水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-01 19:48

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-07-05 11:34 
離線

小弟對單位簡直是個超百痴~~~~
請問一個800ml既樽,應該加幾多奶荼匙乾依士、幾多奶荼匙的砂糖、幾多暖水呢? 用不用攪雲?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-05 13:56 
離線
頭像

Please use the searh function and type 'DIY CO2' :-n04 :-n04 :-n01 :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-05 22:52 
離線

我的方式如下:

準備物料如下:

1> 2.25L 氣水膠樽 1個
2> 500ML 氣水膠樽 1個
3> 455克砂糖(惠康$6.4)
4> 依士粉50克1樽(惠康$6.3)
5> AA膠水 (五金舖買散裝的 $2支)
5> 竹筷子1枝

製作方法如下:

1> 用電鑽配 7/16分鑽咀,幫個2.25L的膠樽蓋鑽個洞。
2> 將條膠喉插入個洞,好緊,慢慢插,再用膠水在蓋面蓋底的洞邊滴膠。
3> 將砂糖倒入2.25L的膠樽。(整包455克,多些都冇問題)
4> 用500ML的膠樽裝滿水倒入2.25的膠樽。
5> 再加入2-10克的依士粉。(視乎你個缸大小,想出多D氣就加多小小)
6> 將竹筷子插入膠喉的另一端,剪筷子唔好直接剪斷。CUT一圈拆斷佢。

解釋:

1> 有草友話唔使用咁大個樽,但我發現有如下好處,個樽夠大D氣唔需要即刻谷晒出來,可以慢慢噴!! 又唔怕爆樽及溢出白泡。(2L樽都冇問題,不過有2.25就更佳)

2> 唔需要用暖水,因為暖水好快會溶左D糖。凍水依士粉一樣會發酵。又唔會影響個膠樽。

3> 砂糖唔使急於全部溶入水,等佢慢慢溶,可延長出氣的時間。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-02 18:37 
離線

BeBe2 寫:
我的方式如下:

準備物料如下:

1> 2.25L 氣水膠樽 1個
2> 500ML 氣水膠樽 1個
3> 455克砂糖(惠康$6.4)
4> 依士粉50克1樽(惠康$6.3)
5> AA膠水 (五金舖買散裝的 $2支)
5> 竹筷子1枝

製作方法如下:

1> 用電鑽配 7/16分鑽咀,幫個2.25L的膠樽蓋鑽個洞。
2> 將條膠喉插入個洞,好緊,慢慢插,再用膠水在蓋面蓋底的洞邊滴膠。
3> 將砂糖倒入2.25L的膠樽。(整包455克,多些都冇問題)
4> 用500ML的膠樽裝滿水倒入2.25的膠樽。
5> 再加入2-10克的依士粉。(視乎你個缸大小,想出多D氣就加多小小)
6> 將竹筷子插入膠喉的另一端,剪筷子唔好直接剪斷。CUT一圈拆斷佢。

解釋:

1> 有草友話唔使用咁大個樽,但我發現有如下好處,個樽夠大D氣唔需要即刻谷晒出來,可以慢慢噴!! 又唔怕爆樽及溢出白泡。(2L樽都冇問題,不過有2.25就更佳)

2> 唔需要用暖水,因為暖水好快會溶左D糖。凍水依士粉一樣會發酵。又唔會影響個膠樽。

3> 砂糖唔使急於全部溶入水,等佢慢慢溶,可延長出氣的時間。

我用了你的方法,很好呢!!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章