水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 22:10

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 82 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-19 01:35 
離線
頭像

差D miss 咗,黑的確更能形做到個氣氛,好正,你好似重有D收起喎! :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-19 07:17 
離線
頭像

cheungjim: 哈哈...........真的太誇獎啦 :e

五代裕作: 係囉,就係睇完大哥出post ,攪到心癢癢呀!! :-n06

大白菜: lee 張唔係參賽相,只係試玩呀咋

GWU: 咁都俾你知道我仲有貨tim........heheh :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-19 15:44 
離線
頭像

睇完大師兄這風林火山之神祕版後,大至上多位網上高手的參賽作品已看過了,也看了一些沒有上網的朋友作品,發現了一個有趣的現象,便是大家都比上一年有進步,但是網友的進步都比非網友來得明顯或神速,有這結果,小弟相信必是和互聯網有關...上得網多,見到高手作品自然多,得到的分享也更多,有了見識,便不會坐井觀天,視野廣闊了,作品自然更多元化,更多創新。

每次看完高手們的作品,都有一種血脈沸騰的感覺,就好像告訴自己下一個作品一定要超越這個,可能就是個原動力去推動我這個很多人覺得是小兒科或敗家興趣繼續下去...

風林火山可能不是驚天動地的作品,但肯定是榮山大師兄為了突破自己的嘔心瀝血之作(嘗試不同的素材,不同的構圖,非凡的構思),這一點已是值得我們尊敬和學習了。

榮山及各做景組的兄弟,希望今年在ADA比賽有更好或突破的成績,為香港和自己而努力呀 :-n04

對不起,佔了榮山大師兄這位說了一大堆廢話

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-19 22:24 
離線
頭像

Dave 兄: 我完全明白你的心意 !! 因為我睇完你個景之後,一樣有熱血沸騰的感覺........hahah :) :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-19 22:48 
離線
頭像

再來數張........... 風林火山大逃難
圖檔

圖檔

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-19 22:58 
離線

嘆為觀止啊.. :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-19 23:04 
離線
頭像

榮山兄......
半爆白效果勁正~~
我想問你點影呢?
我之前問過一位攝影師朋友, 佢話最好就係在缸背打燈....
單憑不同的曝光係好難做到呢個效果......
唔知你有冇另外打燈呢?? 點打呢?? 抬個缸出黎?? 又太多問題了....... :-n06

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-20 00:59 
離線
頭像

hehehe, 大師兄都忍唔住~~~
黑色背景, 顯出各草的顏色, 色水好!
白色, 草的色水冇咁好, 不過個缸睇起黎大d!
我個人喜歡白色爆光多d!~~ :a :a

圖檔
http://www.cau-aqua.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-20 02:42 
離線
頭像

比起早期的..吸左大家既意見..
的確改善左好多@0@石景出返好多!
斜的比例也妙!
成個景出晒!!正..白色做底比較好..
火的比較火!! :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-20 23:33 
離線
頭像

多謝大家都鐘意呀,不過這輯相都唔係用來比賽..........又係個一句,玩下姐!! :b 唔知大家對這幾張相有何評語? 點樣先可以再做得好D呢? 不妨直言!! :-n05

大白菜兄: 我都唔係太識影相呀,我都係不斷學習當中....... 用白背景,我覺得難度好大,後面強光,前面就好容易過黑,前面太光,又做唔到白背景效果。今次我是用了一支大閃燈,放在燈箱上面(如下圖),再平均把光四散到缸中,因為我支閃燈有成300W,所以只要再將燈箱後移少少,將光漏向白卡紙上,就可以做成。不過當中要解決的,就是魚缸頂部會過份over ,所以一係就將燈箱加高,令上下光線比較平均,一係就用漸進filter 來減低頂部過光現象!

上以只是個人做法,絕對不是專業的! 而且照片都係一個失敗之作,以後睇來再要試多D先得!!

GoHan, 達: 完來都幾多人喜歡白色背景,不過我最後都係選擇左...........heheh :-n01 !!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-21 11:36 
離線
頭像

大逃難...
wo...wo...
waynesham...wo...wo...
正到無話可說...
我比B+...
是重插後的樣子吧...
m...溶岩流出啦...waynesham 點算啊... :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-21 15:06 
離線
頭像

正正正~~~ 一黑一白都各有不同感覺
不過小弟都係鍾意白色多D

修剪過後 冇咁大火 :b :b :b
而且石既外露都多左... 不過d青苔呢 :m :m

唔見晒既~ 有少少青苔我覺得自然好多..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-22 16:07 
離線

遲晒到.... :b ........仲差d miss 咗添.....
.......睇完風林火山之神祕版同走佬版後,
真係有d驚艷的感覺,一份榮山己超越自己傑作,

相信好多造景者,都為了突破自己的作品,
都花了不小的時間,心機,應真的思考,這都是不能用錢來計的, :-n03
榮山除了分亨作品外,其實也帶了不小的造景精神給我們,
我們應學習尊敬這一點心意. :-n05

祝~~榮山在ada比賽中有突破自己的成績. :-n05

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-22 16:43 
離線
頭像

看來榮山兄終於完全駕御了鹿角矮珍珠了~~ :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-22 18:00 
離線
頭像

不錯...
只有親身體會才能明白個中難度...
維持一個這樣的景...相信要用上較多的時間打理...
草都是較快長的品種...
打理次數比一般大缸密(溶岩很快又爆上水面了)...
水質管理也有較高難度...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 82 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :