水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-11 05:48

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-01-28 03:23 
離線

活水蚤...... 我唔想去水塘捉.... 我怕有好多菌....
無根萍..... 我去魚街問檔檔都話無... 得青萍

兩樣野都可養於淡水 又可以自養繁殖...
為何魚街無人供應.....

ps: 螺將無根萍消化再排出....屎中又好多微生物同菌... 間接供應
食物給小魚和小蝦
我搵了幾個星期都無.....
:淚奔:

唔好話豐年蝦..... 淡水缸點會食咸野......

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-28 12:42 
離線
頭像

唔好話豐年蝦..... 淡水缸點會食咸野...... :embs:
先淡化再投淡水缸 :razz:
有物野問題
淡水魚蝦蟹會歡欣若狂
初生物更是會快高長大珠圓玉潤 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-28 17:55 
離線

我只係想大家既淡水缸更自然....
我想淡水缸魚 食番淡水生物...... :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-02 14:42 
離線
頭像

淡水綠水都唔錯,嘔完綠水再養蝦
有左蝦苗又養魚,魚仔散到再養龜
家中一系列繁殖,開心之餘又學野

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-10 23:02 
離線

其實HK野外都有不少生物可置於水槽中,只要小心處理,我SOMETIME都會捉少少(盡量提自己不可多)希望不會對大自然太大影響(罪過) ;)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-11 00:36 
離線
頭像

shasha君:

有感而發,得罪莫怪.

雖然香港土地有7成多是山野,河流亦有5千多條(主及支流),不過大部分都很脆弱. 香港政府任由發展商隨意開發外,遊人不懂愛護亦是原因. 好多人以為取一些無傷大雅,可知地方少的生態已經平衡,少少改變都會帶來很大衝擊! 坦白講,如果非常好彩,捉走少少,都可望十年八年後復原.放生一些外來物種傷害更大,一般都造成永久破壞,甚至令原生物種滅絕! 我不是危言聳聽,此情況已經發生左...很長時間,香港原生物種本來已經少得可憐.....

有時見到無知父母帶小孩去捉野養,真係難過,教育問題.
我地都係對水族有識之人,希望大家留意!!

我的水族映画

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-11 08:36 
離線

922大大
多謝您的教誨(真心),其實自己一直都感到內疚,無奈自己又手癢,我會不時提醒自我,
其實我近來亦少了拾生物,只每2-3個月在海岸拾2-3粒花螺,因很好用,在魚街又沒有,只見網上有人售$50(10多粒),本可向他購入,但心想他又從何來貨哩?在平衡各方後只好選擇每2-3個月在海岸拾2-3粒花螺(因海灘上見每方尺有上數十粒)(自己的借口),自知有錯,但……不知怎說 :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-12 01:26 
離線

各位大大,香港的淡水觀賞魚,蝦,螺是不是很少?我是台灣台北的會員

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-18 13:22 
離線

flyingfish 寫:
各位大大,香港的淡水觀賞魚,蝦,螺是不是很少?我是台灣台北的會員

香港的魚街就十分精彩, 林林種種甚麼都有

但原生河流就... :x

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-02 21:08 
離線
頭像

gsnoob 寫:
活水蚤...... 我唔想去水塘捉.... 我怕有好多菌....
無根萍..... 我去魚街問檔檔都話無... 得青萍

兩樣野都可養於淡水 又可以自養繁殖...
為何魚街無人供應.....

ps: 螺將無根萍消化再排出....屎中又好多微生物同菌... 間接供應
食物給小魚和小蝦
我搵了幾個星期都無.....
:淚奔:

唔好話豐年蝦..... 淡水缸點會食咸野......

C兄~魚街日"魚x"個食蟲草缸的水中有好多水蚤~你去問下~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-03 00:26 
離線

蠍子仔 寫:
淡水綠水都唔錯,嘔完綠水再養蝦
有左蝦苗又養魚,魚仔散到再養龜
家中一系列繁殖,開心之餘又學野

我家中就好似你咁既情況 .... 但係無左水蚤個種......斷了條食物鏈.... :cry:

我家金魚用綠水養...色澤鮮到頂呱呱... (我只係放cheap雞魚米加綠水加蜈蚣草... 加埋菜葉..)
我仲用魚水種埋蘆薈..去皮土邊(去毒) 剩透明肉放畀金魚 同大缸既水草蝦同螺食...大量微元素畀水草吸同生物食...
多左既水草同菜脈我又放係個桶堆肥等佢變腐殖質放回泥到再種蘆薈..
我住公屋... 所有野只係用左窗口12尺x2尺放窗邊...但又唔高過隻窗位....我無用燈.. 用太陽......如果有陽光的話..每日都有4個鐘照到....
龜池...(超大長膠箱放石加511再加浮萍加水葫蘆... 蜈蚣草畀隻龜k.o.晒....) 本人4日先換一個5升筒水... 大缸換水入細缸... 細每次1/20 只吸底1/20 的屎加水..養了半年.. 用沙做底...低養份強光低co2中低飼養度...十字珍珠草做底... 有陽光時都有中量h2o出... 只有綠班藻係缸邊....... 1個月清潔一次... 在此要和虎紋蝦,大和蝦,提琴鼠和小精靈致敬...
草靚魚靚蝦靚.... 半年我好好彩... 呢個缸白點都未仲過...
同我似前用泥用燈加co2.. 搞到好似formula..
加下先有成功感.....
不過生長速度會慢5倍...... 有小部份水草種唔到...所以要小心選擇...慢有慢好...快有快好..
泥有泥好.. 沙有沙好... 沙面泥底最好.... 到了夏天先最大挑戰... 因為我無水冷...希望過到夏天....
http://blog.sina.com.tw/paludarium/
有理論有科學有測試...呢個先叫有心人.....請大家支持佢... 我係佢身上學到唔少野......
夏天水草死都係因為水中的co2補償點問題.. 加大co2 or 降水溫都可解決到夏天問題..

有錯請插.....有錯先有進步空間....
我想問問有無水生藤類種物可以放龜缸到用....最緊要無毒....我估好多人都想知...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案