水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-20 13:14

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2015-02-23 00:12 
離線

年初三朝早喂魚時發現有孔雀魚生左,已即刻撈起魚b,但系搵黎搵魚媽系去都淨系得5條 :cry: 其他應該系食哂 :cry:
本人乃新手一名,想知道:
1.魚b食蛋黃ok嗎?
2.魚b另外用器皿裝,冇濾水,暖管可以嗎?
3.得5條系咪唔可以用其他網上for10條以上既方法?
4.魚媽系咪要隔開?

還望師兄師姐可以用自己既知識話俾我聽 :redface: 網上d文我都差唔多爬過哂 :grin: 在此先謝過大家!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-02-23 10:52 
離線

最好用bbs餵魚b

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-02-24 06:31 
離線
頭像

年初三朝早喂魚時發現有孔雀魚生左,已即刻撈起魚b,但系搵黎搵魚媽系去都淨系得5條 :cry: 其他應該系食哂 :cry:
本人乃新手一名,想知道:
1.魚b食蛋黃ok嗎? 可以,但小量多餐,同時注意水質容易污染。另外可以將片糧壓碎餵飼
2.魚b另外用器皿裝,冇濾水,暖管可以嗎? 要基本濾水,例如水妖同時要恆溫保持27~28度
3.得5條系咪唔可以用其他網上for10條以上既方法? 唔知,唔識答
4.魚媽系咪要隔開? 當然要,你都講剩返5條

石 ~ 火山石
木 ~ 沉木
燈 ~ LED 5W 3pm-11:30pm
CO2 ~ Aquatek mini 3秒1泡 24hr
水冷 ~ 雲鳥120W電子水冷
濾水 ~ 前置全白棉 + Eheim 2215 底吹
濾材 ~ Eheim Substrat PRO + SeaChem de Nitrate media
打氣 ~ 水妖
PH ~ 6.4 - 6.7
TEMP ~ 22c - 24c

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-02-24 23:52 
離線

魚B食豐年蝦, 急凍的都食!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ]