水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 19:21

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 141 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345 ... 10  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-16 23:47 
離線
頭像

yahoo tklm,

hihihihi, tklm兄幾乎係我燈具師傅, 幾驚大大都唔出口相助, 看到你在那裡出post....我突然發出一股動力來. THX U very much!! 如果將來我有technical的問題, 真係勞煩指點指點ar.
係呀, 我係上次的那個post時, 已經在鴨記找到了黑光LED. 不過, 最近在Top Century Company問, 他們就說沒有買黑光LED了. (或者遲些再問)

tklm兄, 你說LED的功率大約是0.1~0.5 watt, 但我在spec上看到說有0.1W... 這是為何呢? 是否因為加了resistor的原故呢?? 你有沒有idea怎樣組合給草缸用的呢? 其實我有小小idea...那個燈座係會轉的(這樣免了角度的煩惱, 我只怕會動的光會嚇到d惾魚跳來跳去), 有少少像鴨記路邊D disco燈gum, 或者可以拆做會轉的燈改裝, 不過也只是好皮毛的idea...或者遲d要問做product design的朋友了.

thx, tklm兄你的資料很有用喔...hehe...你是否那位Mr. Secret?

hi kkm,
其實我大約問過價, 但因為種類實在太多...我記不下來
總之白比藍貴, 藍比紅貴. 角度越大越貴. 明流越大越貴. 是否真的有需要知價錢? 如果真的有需要, 我過幾天才問....

hi GWU,
唔好叫我"兄"la....叫到老曬 ^^"
冇呀...我在店舖沒有看過那garden series的燈ar....可能我沒有留意, 因為我一進店內就被那DIY的LED吸引住了.
其實我想...如果小缸用它們的garden series是不太合適的, 因為可以會減了藍/紅光的功用....要知道藍和紅光都會同時影響chlorophyll a 和chlorophyll b的不同發展的呀.

hi 想試LED穿透力的朋友,
我突然想起, 其實行山人士早就用LED電筒了, 如果想試一試的朋友, 或者去行山鋪頭看看.

最後由 Winz 於 2004-02-19 12:21 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-18 21:42 
離線

多謝提供資料,請問佢果D12V射燈樣的要多少錢?在華輝見倒有25粒裝的(一樣是12V)賣$150(白色),唔知算唔算好貴呢?

有無比較過果D話日本造和國內造的LED有什麽分別?(除價錢外)

有無一D似萬用版的方便連接多棵LED呢?(因我唔識點整電路版)

:-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-18 21:59 
離線

唔好意思.....
LED燈.....
我就未試過用係草缸.....
不過就釣魚時...好多時都會用....
以前釣魚係用普通燈具....
不過釣魚就唔可以用燈照海.....
所以有好多不便.....
自從有左LED好多人都會用....
點解.....好似話係唔會照到海入面.....
只會係海面有光....
係唔會射入海中.....
唔知而家大家討論緊既係咪我話個種呢?????
THX~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-19 00:38 
離線
頭像

hi 星星,
其實我都唔知, 不過, 試想想...大海的深度和我們魚缸的深度作比較...^^"
給你的:
http://www.reefaquariumguide.com/forums ... genumber=1
(請留意第三頁的圖)

sorry 大飛2004,
- technical的問題, 我幫唔到你, 看看有沒有其他大大幫到你.
- 大概四個月前, 我都去過華輝睇過 (只是看一看罷了~), 但冇spec係好大的問題.
- 其實我並沒有格過價. 記得Super大大說過大陸可能有平宜一點的LED, 有興趣就問他地址吧.
- 至於大陸貨與否, 我遲一會幫你問問他們吧!

其實大家還有什麼關於top century 的LED問題要問...不如drop低比我問他們吧. 或者有冇理想的LED想要spec..但我又沒有provide的, 話我知...我去問. 一起研究吧^^ ~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-19 01:59 
離線

Winz::
好似冇咩問題咁喎.....
個燈外形好似....(第五頁)....
我地釣魚用燈時....
比我既感覺係光度好散.....唔會好集中~~~~

同埋用係魚缸會唔會用好多個燈泡先夠用....
如果係....又要幾多個先夠?????

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-19 10:50 
離線
頭像

HI 星星,

HEHE...有冇留意tklm兄講mug? LED由1x度到180度都有. 我記得spec 上的係第二小的角度...你仲想要小點角度嗎? 如果係, 我再問佢地取spec.

緊係要好多LED la.... 唔平ga... 但耐用lor
幾多ar...唔同大小的缸都要唔同的數目/組合....要計lor....所以大家gum緊張張spec. hehe...一齊計la

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-19 12:20 
離線
頭像

sorry all,

i found out that i made a great mistake above....
from the spec, each LED should be 0.1 W
i will edit the previous post at once.

and i have already read all the spec (i am busy recently)
i found out a little problem with SF-50TB23-A and some of blue LEDs with "forward voltage". i will fix it later.
and i am wondering somethings with those spec.s .............. see see if U also notice it.

and actually, they gave us 4 types of angle for reference. (i didn't request it be4)

enjoy it!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-19 13:49 
離線
頭像

Hi, WinZ 如果你用白光的LED,就不用轉動燈盆了,除非你用紅,綠,藍,三個主色來玩加加減減,在七色中選擇適合的光譜來刺激水草的生長啦﹗

0.1W 是你手上的 LED Spec. 你可知還有其他更高的功率嗎﹖

如果你要做LED燈盆,你一定要買最高功率和流明的,好像選T5 HO 一樣道理。

我用燈"盆"的用意是燈的形態是長方形的,LED 分散照射鱼缸每個角落,不要忘記 10W至20W 除以 0.1W 噃﹗ :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-19 15:23 
離線
頭像

hi tklm,

差d想pm你叫救命tim..^^"

轉動燈盆真沒用嗎? 我想的時候係因為基於想到LED角度窄的問題.

tklm 寫:
0.1W 是你手上的 LED Spec. 你可知還有其他更高的功率嗎﹖

hmm...我唔知ar...我想你都知我係門外漢吧...真的有更高的watt (watt=功率嗎?)嗎? 會唔會高d明流的LED便高D Watt? 如果係....Top century應該是有的... 我是否該問佢地取更高明流的spec嗎?

tklm 寫:
如果你要做LED燈盆,你一定要買最高功率和流明的,好像選T5 HO 一樣道理

其實, 我最初都想選最高流明的LED...但最高的...真係高得非常誇張, 而且角度大好多. 其實我問佢取SPEC的時候, 我都唔知要MUG好...佢同我講...再要勁D再CONTACT佢地...佢地驚太勁, 我afford唔起. 不過, 如果太勁, 我驚光線太集中, 就好似T5HO vs PL gum... 明明PL係高d lumun per watt ga ma....但PL D光偏偏太集中, T5HO就將D光散開D... 不過我就唔知LED會唔會有gum ge煩惱. @@

tklm兄, 我剛剛有好多問題解決唔到...看看你能否幫到我.
1. 在LEDgrowlight.com, 我計過ga la.... 佢地支Red 180 LED Grow Light 平均每個LED 0.05W, 何解lei?
2. mcd單位同Lm單位有什麼唔同, 兩者有什麼關係呢?? 如果我用lumen的計算方法 http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=7995 那個"光源每watt的光度(lumen)"的單位應該怎樣代入?
例如: 以SF-50TW24-B作例子...
"光源每watt的光度(lumen)"是否= 6.5/1W?

謝謝你的建議!

ps. hehe...比tklm大大你笑tim....係呀...好鬼大頭蝦, 計計下先發現有d唔妥, 先發現除錯左1W....hoho 所以特此更正! =P

hi all,
wei wei....大家再去LEDgrowlight.com OY....佢地update jor ar...

最後由 Winz 於 2004-11-11 11:14 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-19 16:04 
離線
頭像

我見過係深圳福田區賽格廣場度,有好多LED賣,亦有超光品種,都光到好刺眼,唔知有無人係個度見過,又唔知可唔可以做植物燈呢?個度好多公司差不多係做批發,肯定會平過香港好多。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-19 16:44 
離線
頭像

它們用的是平價 LED 囉!

流明是美國亮度單位,mcd是毫燭光。
你的問題以 "流明 & mcd" 用Google 尋找吧。

你想計算魚缸所需的亮度,你要用儀器量度你的燈盆的流明度。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-19 18:26 
離線
頭像

hi all,
有大大想了解top century的M16 series的LED 燈. 我ATTACH 左個PRICE LIST...
睇完你會問點解有MADE IN CHINA 同 HK....
china : AC + DC , 但佢地recommend你用DC, 因為用AC好易燒
hk: AC + DC + 整流子(TW), 行AC絕對冇問題, 而且佢地會用高一個GRADE明流的LED, 加上香港人工貴, 所以要貴d la....

佢估...china果隻blue LED 有1200-1800mcd (即TB13), hk果隻blue LED 有2700-4700mcd (即TB33), 佢答應我, 遲一會幫我問一問廠有沒有spec.

還有, 佢地有一隻M9系列的...燈盆直徑30mm (我覺得好合小缸用), 市面還未推出!

我呢之前個post又比錯information la...... viewing angle越大luminous只會越低 (你地真係唔好指意我, 我d記性比常人差好多, 有懷疑, 真係要double check, 仲要矯正我tim ar), Top century 話我知...以BLUE LED為例, SF-50TB73-C 已經係最wide angle和最高luminous ga la (當然有更wide同更光la).

仲有, 我之前咪話SF-50TB23-A的spec有d問題gei...佢地話可能打錯左.... viewing angle果part應該係"+/-12.5" degree 而不是"45+/-5", 敬請大家留意!

ps.
- 我lei...有d唔記得佢係唔係同我講M16還未全面生產 (因為我問得太多野la), 但佢地門市有Display M16, 我下星期會再去一次, 佢答應demo china 和 hk的比我分別一下....佢話一看就明! 有興趣就去看看吧 (我想如果你話比佢知你係種草的, 佢都會幫你)
- 還有, 我十分懶, 我比左個example佢... 一個standard的48"草缸要2 x 150W HQI, 我問..一枝150W HQI 會等如幾多枝 15 粒LED 的M16 (HK)呢? 佢答應幫我問問廠的ENGINEER. HOHO...幾好的懶人法!
- hmmm... 我呢真係比一位大大激死, 有好野又唔公開share.... =P, 可能佢最近玩low profile ar, 或者佢唔喜歡吹水la (但係我從來都唔吹水ga T_T), 以下內容係佢的experience "其實我都用過 9 粒led 個o的電筒, 熄晒燈後係水面照落去, 都到底o架."
- hoho...我八到la....完來個Mr. secret買LED 同 M16玩珊瑚ga...我想佢係要moonlight effect

hi tklm,
hehe... 好多日之前已經search左la....我都知mcd=mili candella, 但就唔係好明Lm 同 mcd的關係gum lor....

hi GWU,
我問過la....base on 那個石英謄座(M16)改做/加強LED的mcd係可以的, 最小訂造50隻 (made in HK one), China的就要1000隻la...

hi 大飛2004,
大飛2004 寫:
有無比較過果D話日本造和國內造的LED有什麽分別?(除價錢外)

我都問過la, 佢地果D LED 係台灣貨.
佢話我知...最好的係美國>日本>台灣>祖國, 我記得係osram個website, 見過LED的product.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-19 19:31 
離線
頭像

跟據Winz個價錢,同Top Century個site個spec,我比較個要用幾多隻胆至同一支T5HO嘅光度.
39wT5HO 長 34吋, 光度大約 850Lm
以一隻15粒LED白光嘅胆有 110Lm (唔知佢係LED嘅淨光度還是連杯反射後嘅光度)
用同樣長度大約要放8個胆先可以有大約平均而相同嘅光綫 110Lm x 8 =880Lm
而8個HK胆嘅價共$864
如果咁計法好貴... :m :m 買到成廿支T5HO啦,隨非D LED平番D又唔同計法.
不過係唔係咁計個光度真係要看D胆嘅實際光度啦.話晒Mr16係有反光杯應該聚光D.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-20 20:51 
離線

GWU::
仲有要計埋個胆....壽命....用電度.....
都好複雜~~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-20 21:25 
離線
頭像

hehe GWU,
其實lei, 我從來冇講過會平架...就算DIY 都好貴GA... 不過佢話我知MR16個價係零售價. 如果一個24"缸就要大約60個la (唔知幾多sin有批發價呢? =P ) ....都幾勁ga. 不過這個只係膽0黎ga jar... 仲要另外買燈座、火牛呢? 不過gum...知道左都無防ga, 起碼你現在有concept去計數la. 等下tim la, 睇下佢地點講la.

星星講的"壽命"和"用電度", 我想應該可以慳到的 (其實最重要係LED冇其他燈gum熱), 不過幾多呢...我就唔知la.

不過大家千萬唔好expect LED係平野, 仲有ar...換膽好煩ga, 怕煩就想都唔好想la... 所以我最多都只會用個小小缸試GA JAR!

ps.
一位大大給大家的:
"其實LED的電子組件最大敵人是水氣,加速金屬氧化,防水那部份已是極重成本。機場維修跑道燈的朋友告訴我多數LED損毀,是與水氣有關。"
(我自己覺得...由於LED的穿透力強, 將LED掛高去防止水氣問題也是可行的.)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 141 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345 ... 10  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :