水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 05:05

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 141 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 10  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-02-01 23:19 
離線
頭像

hi all,

我是無意中發現的...
http://www.ledgrowlights.com/index.htm

圖檔

他們的Links中有用LED做實驗種植陸上植物, 並作出分析及結論, 也嘗試用不同的紅, 藍, 白光作出比較. (有比較結果的圖片的)

我記得最近睇"日本風情畫", 其中有一集介紹用LED種植蔬菜, 效果理想, 並且已經推出市場售買.

如果草缸真的可以應用, 就一流了 !!
- 低溫
- 長壽
- 穿透力強
- 慳電tim...唔洗比老婆鬧 hoho

真係好想diy一個比個10"缸玩, 不過我想知道DIY LED可不可以自己隨時換bulb呢? 我只依稀記得以前用電子板焊接過一個, 每次換LED, 可否不用焊接呀? 謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-02 20:40 
離線

我都依稀記得,在長沙灣道近政府合署對面(唔知有無記錯),
有間LED專門店,有各種各色超光號型,
或者有啲已經焊好嘅組合賣,唔使自已DIY,
有時間去開鴨記或黃金,順便行過去睇吓,
我都希望你成功,比草友多樣野玩吓,
努力!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-02 23:40 
離線
頭像

hi yeungwt,

THX a lot!
未知你能否遲些方便確定到地址, 再另行告之. 因為我絕少行深水步的.

我係新填地街附近就見過有一間LED專門店.

不過如果每次換LED都要焊接的話, 我就有d怕煩 =P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-03 09:45 
離線

冇錯..係正政府合署對面(長沙灣道近九江街)有間地舖有好多款LED產品賣. 鴨記賣d LED成本都唔平 (超光紅藍1蚊粒, 白色甚至要2.5-5蚊粒), 加上係鴨記d LED好多都冇spec, 唔知佢放咩 wavelength 0既光, 好難可以做到好似個外國site咁 pro.

果個外國 website真係好好睇, many thanks.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-05 11:09 
離線

Very interest in this. Any recommendation on how many LED requires? Any calculation/principle on the relationship between volume of water vs no. of LED?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-05 12:29 
離線
頭像

hi kkm,

u are welcome and thank a lot...i will check it out later

hi mitac,
have read this page?
http://www.ledgrowlights.com/FAQs.htm#howmany
but i dunno if it can apply into our aquatic grass tank. let's try together la.... hehe... remember to report us the result wor...=P

and one hint from another other page ( http://www.ledgrowlights.com/ADVANTAGES.htm) said that
"Plants can use nearly all of the light emitted from LED lamps. Only a small part (~10%) of the light generated by metal halide lamps is useful for plant growth."

and there are so many spec on internet (talk about luminous and view angle)....i think i can help.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-10 21:43 
離線
頭像

HI ALL,

先謝過yeungwt, kkm. 昨天已去過了那間店鋪, 自覺很有用 (特別係佢地DIY的那座LED燈...他們也願意幫人DIY, 我問有關接駁問題, 他們也樂意回答, 而且也聽過LED種植.
佢地的website都幾有趣, 特別係"Garden Light Series", 更有簡單的spec. download, 相信大家都會有興趣的. 我特意問他們拿一份有關紅, 藍, 白的spec (他們沒有黑光LED), 他們說會一兩天內e-mail比我, 如果真的話, 再分享給大家研究.

地址: 九龍深水步長沙灣道276號
電話: (852) 2720 5660
傳真: (852) 2720 3955
電郵: [email protected]
網址: http://www.tcled.com/

enjoy it!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-11 10:35 
離線
頭像

Winz兄,個site好正呀,如果唔係半年前先改了用T5HO我一定用佢來試試,不過我最擔心係穿透力不足.有無其他草友試呀. :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-11 12:04 
離線

Winz, 有spec就唔同啦 !

前兩日我都去左鴨記買左幾粒LED(紅同藍)玩下, $1/粒, 紅色果粒光到盲, 藍色就渣d. 但發覺唔同顏色LED需要唔同大小0既電流, 因為如果張藍同紅接駁埋一齊, 藍色係冇光, 後來搵到個唔錯0既website去計唔同顏色LED0既電流同電阻配合, 呢個site對d好似我咁0既初學者黎講十分有用

LED限流電阻速算
http://home.so-net.net.tw/eric_chu/LED_rst/LED_rst.htm

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-11 12:43 
離線
頭像

白光的LED會唔會contain水草要的wavelenght?
or need to buy red and blue ?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-11 13:38 
離線
頭像

hi GWU,

SUPER 兄以前用過LED造夜光, 看看幫唔幫到你
SuperCTW 寫:
... 幸好提出了那個夜照LED, 小弟個陣都很咁整O左個, 超光LED 真係幾貴, 要十幾蚊粒, 照網頁 DIY 了四組, 每組紅藍LED各2 粒, 照出黎O既光真係幾暗, 不過都可以透落 20吋水深, 暗暗淡淡的, 好似月光照一樣. 對水草生長未有深入研究, 已經比我拆走O左.
近來係深圳賽格, 見到好多仲光O既 LED, 平香港好多, 如果真係要整個 LED 照明, 成本會平好多.

或者再有唔明再問SUPER兄la...

hi kkm,
aiya...唔可以mix埋一齊玩? 我見 http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_nightlight.htm 可以紅藍一齊玩... 你買的LED係唔係超光LED? 我在你介紹的那間鋪, 職員特意demo 超光藍色LED, 我都發覺都光到盲wor...

cool~ 你找的calculator重易明過我的那個, THX:
http://www.bit-tech.net/article/68/

我還有一個home built LED的website (但我因最近好頭痛還未看), 或者先分享給你:
http://www.otherpower.com/otherpower_lighting_leds.html

hi poontommy,
看看能幫到你嗎?
http://www.phy.ntnu.edu.tw/demolab/ever ... /lamp.html

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-16 13:32 
離線
頭像

hi all,

the above attactment is SOME of blue, red and white LEDs' spec from Top Century Company....
they have a lot of different view angle* of LEDs... from 1x to 180 degree. however, i asked them for 17.5 degree only.

* view angle ↑ ---> $ ↑ ---> may not in the same series model of LED ---> decentralized Luminous Intensity

they also have different Luminous Intensity LEDs, but i ask for max., med. and min. only.....

tell me....if u all have any problem(s).

enjoy it!

ps.
- THX mr.super help me to upload the file.
- the shopkeeper told me....someone bought their LED for the grass tank be4 a month.... who who who?? hehe....naughty!! =P ... would u mind share ur experience to us if u are the secret man? thx

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-16 17:47 
離線

poontommy: 白色係包含所有色譜, 道理上會有植物需要的wavelength, 不過白色LED真係好貴

個spec好詳細, 種類都好多, 唔該哂, 最衰無價錢

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-16 18:22 
離線
頭像

Winz兄,我見佢地個site有D現成嘅LED裝在普通的石英謄座,用DC12V的,唔知在店舖內你有無見過呀同幾多錢,如果有,我想DIY都易D媽!起碼D fitting用番普通的石英燈就得啦.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-16 22:13 
離線
頭像

Hi, All DIY fans
用Led做植物燈,這個話題以前提出過,但是有些綱友還是摸索不着要點,小弟提出數點,希望各位DIY成功﹗ :-n06
1, 根據 ledgrowlight 的資料:每平方呎要求10~20 watt 的 紅色leds 1~2 watt 的 藍色 led, 給普通植物,水草嗎,要加多10%.
(每粒 led 功率大約是0.1~0.5 watt. 不斷提高﹗) :d
2,白色的 led 應該是理想的目標 led 了。色温有6500度 K。
3, 角度窄的,穿透力强一些。
p.s. 黑燈 led 己經有得賣了,鴨記不是有些匙扣燈用來 check 銀紙的嗎﹖

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 141 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 10  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :