水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 04:25

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 82 篇文章 ]  前往頁數 123456  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 11:17 
離線
頭像

大家好呀,新的一年首次貼圖,這次我將會以 "風。林。火。山" 四大原素作為三呎缸石景題材,當中造景意景會比造景形體為重,希望大家明白和喜歡啦!! :b

廣告
圖檔

全景
圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

設定如下:
由8月開始籌備,包括layout設計、搜集石材、草種等。一踏入10月秋天即時動工,由翻缸之設缸、插草,總共用了四天時間,絕對是一個漫長project!! :) (自己期待心情比起等2046仲心急.......hahah :) )

而一開始我就定立了,這個project有二個階段。而今次"風。林。火。山"並未能特題出石的優點,主要是以非綠色草為中心(除了矮珍珠之外),希望可以打破綠色材是自然這規定!!而第二階段,希望可以以石為中心,特顯返石景的形態 (我估過埋農曆年啦)!!

今次選用暖色系的

最後由 waynesham 於 2005-04-18 22:19 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 11:24 
離線
頭像

好鬼正呀.... :-n05
請問收唔收徒弟....我一定上門拜師學藝.. :-n05
我比10個叻你...... :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 14:51 
離線
頭像

!!!...................無得等 , 近呀!!!
靚到唔回覆兩句都唔得.
可能係小弟見識少, 但真係第一次見到珍珠草生到上石, 水草健康得誇張 , 真利害. :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 15:14 
離線

好, 誠意實力無限呀. :a

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 15:53 
離線
頭像

簡直要寫个服字!!
Question:你點樣把PH減低?邊到可以買暖色系的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 15:54 
離線

so great~!
support u~~~
continue to show us great things~~!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 16:28 
離線
頭像

勁呀......真係好有大自然feel, "風林火山"真係好貼題.....
好有心機, 落足本.

:-n05 :-n05 :-n05

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 17:21 
離線
頭像

正正正!!! :-n05
四day搞掂!! :-n09 :-n09 :-n08 :-n08 :-n08
請問係石上面生d草是否婑珍珠!! :-n06 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 19:42 
離線

真係好大的project呀!好不好呀!:-n06
但係我覺得左手面種返些綠色魏身草好些!
而右手面石係後的火可以慢慢比佢爆過去左手面!太多火想找些綠去平衡返!
現在好似成個缸都係一個火海咁。:-n08
以上只是個人意見呀 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 20:12 
離線
頭像

GOOD~~~~~ :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 21:22 
離線
頭像

真是非讚不可 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 21:28 
離線
頭像

我較喜歡山, 風. 有種味道, 只能意會.
整體很好. :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 21:45 
離線
頭像

Wayne,

大大的缸就 100 分,誠意就 120分,勁!

熱切期望你的以石為中心的造景,今次的草是貼題,但石的 feel 仍給草搶去一些。

暖色系的

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 22:26 
離線
頭像

不論是新手、老手、鹹豬手.... 每次貼完圖之後,都很希望可以有高收視率.......或許這就是創作的動力 ......... hahah :b 多謝大家欣賞!!

牛仔: 徒弟 ........ 我未想過要收徒弟喎,唔係我收收埋埋,而係我根本都冇這個能力和本事,lee 個香港仲有好多高手

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 23:21 
離線

你既開場白令我諗起哲學上的唯心派同唯物派,明白得少少,喜歡就多多。
今年第一砲有圖、有字、有詩歌,想訪問下你有圖先定係有字先?我自己就會有圖先,不過我諗你會有字先。因為我地比草控制(陰公),前輩當然可以控制d草做出一個意念。
講翻個景,襯托得好鬼好,每一處都佈置得好好,簡直係吸引死人。不過有個問題又想訪問下你:紅太陽左前方既草,比紅太陽高,係懶左少少,定係唔想一條直線上到頂,失去自然美,還是別的原因?
得閒貼多d圖,比我地學多d野。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 82 篇文章 ]  前往頁數 123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :