水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-02 19:05

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 唉 福鱷真可慘
未閱讀文章發表於 : 2009-09-05 23:55 
離線

政府真係呢...
條鱷係個d池住左有幾年 荃灣個條係我6年級睇到e+啦
冇啦啦比人講幾講又捉左佢 又捉埋其他既 搞咁多野係唔係多9魚姐
搞到荃灣個條死左 d人又唔識捉 搞到d鱷傷哂 都放左咁多年啦 e+先黎話捉
又唔係得罪你 d白痴市民又係既 驚佢地傷人 跳上黎咬你咩?....
e+又話要人道毀滅 好地地揹咁多野做咩呀 食飽飯冇屎柯囉
我都有養福鱷 你地覺得點呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 唉 福鱷真可慘
未閱讀文章發表於 : 2009-09-06 00:03 
離線

:helpless:
德華公園可以話係一個外來魚展覽館...
之前我o係荃灣返工都好鍾意去睇魚...
如果放左出去水塘或者河流我贊成見一條捉一條。
但只係o係個魚池...有得睇o係都ok呀。
唉...呢個世上太多屎忽痕o既人...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-06 12:48 
離線

查實條魚係度又會對個公園甚至遊人有咩影響?
我相信你唔落水
條魚都唔會得閒就上水咬人嘛 :|
btw, 主因都係有人好心做壞事 :evil: , 以為放生就對條魚好
停一停, 諗一諗 8-)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-06 14:10 
離線
頭像

我就持反對意見
應該要捉
1-對生態有影響,佢愈大食量會愈多,終歸會食清公園的其他水中生物
2-始終系惡魚,對人類有影響,一個藍球大少的東西會食得落
d小朋友甚至大人一唔小心落水俾佢咬野就大件事
3-樓主話自已都有養,相信系細條果種,亦因佢會大,仲系好大,成幾米長
到時樓主又話要放,呢d系不負責仕的行為
以上3位網友,到條魚咬到人甚至你親人時先來嘈,何苦呢

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-06 15:37 
離線

我就覺得不應該捉~
基本上你不自己跳下水的話牠不會跳上來咬你
再者相對於人類來說,牠們的size還有一段距離
即使你一個不小心跌落水,魚隻應該比你更害怕
(如果說是有一條2米長的個體就另當別論)
加上大多水池旁邊也有告示指明不要在水池旁邊嬉戲,以色發生危險
我相信照捉指示的話,應該不會有機會跌下水
你嬉戲而跌下水的話,我只能說一句活該!!

在生態影響的層面來說,人工水池並不是一個天然的生態環境
所有生物都是人類放下去的,即使吃光也不會對香港生態有影響
而福鱷們也沒有途徑游出野外,所以我認為問題不大

我認為牠們始終是人類放生的,人類要為牠們負責
政府應該在香港找一個夠大的水池,專門收養這些抓回來的福鱷
太大的個體就跟國外的水族館聯絡一下,看看他們願不願意收養
並立例管制一下大型觀賞魚的入口數量
雖然愛魚族將來可能會買貴貨或是商人賺少了錢
但總比魚友們養大後胡亂放生的好,始終不管制一下的話,這些魚我相信是捉不完的
今天可能捉福鱷,明天捉金筆,後天捉象魚............沒完沒了的

最後,人類也是動物,沒有握殺其他物種的生存權利
(這種殺戮已經不算是弱肉強食/食物鍊的層次)
千錯萬錯也是主人的錯,福鱷們是無罪的~
如果說危險的話,人類才是世上最危險的動物,那是不是應該把一些人人道毀滅!?
希望人們在飼養寵物前,好好想一下自己有沒有這個能力及空間

這是小弟愚見,不喜勿插~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-06 15:48 
離線

停一停, 諗一諗... x2, 與其到大了才想怎樣處理,為什麼不想清楚才養.
政府今次都算負責仕,有人受傷才做嘢就太遲. (我見過啲頑皮的細路真係落水玩... :o )

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-06 16:55 
離線
頭像

其實呢種魚可以有米多以上既長度,係咪根本唔係太適合本港大部份家庭呢!問題是不是從開始時就出現!選擇一些合適自己的魚種,就好像不要因為菊種狗隻bb時很可愛就養,到大了發現家中根本不合適!我認為問題的根本在於放生的人在養時考慮不清而不在政府!
雖說池有牌說不應下水,但我想始終有可能會出問題,那池不也有牌叫人不要放生嗎?同樣亦一樣有人放生,畢竟人生安全重要一些!如果真的到有事發生才來鬧政府,我就寧不現在處理了!政府最大的問題是方法用得不好而已,但最大責任既我認為是放生的人啦!

光照:GLO 24WT5HOx2(9:00AM-1:00AM;6:00PM-10:00PM)
過濾:2217

草類:迷你水榕,矮柳,紅椒草矮珍珠,印度小圓葉

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-06 18:38 
離線

蘇州屎就要政府處理,養的人拍拍屁股就可抽身離場。還可向政府破口大罵,說三道四、這是甚麼世界,難道這就叫民主?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-06 20:00 
離線

wyman yu 寫:
蘇州屎就要政府處理,養的人拍拍屁股就可抽身離場。還可向政府破口大罵,說三道四、這是甚麼世界,難道這就叫民主?

c hing所言甚是...good

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-06 20:34 
離線

因為d魚種唔值錢
冇團體收養 :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-07 02:44 
離線
頭像

eribb3306 寫:
因為d魚種唔值錢

;)
專家說完全成長可長達十米……… :o
可以點呢……… :|

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-07 02:59 
離線
頭像

eric7x530 寫:
eribb3306 寫:
因為d魚種唔值錢

;)
專家說完全成長可長達十米……… :o
可以點呢……… :|

你咪玩啦~10M!!
佢2M嗰陣都一定唔夠食, 餓食啦~
btw.. 我5,6年前"外放"了Gymnarchus Niloticus" :ugeek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-07 12:12 
離線

wyman yu 寫:

乜香港有民主咩? :( 連曾陰權都話唔可以為2012年普選作主! :embs: 你班友仔咁大聲話香港有民主, 信唔信阿爺落 ORDER 拉哂你班反中亂港!!! :beated: :beated: :beated:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-07 13:37 
離線

唔知madfish兄心中之民主定義如何。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-07 13:45 
離線
頭像

一謂民主,又要有50年時間來討論
全世畀都無民主,美國又點
一到選舉,一樣打崩頭,邊黨勝出就邊個大曬
所謂民主,指是的幕後野做的乾淨d,無咁明顯d,要更兇更狠d
要更不為大眾知d
:x