水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 22:12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 23 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-12-17 02:33 
離線
頭像

To MATRIX:
最下果張相係剛剛開缸時的相, 當然不太好啦 :c :c

To Goodfeikk:
但聽說沙種紅色草好正, 是真的嗎?
我都是用不停的co2 keep番個pH, 哈哈!!

To K仔:
多謝你啦, 成日俾高分我, 人地以為你"造馬", 哈哈!!
ADA CONTEST係一個好正o既比賽, 我都想明年keep住有張cert呀!
ADA ECA唔係唔好, 不過真係好勁下, 我D青苔兩日就開始生番O係玻璃啦, 你10"缸都落,真係死硬啦.....
CO2 24HR,我d魚好細條, 仲得20+條到, 所以冇事, 不過飛弧都有死, 不過在我的立場, 草是重要過魚的~~
我都知ADA IRON BOTTOM好野藻, 我之前要掉果個缸都係拜它所賜, 所以今次我落得好小心!!

圖檔
http://www.cau-aqua.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-12-18 01:35 
離線
頭像

用砂種紅草正??
我未聽說過呢, 或者遲下會試下
但一定要足肥, 唔係ge話紅色都變返綠色

其實你個缸唔使不停哽打co2 la
話曬黑泥的酸會中和青龍石形成的鹼性物質ya

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-12-20 01:31 
離線
頭像

黑泥應該不夠酸吧~ :d :d

圖檔
http://www.cau-aqua.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-12-22 19:50 
離線
頭像

我今日在朋友缸中拿了兩條紅鼻回家
一check pH才知是6.0或者更低(因為用的是pH test kit),
這個數已是色表上最低的數值了
這樣, 黑泥哪不夠酸呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-28 08:18 
離線
頭像

12月15日那個景超正點的~好拉風的草缸唷~!!! :-n06
所以說, 造景草種不宜貪多, 像樓主這個景已經一流, 十分有一致性, 自然美~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-06 13:19 
離線

你d景真係好靚呀 :c  我係新手 ,我都想好做到你咁.  :d :d

氣泵:海利ACO-9601(24hrs)
燈:AQUAWORKS LED 4X3W
CO2:跟燈開8小時
水冷:無
木: 細沉木 X2
換水:5日換四份一水
生物:燈科魚19,大和蝦3,桃櫻蝦6
陰草為主:細水榕,三角莫絲、珊瑚莫絲、幼葉鐵皇冠

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-25 15:02 
離線
頭像

矮珍珠长的不好,都往上长的。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-02 19:15 
離線

好好吖,你唔好放棄啦~搞得咁好

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 23 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :