水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 00:11

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 39 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : [分享] 翻缸日誌
未閱讀文章發表於 : 2007-02-16 13:27 
離線

因之前用舊泥,好處係慳翻d泥,同新缸快d成熟,壞處係連舊缸d藻都帶埋過黎,因為舊泥舖底,救無可救,趁年尾大掃除,順便翻缸。

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-16 14:09 
離線
頭像

獲益良多的好教材,勞心勞力,等候成果...! :e :a

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-16 15:34 
離線
頭像

好耐冇見喇! 師奶! 上個缸景都未見人, 咁快就拆啦??? :b

今次又打算玩咩?? 底濾水好有創意喎! :-n05

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-16 22:12 
離線
頭像

未到年二十八就大掃除 :c :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-16 22:16 
離線
頭像

如果一個人搞都好金下 :-n07

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-17 01:07 
離線
頭像

期待續集。我最近三個月己將屋企四個缸:三尺、兩尺、十六吋及十二吋方缸(後來再轉12吋ADA方缸)共五個翻晒,依家聽見翻缸兩個字都怕怕。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-17 02:31 
離線
頭像

落水個Part可以仲好d
整到太混了~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-17 02:43 
離線
頭像

嘩,初步完成都9日,真係好心機! :-n05 :-n05

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-17 02:44 
離線
頭像

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-17 02:50 
離線

你個濾好型...底部抽水 底部出水

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-18 22:42 
離線

想請問用灰喉頂住百格四邊,會唔會因啲泥太重而壓陷個百格呢?

仲有想請問用底瀘對草缸有咩好處?係咪關個底流問題呢?

Thx!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-19 09:11 
離線
頭像

正! :m 好詳細的講解,多謝提供 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-19 15:07 
離線
頭像

絲兄做乜唔call救兵 :-n08

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-19 19:12 
離線

期待~ :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-20 02:41 
離線

多謝Leo Tse、rsianti、graffititony既欣賞。

Cliff Hui 寫:
好耐冇見喇! 師奶! 上個缸景都未見人, 咁快就拆啦??? :b
今次又打算玩咩?? 底濾水好有創意喎! :-n05
都係玩陽草,可能係最後一次陽草翻缸。 :h

小斑 寫:
未到年二十八就大掃除 :c :c
冇辦法啦,要就岩時間金錢先可以翻缸。 :d

劍桃太郎 寫:
如果一個人搞都好金下 :-n07
係呀,老婆剛剛先提起你,見你依排少出現,都唔敢搵你幫手,封利是幾時比你 :-n04

Raymond-MA 寫:
期待續集。我最近三個月己將屋企四個缸:三尺、兩尺、十六吋及十二吋方缸(後來再轉12吋ADA方缸)共五個翻晒,依家聽見翻缸兩個字都怕怕。
唔好話翻缸,換水清潔有時都做到想放棄,祗不過習慣左,遲早好似大大咁,搵過第二樣玩。 :d

leonhart 寫:
落水個Part可以仲好d
整到太混了~
個人認為情願開頭一次過濁d,遲d清,等d泥粉吸走多d,好過快d清,不過成日有泥粉係個缸度漂漂下,所以我一向冇用盆呀、膠紙呀、樽呀咁慢慢放水,直頭搵水喉放水。 :e

Andy Kong 寫:
唔係好心機,祗不過係懶懶閒閒,平時五日已經落魚插草,不過依水ada泥,真係要慢慢黎。 :h

POT164 寫:
你個濾好型...底部抽水 底部出水
其實都唔知得唔得,可能要下次翻缸先知。 :a

derekmrc 寫:
想請問用灰喉頂住百格四邊,會唔會因啲泥太重而壓陷個百格呢?
仲有想請問用底瀘對草缸有咩好處?係咪關個底流問題呢?
Thx!
所以加左d生化球,作用係頂住個百格,個膠網就底面咁包住塊百格,就算壓爆左塊百格,應該都唔會走位,暫時見出入水都好順,應該冇事,不過實情可能要下次翻缸先知。
底濾主要用黎疏水,唔駛因冇水流而整壞d根,如果你拔草時d根係啡啡黃黃,咁表示個底床唔得,如果d根係白雪雪,咁就正勒。

大猩猩王~ 寫:
絲兄做乜唔call救兵 :-n08
重好講,成班人唔係潛左水,就係變晒cd-rom,有起事上黎都唔好意思拖馬。

繼續報告:
第十日,繼續浸缸,第十一日,換掉一半水,第十二日,繼續浸缸,第十三日,換掉一半水。
主要原因唔係水濁,而係聽講新泥會釋放一d對魚有害物質,唔知係唔係,不過信好過唔信。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 39 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :