水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-24 10:33

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2013-10-16 01:47 
離線

養左一年櫻桃蝦,每次買蝦養唔夠一個月就死,之後都冇咩時間買蝦,就養住仲生還既蝦bb,反而唔對佢冇再買蝦,啲蝦又會生存到,由bb養到變成大蝦!但今個月我發覺啲泥開始變質,所以翻缸,買左隻硬身既泥,啲泥唔會爛開個種!
翻缸後,蝦一隻一隻甘死,買新蝦,唔洗一星期又死哂:(有對水
請教高手
點先可以令蝦存活率高?
泥係咪年年都要更換?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-10-16 13:13 
離線
頭像

櫻桃蝦 已經係叫唔高要求~ 如果死真係好大問題

你過濾用咩最好LIST 下 , 之前數量有幾多蝦...
有可能係之前超養~ 死到咁上下~剩下個D咪生存到...

泥開始變質 ---) 你意思係散開? 定點先~
你唔係種多草 機質應該唔會咁快變 你唔郁D 泥 本來係冇事

個人認為最致命就係你加新泥... 咁GE SIZE 水量 ... 一換泥 = 水質DOU大亂
仲要1星期 都冇又掉返晒D蝦入去~ 咁仲唔係死士.......唔死就奇啦
養魚前 必先養水 係不二法則 ~ 依家唔好再加...

泥最好係平咁分佈係缸低... 一半一半~ 好易沖起晒D 污物

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-10-16 15:30 
離線

之前得幾隻蝦b,換泥之後買左十隻櫻桃,有落消化細菌!
新泥間店講唔會爛開,我都掂過,啲泥好硬

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-10-16 15:33 
離線

其實咩情況先要換泥?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-12-03 17:27 
離線

我都試過同你一樣,用新泥後d蝦一路死,轉返落舊缸才停止死蝦,過了一過月左右再試新缸,無再死蝦,我相信都是d泥出問題,現在我不敢用新缸新泥養蝦了

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-02-05 12:03 
離線

ching,
我都係一個新手
但我都有玩櫻桃蝦
最初我上網爬文, 櫻桃蝦已經係最易養 同 唔高要求
你睇下 (L_g on . CC super )個d一樽$500-$1000 等佢自生自滅 咪又係櫻桃蝦

最初$20 /6 櫻桃蝦 ... 平平地, 玩下..
最初我放佢地落魚缸,見佢地比魚追, 要縮埋一角, 無得自由自在咁揾食
最後決定捉番佢地, 放左落一個 膠魚缸到(即係個啲龜缸,上面通,有蓋個啲)

膠魚缸setting : 零設備
>冇泥
>冇濾水
>冬天冇暖管
>夏天冇水冷
>冇燈

只有>>>
太陽 (放窗口)
得閒換下水 (兩三日)
水草 (從另一邊,剪左多餘嘅草 或者唔要既爛草, d蝦當寶咁係上面揾食)
只用石春或鐵圈固定水草

食物 :
>魚或螺 死屍(佢地係大自然 都係食呢啲野,,,,, 魚螺屍 d蝦都係當寶)
當然魚或螺 死屍 放落水半日就拎番走,太奈會污染d水
>間中 放 啲 魚糧, 菠菜 (菠菜都係食飯唔要個啲已足夠)

所以, $$ 幾乎 係 $0
到而家
養左兩年 $20養左兩年

雖然 色澤唔會有幾好 ....
但係你諗下 投放幾$ ,, 見到佢地健康,自由自在咁揾食 生B已經足夠

個$20六隻已經死晒, 不過養緊六隻啲子子孫孫, 仲有十幾廿隻

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-10-20 15:12 
離線

我都試過同你一樣,用新泥後d蝦一路死,轉返落舊缸才停止死蝦,過了一過月左右再試新缸,無再死蝦,我相信都是d泥出問題,現在我不敢用新缸新泥養蝦了

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-10-24 11:47 
離線

有冇濾水系统?養水情况如何。。。新泥会爆 NO2 & NO3...有冇 checkPH, NO2 & NO3...
一般D泥 制酸能力差左及大部份变晒泥粉 就会翻缸。。。
因唔知你D設施及曰常管埋。。。只可估D比你。。。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案