水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-20 02:45

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 98 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-03 01:29 
離線
頭像

[quote="Old Gold Fish"]嘩師兄,你都好

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-04 02:56 
離線
頭像

魚的分類仔細, 不過我有一個提議, 希望Andy, 不要介意....
如果可以有一些參考圖片, 可能對一些新人或有興趣的人事.... 有更大幫助...
尤其是在魚類部份.... 我自己對某些魚依然是一知半解... 呵呵~.

小小意見~

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-04 03:26 
離線
頭像

Andy 比老柯扮

水族圖庫

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-04 10:38 
離線
頭像

我乜都吾識,淨係識幫你------推! :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-05 00:16 
離線
頭像

Thanks 半魚人

[quote="Old Gold Fish"]Andy 比老柯扮

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-05 00:47 
離線
頭像

Cliff Hui 寫:
魚的分類仔細, 不過我有一個提議, 希望Andy, 不要介意....
如果可以有一些參考圖片, 可能對一些新人或有興趣的人事.... 有更大幫助...
尤其是在魚類部份.... 我自己對某些魚依然是一知半解... 呵呵~.

小小意見~

Thanks Cliff, 加圖片確是非常好的意見,也考慮過在每分段(或每種魚)都加幾張細圖,但最好先 resize 去某一個 standard size (如320x240),那便能較統一版面,但我手上的魚圖不多,所以不敢繆然動手。

其實魚友在情迷發表圖片時是否有版權或使用輔予情迷的?如果我在情迷出 post 借用其他魚友在情迷發表的圖片是否位向Super大大申請便可,還是需每幅圖先 PM 某位魚友 seek permission 才可使用?有什麼折衷辦法? :j :j :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-05 01:50 
離線
頭像

Andy Kong 寫:

小小意見~

Thanks Cliff, 加圖片確是非常好的意見,也考慮過在每分段(或每種魚)都加幾張細圖,但最好先 resize 去某一個 standard size (如320x240),那便能較統一版面,但我手上的魚圖不多,所以不敢繆然動手。

其實魚友在情迷發表圖片時是否有版權或使用輔予情迷的?如果我在情迷出 post 借用其他魚友在情迷發表的圖片是否位向Super大大申請便可,還是需每幅圖先 PM 某位魚友 seek permission 才可使用?有什麼折衷辦法? :j :j :j

咁...... 我想這麼有用的教學..... 大家都不會介意轉貼吧..... 當然這只是我個人一廂情願..... :d

用圖片前先PM圖主當然是必要的禮貌~ 如果Andy兄想方便d, 在會員通訊區出個post徵求相片是否可行?

或者你都可以找super兄問問呱........... :-n06

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-05 11:14 
離線
頭像

讚嘆不已 :-n05 :-n20

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-05 13:51 
離線
頭像

Andy Kong 寫:

小小意見~

o係情迷我相信無人會反對你用佢地 d 相喇,
仲係大功德o忝,

再送一個字比你,
所付出o既心機時間,做福了我們 ~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-05 14:47 
離線

之前都過門不入, 冇祥細咁睇睇這編的內容, 但今日看後, 真係要多謝ANDY的資料, 偑服對養魚的熱誠, 造福情迷 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-09 01:44 
離線
頭像

andy, 我居然miss左呢一篇咁好既分享, 呢匀三刀六洞.....冇得走雞...... :-n07

要圖儘管開聲, 有既一定冇問題, 冇既搵friend拆掂佢~~~咁偉大既製作, 點可以唔滔下光.....呵呵~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-14 03:11 
離線
頭像

引言回覆:
紅鼻 (Rummy-Nose Tetras)是群游性最高的燈魚,所以頗受追捧,很多人挑魚時十分留意紅色頭部的表現,但我個人認為紅鼻最緊要尾格要齊,黑白對比要強烈、鮮明。 魚身粗壯,活躍也是很重要,因紅鼻最大吸引力之一是群游。而 頭部紅色覆蓋最好能到鰓但不會過位,應紅的頭鮮紅,應白的身銀白

又有小小意見。

其實係魚街經常見到

水族圖庫

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-15 04:16 
離線
頭像

Old Gold Fish 寫:
引言回覆:
紅鼻 (Rummy-Nose Tetras)是群游性最高的燈魚,所以頗受追捧,很多人挑魚時十分留意紅色頭部的表現,但我個人認為紅鼻最緊要尾格要齊,黑白對比要強烈、鮮明。 魚身粗壯,活躍也是很重要,因紅鼻最大吸引力之一是群游。而 頭部紅色覆蓋最好能到鰓但不會過位,應紅的頭鮮紅,應白的身銀白

又有小小意見。

其實係魚街經常見到

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-15 04:41 
離線
頭像

Thanks 湯米, 狐狸
:-n05 :-n05

食獸 寫:

o係情迷我相信無人會反對你用佢地 d 相喇,
仲係大功德o忝,

再送一個字比你,
所付出o既心機時間,做福了我們 ~

Thanks 食獸,到時可能要徵相,看那時反應如何吧! :d :d

Leo^o^ 寫:
andy, 我居然miss左呢一篇咁好既分享, 呢匀三刀六洞.....冇得走雞...... :-n07

要圖儘管開聲, 有既一定冇問題, 冇既搵friend拆掂佢~~~咁偉大既製作, 點可以唔滔下光.....呵呵~~

Leo 咪同我吹到咁大啦,分享下自己的經驗吧了,滔光之說受寵若驚了 :c :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-15 04:46 
離線
頭像

各位情迷之友,基本上完成了這篇分享的內容,希望大家讀後多加提點。如有錯漏或提供/提議新內容,歡迎大家在此提出或 PM 我。

Cliff 提出加相,暫時只加了一「行」相,是由 3 張 320x240 小相組成了,大家不妨就此提供一點意見。我手上没有足夠相片,落實 layout 和相片大小後便需張羅一下了。

希望此文能幫初學養魚的網友建立一個基礎,令他們得能早日投入這個 hobby,和更容易明白情迷的其他分享。 :b :b

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 98 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :