水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-25 19:47

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2015-10-18 10:03 
離線
頭像

第一次做石景,多謝!!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

泥 :幼亞馬遜泥-大黑(9L)
燈 :Aqua Japan AJ4--600 PHILIPS 飛利浦 T5HO 865*4(14:00~22:00)
暖管 :Azoo150W
草 :禾葉挖耳草,瑞氏蓮子草“迷你”,迷你水榕,辣椒榕

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-10-18 22:31 
離線
頭像

白糖糕 寫:
第一次做石景,多謝!!

:ugreat:

草缸: 24"x10"x14"
蝦缸: 16''x10"x12"
底泥: ADA
石材: 火山石
燈管: T5HO (6500K) 24Wx2
開燈: 9 Hrs
過濾: Atman CF-1000 x2
水冷: 海利 HC-150A 24度C
CO2: UP 1L + A151雙錶(2泡/秒)
pH: 6.5~6.8(pH Controller)
草蝦缸水冷串聯共用
氣泡式除油器

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-10-20 00:13 
離線
頭像

幾舒服,加d moss 係石上面效果更好

石 ~ 火山石
木 ~ 沉木
燈 ~ LED 5W 3pm-11:30pm
CO2 ~ Aquatek mini 3秒1泡 24hr
水冷 ~ 雲鳥120W電子水冷
濾水 ~ 前置全白棉 + Eheim 2215 底吹
濾材 ~ Eheim Substrat PRO + SeaChem de Nitrate media
打氣 ~ 水妖
PH ~ 6.4 - 6.7
TEMP ~ 22c - 24c

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-10-20 07:27 
離線

我估應該唔係第一次做景(如果係 真係唔錯 都見到個三角構圖) 只不過係第一次做石景?

以下係個人意見
1.石用同一種比較好 統一d 你呢個似山景 如果係山景 山谷石 果d型 冇青龍石咁靚 山谷石 比較適合做 石景 河川 配沉木 比較靚d 但唔係話山谷石唔做得山景 只不過難整得靚(高手請無視)
2.草種 山景要注意下草種 由其細缸 水榕果d同山景唔係好夾 大缸冇咩問題 不過細缸個比例麻麻
3.泥唔夠斜 個景深唔係太好

我做山景/石景 都係比較弱 講唔到太多重點 留比之後師兄吧

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-10-23 23:04 
離線
頭像

我玩左沉木好多年!石就第一次.我覺得玩左禁多年沉木都做得唔靚,仲有就係沉木用左好幾年後已霉,所以先轉玩石。
Moss 其實我唔係好like因日久後周圍都係,清又清唔到,好難控制。
水榕同辣椒榕是上一個水缸留下來的,我很喜歡所以都留下來。
好多謝各位D意見,下次我會再努力!

泥 :幼亞馬遜泥-大黑(9L)
燈 :Aqua Japan AJ4--600 PHILIPS 飛利浦 T5HO 865*4(14:00~22:00)
暖管 :Azoo150W
草 :禾葉挖耳草,瑞氏蓮子草“迷你”,迷你水榕,辣椒榕

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-12-02 02:54 
離線

兩種石材 石的形態 及 石的色彩 上都差別 太大, 令到兩石之間不協調.

但右邊件石好靚, 在旺角魚街都很難找到.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案