水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 02:53

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 抵玩led
未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 14:49 
離線

剛在淘記買左支我覺得抵加滿意的led, 我覺得真係好抵玩,同各位分享下, 佢做緊特價,兩舊水60cm連運費,都幾光, 不停嘔泡

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z ... 7172406436

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 wil7567 於 2013-04-24 13:42 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 抵玩led
未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 17:24 
離線

Ching 請問有冇水影效果,可照到幾深,可否影張相放上來,謝謝

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 21:34 
離線

wl2046 寫:
Ching 請問有冇水影效果,可照到幾深,可否影張相放上來,謝謝

我係係18寸缸到, 如果12寸水深, 唔係好夠光, 無乜水影..
6寸水深先夠光, 但個缸太細, 無水流, 所以唔知有無水影.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 21:37 
離線
頭像

對呢 D 用幾百粒細火既 LED 真係無乜信心,種草計就算光度夠,空透力都唔夠!

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

最後由 Andy Kong 於 2013-04-23 23:53 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 23:42 
離線

謝謝Ching 解答 :ugreat:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-24 09:23 
離線

如果水深唔太大, 可以玩得過..我個6寸水罙缸可以照到迷矮出泡..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-24 09:31 
離線
頭像

jerryzero 寫:
如果水深唔太大, 可以玩得過..我個6寸水罙缸可以照到迷矮出泡..

6" 深,好趣緻啊! :|

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-24 13:46 
離線

wl2046 寫:

有相了,水影又唔係好有研究, 好似唔太勁水影, 不過就不停嘔泡, 我個缸40cm深, 魚街D燈真係買唔起,千千聲, 只係覺得兩舊水算唔錯^^"

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-24 14:31 
離線
頭像

wil7567 寫:
wl2046 寫:

有相了,水影又唔係好有研究, 好似唔太勁水影, 不過就不停嘔泡, 我個缸40cm深, 魚街D燈真係買唔起,千千聲, 只係覺得兩舊水算唔錯^^"

60cm 燈點會全部千千聲呀,剛剛先有師兄問過 60cm 燈具,我建議左技大暴龍 600 PL 55W,香港鋪頭都係標單管 $238, 雙管 $358.00,用到雙管就算個缸有 60cm 深都夠光壓低前景草!

viewtopic.php?f=1&t=190829

我對 LED 無實戰經驗,但就見中小型缸多數用 3w 一粒的 LED 來做燈,你不妨參考下!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-24 18:47 
離線

Andy Kong 寫:
wil7567 寫:
wl2046 寫:

60cm 燈點會全部千千聲呀,剛剛先有師兄問過 60cm 燈具,我建議左技大暴龍 600 PL 55W,香港鋪頭都係標單管 $238, 雙管 $358.00,用到雙管就算個缸有 60cm 深都夠光壓低前景草!

我對 LED 無實戰經驗,但就見中小型缸多數用 3w 一粒的 LED 來做燈,你不妨參考下!

光管可能冇咁煩仲平D,我又喜歡led,我意思係led嗰D賣得好貴, 3w led 我都買過,有好多款, 我買過支平野話3w藍白, 當場試就感覺好光,買到屋企放左上缸先發現無料到, 在魚街鋪見到display真係靚的led要過千, 上網見D 師兄幫人整D diy led都要$6-700, 我自己又唔識整, 連淘宝diy 的3w led都唔平!^^"
http://diy-led.taobao.com/shop/view_sho ... d=57241867

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-24 19:15 
離線
頭像

wil7567 寫:
Andy Kong 寫:
wil7567 寫:
wl2046 寫:

光管可能冇咁煩仲平D,我又喜歡led,我意思係led嗰D賣得好貴, 3w led 我都買過,有好多款, 我買過支平野話3w藍白, 當場試就感覺好光,買到屋企放左上缸先發現無料到, 在魚街鋪見到display真係靚的led要過千, 上網見D 師兄幫人整D diy led都要$6-700, 我自己又唔識整, 連淘宝diy 的3w led都唔平!^^"
http://diy-led.taobao.com/shop/view_sho ... d=57241867

最緊要你買到啱用既燈,緊持用 LED 就預左貴小小,希望電費慳返 D!

細 watt LED 一路存在穿透力不足的問題,呢樣用家要小心!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題