水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-06 01:12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 31 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 11:46 
離線
頭像

在臭豆腐隔離買左個藻球,問可以分開數小塊來養否
售貨員答可能會散,一年也長不大多小
也姑且買回一個,折開了內外也翠綠,心感不妙
用火來燒,竟然焦了,是人造膠來吧,真無良
若是植物總不會全個翠綠,一點枯的也沒有
閣下買的藻球又是如何的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 13:38 
離線
頭像

燒~?有冇燒膠味先...@@?
你就咁拎棵菜搵火燒...都會黑架喎... :-n08

有o的網友的確係可以拆開佢地一粒粒o黎種...
然後再變返到原本咁大...XD

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 13:39 
離線

i have one bought in big balck , it is from tropica

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 13:44 
離線
頭像

系好似燒膠絲咁
問下藻球有枯的嗎,它連心內也是翠綠的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 14:08 
離線
頭像

貼番D圖俾大家研究下
燒左D味好似系人類的頭髮

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 14:29 
離線
頭像

我係日本買左2個藻球回家,都有1年了,d毛會生到好長喎, :-n04

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 14:57 
離線
頭像

唔似假wow! 我都有買過,生得好快潻,佢地D藻球好多都係一幅咁再初成個球,唔係一路生大,就各算真係生到大,都未必會枯,祗係好深綠,除非水質唔好,我記得係北海道買綠藻球時,會叫你耐唔中按壓下佢,等D 新鮮既水流入到去就唔會咁易枯。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 16:15 
離線

haha,會焦我估應該係植物都離不開都係由化學原素的C,H同O合成吧!C=Carbon(碳), H=Hydrogen(氫) and O=Oxygen(氧)。而大大你諗到用火燒,咁就會令到佢脫水即係成日講的H2O啦。咁由於C,H同O中而家比火逼走0左H同O,咁咪就剩返C lor。其實佢真係一棵值物

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 18:57 
離線
頭像

[quote="turbosky"]haha,會焦我估應該係植物都離不開都係由化學原素的C,H同O合成吧!C=Carbon(碳), H=Hydrogen(氫) and O=Oxygen(氧)。而大大你諗到用火燒,咁就會令到佢脫水即係成日講的H2O啦。咁由於C,H同O中而家比火逼走0左H同O,咁咪就剩返C lor。其實佢真係一棵值物

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 20:25 
離線
頭像

燒植物藻球會發出頭髮燒焦的味道嗎,且是馬上發焦
真植物會有水分不易焦吧
真的當然會長大,在日本買的會是真植物
現在我是說我買這個會是假貨

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 20:59 
離線
頭像

蠍子仔 寫:
燒植物藻球會發出頭髮燒焦的味道嗎,且是馬上發焦
真植物會有水分不易焦吧
真的當然會長大,在日本買的會是真植物
現在我是說我買這個會是假貨
haha~而家各位係講緊真貨都係好似假o既咁~
不如你試下搵個兜仔裝起佢然後睇下佢有冇變大咪知真假囉~ :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-28 21:08 
離線
頭像

我講緊係同你一樣係FS買既,真係生得好快架,唔係都唔會買到咁平,綠藻球既絲水好幼,一燒就濃有燒焦味一D都唔出奇!想知真定假,換水後放近水面,如果夠光,你應該留意到佢都會有光合作用有泡出架!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-29 11:43 
離線
頭像

很久之前我在大黑買過,
印象中見唔到光的部份逐漸變白和霉爛分解。

年多前在舊巷仔又平平地執左舊放在養水缸,
得閒就出來佢兩下,
一路都保持得很翠綠很有彈性,非常有成功感!

睇完蝎子兄的貼文,
立刻出來檢驗一下,
哈......哈......哈............ :c :c

完來是............

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

爭甚麼?笑甚麼?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-29 11:44 
離線
頭像

GWU 寫:
我講緊係同你一樣係FS買既,真係生得好快架,唔係都唔會買到咁平,綠藻球既絲水好幼,一燒就濃有燒焦味一D都唔出奇!想知真定假,換水後放近水面,如果夠光,你應該留意到佢都會有光合作用有泡出架!

你可否作一實驗
取極小自家藻球燒下,會馬上變焦否
情況就如燒頭髮一樣,是馬上起火變焦,真植物也會嗎
我燒莫絲就很難著,很難焦了

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-12-29 11:49 
離線
頭像

原來不只我一人中招
那死售貨員還說是很難種大
一年也長不了多小
他媽的b,是一世仔長不了
我是臭豆腐右手邊那檔,不是左手邊巷仔
今天出去找他算脹 :i

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 31 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :