水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 22:25

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 30 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2006-06-28 00:15 
離線
頭像

1.
我公司係賣手飾的,好多時都要影d product比客睇,
而公司就無射影呀...工具等來專業咁影,得部DC
咁我想問,我可以點影同點做,先可以影到個product清清楚楚呢?
我宜家都係就咁0係張寫字枱度影,張寫字枱就灰色的,
所影果陣時就會比較暗,同埋print出來時都唔黑,
有時就影到d唔得洗0既0野,例如﹕多左d背景呀...其它物品
可以點樣set個簡單的背景(白)同位置來影相呢
唔知你0地明唔明我想講咩呢..... :j

2.
另外,我覺得yahoo相簿唔係咁好用.....慢同唔方便
有無另外一d相簿好介紹,最好係有個"特定人任"先可以睇到的功能(要英文的)

3.
上手有批相係貼晒去WORD果度,有咩方法可以簡單快捷地,
將D相另外SAVE返做JPG呢?

最後由 Joyce 於 2006-06-28 08:08 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-28 00:22 
離線
頭像

請我影....專業呀... :-n04
買張白畫紙造背景....
set....iso200+1ev
用"微距"模式.... :i
不要用閃光燈....

暖管150w(26.5c)
[無生物重頭開始]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-28 08:06 
離線
頭像

專業喎...請唔起啦~~~~^^"
有人都有提意用A4紙,mm....我諗係唔係可以用A4紙摺間MINI studio呢
之前我係較左"ISO100"的,而你所講既"1EV"就唔識lu
咁如果件手飾唔太細,將DC較去"微距"的話,咪影唔晒,
我自己咪要行到好遠影?!
嘩!我試過用"閃光燈"了,反晒光0架 :-n07

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-28 10:13 
離線
頭像

可以抄考下佢個設計 http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=273484
光管可加多幾支,光管長度及火數及用幾大個架就視乎你影幾大件野
攝影新手又用普通DC用閃燈唔易控制
用光管就最好又平又易睇倒效果
你部DC有無全手動mode?(即係有光圈快門較)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-28 17:46 
離線
頭像

今朝搭左呢個A4紙STUDIO...
影D相唔知點解唔得白咁

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 Joyce 於 2006-06-28 18:13 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-28 17:58 
離線
頭像

Joyce 寫:

今朝搭左呢個A4紙STUDIO...
影D相唔知點解唔得白咁

SET左白平衡未?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-28 18:14 
離線
頭像

SET左白平衡=AUTO

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-28 23:58 
離線
頭像

Joyce 寫:
SET左白平衡=AUTO

影PRODUCT無人用AUTO的
無用閃光燈就用回你環境中做照明的燈光白平衡啦
唔夠光就加燈具,連買幾支光管都要慳就無靚相

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-29 09:57 
離線
頭像

唔係AUTO,咁即係應該較咩呀?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-29 12:49 
離線
頭像

最驚D公司慳埋D咁既錢搵著D員工來搞......

腳架好重要,有未?
仲有應該去書局買張大D既白紙做弧形背景,咁無論背景同燈光都自然D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-29 13:26 
離線
頭像

Joyce 寫:
唔係AUTO,咁即係應該較咩呀?

你好似一D攝影知識都無
除左你,你公司仲有無真係識得影相口既人呢?
現場即時幫下你手都好過你連白平衡都唔知SET邊個

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-29 14:16 
離線
頭像

蝦米大皇 寫:
可以抄考下佢個設計 http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=273484
光管可加多幾支,光管長度及火數及用幾大個架就視乎你影幾大件野
攝影新手又用普通DC用閃燈唔易控制
用光管就最好又平又易睇倒效果
你部DC有無全手動mode?(即係有光圈快門較)

Good 喎個setup~~~果陣時影d細件野,最頭痛係點樣放d光管,呢個idea好正啊~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-29 15:19 
離線

1. 可以自己調整!
唔好用auto或者係預設!
你可以用scanner .scan ..好清楚呀!!

2.www.fotop.net幾好的可以set password

3.word copy 去photoshop/小畫家

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-29 23:43 
離線
頭像

1. 可以自己調整!
唔好用auto或者係預設!
你可以用scanner .scan ..好清楚呀!!
我之前都要試過scan,頭先影過d相,ok左好多呀
2.www.fotop.net幾好的可以set password
用緊了!呢個係唔係無咩特別功能呢?!
3.word copy 去photoshop/小畫家
我都係咁做,copy去photoimpact

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享] product shot~
未閱讀文章發表於 : 2006-06-30 00:00 
離線

it is the hardest product for me to take...

chirstal or diamond....super difficult~

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 30 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :