絲兄:
好耐無見喇。係啦...個子性急...諗諗下又買。
我呢世都無得嫁架 8-)
唉呀...呢個星期六我地兩個都唔得閒呀,搵日得閒出黎聚下丫。
搵埋winnie the poon!!! :ugeek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-05 21:30 
離線

deal,電聯。
(英文解釋,唔係廣東拼音 :| )

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-06 00:06 
離線

唔係點賺你錢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-06 01:51 
離線

好掛住情迷d台柱呀 :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-12-14 20:52 
離線

聽你描述都知大概係邊間!賣嘢都賣到斤斤計較,通常都只會睇唔會買!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案