水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 11:33

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 55 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 03:11 
離線
頭像

早一排度了一少片迷你矮珍珠送人~
開了一個很大的窿.... 不過綱友T您唔駛擔心, 因為我有秘技還原
這方法有點危險又肉痛... 不過我試過幾次了... 已經做得熟手
這次個窿好巧開在前方~ 易於拍攝....
如果種迷你矮珍珠既你, 對自己用草夾功力有自信的話, 可以一試喔~ :-n06

最後由 狗仔 於 2005-01-12 18:50 編輯,總共編輯了 9 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 03:21 
離線

:m :m d 迷你矮珍珠好靚呀~!!
狗仔兄下次再送迷你矮珍珠時~
可以留d俾我ma~!? :d

想請問係 ~PA150496.jpg
迷你矮珍珠 後面果d係咩草~~? :-n01
thanks~!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 03:35 
離線
頭像

TAI 寫:
:m :m d 迷你矮珍珠好靚呀~!!
狗仔兄下次再送迷你矮珍珠時~
可以留d俾我ma~!? :d

想請問係 ~PA150496.jpg
迷你矮珍珠 後面果d係咩草~~? :-n01
thanks~!!

我送草有多冇少~ 現在的未夠厚, 我起馬要養多幾個月才夠份量送人哦 :-n06
這是迷你矮珍珠既朋友 叫 珍珠草

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 07:14 
離線
頭像

矮珍珠種得太厚係唔係有問題,如底層的變黃?要幾厚?2cm就要剪?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 07:51 
離線
頭像

siubox 寫:
矮珍珠種得太厚係唔係有問題,如底層的變黃?要幾厚?2cm就要剪?

這個問題我沒有去看過呢~ 因為我未見過底部有黃葉
我解釋小小啦
我想矮珍珠 同迷你矮珍珠 種法和處理是很不同的
一般矮珍珠, 一對葉在一個月內可以生長20cm~30cm長
在適合條件下,其生長速度快得驚人~ 2個月就可以有5~6cm厚~
淤泥的積聚, 完全唔夠矮珍珠生得快, 所以你會看見唔受光的底部黃了~

迷你矮珍珠~ 就很不同了 種植頭一個月~ 你只見佢伸幾條橫草
一條橫草最長只有幾cm(我的就是了) 佢真的生得很慢
當佢厚到底葉會黃時, 淤泥的積聚早就把這些黃葉化做肥田料
也因他生得太慢~ 我也恨不下心剪哦

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 10:13 
離線
頭像

:-n05 謝謝分享, 你d草皮真係靚 :-n04 過虎皮呀~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 10:22 
離線
頭像

會不會越填越高架?上頂未大獲... :c (說笑...)
最重要的: 下次請留小小迷你矮珍珠同k仔交換...唔該... :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 10:29 
離線

:m 花左幾多時間先有咁大片?
我種左冇耐,成日有d浮出離

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 10:48 
離線

好鬼正,狗仔哥你真了得,可以種得那麽迷人。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 12:51 
離線
頭像

狗仔呀....
你個花園好靚喎!好似太平山頂再上有個晒月光公園,秋味濃沃.
D樹(粉紅虎耳)都好難插到o甘細緻,除非閣下隻手好鬼細隻 :m
6年級小朋友隻手手上下,重要好好耐性tim.佩服!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 17:45 
離線

靚到嘔電 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 21:55 
離線
頭像

sonnywinter 寫:
狗仔呀....
你個花園好靚喎!好似太平山頂再上有個晒月光公園,秋味濃沃.
D樹(粉紅虎耳)都好難插到o甘細緻,除非閣下隻手好鬼細隻 :m
6年級小朋友隻手手上下,重要好好耐性tim.佩服!!

係啦 :-n01 ( D 粉紅虎耳)好似電燈柱咁,嗰景好靚 :-n05
原來呢隻就係(迷你矮珍珠) :f 飛狐唔知會唔會食 :j 很久前種,一落缸,唔知那種魚一晚吃清(水草店賣時,還不知名 :d )。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-21 22:16 
離線
頭像

狗仔兄,真係好勁喎...........我就攪來攪去都係得兩三條爬下乘爬下,你就可以做到一個正前景,配服、配服!!

我完本已經覺得下圖種得好好,但依家...........hahah 都係狗仔兄勁D :-n10
http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... ano1-o.jpg

請問你個缸幾多吋長呀?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 00:10 
離線
頭像

manch 多謝呀~ 不過我喜歡虎皮多o的呀

K仔 大概1年加1吋~ 18年後才上頂吧(大概)... 另外這也很重要的, 你想用甚麼交換?

utopia13 一年前我已經有種了, 不過轉景係今年3月才開始
你可以試下用手抓一點泥出水面~ 把草放在這泥坑後再補泥~ 這樣就唔易起啦

ng14378 佢本身就係一隻很迷人既草哦

jackyyy 我也有嘔電既感覺哦, 不過係我等到想死時

sonnywinter 不是我的手夠細喔, 我插粉紅虎耳既功力,也還未做到插入泥又不損草皮分毫~ 草皮上的粉紅虎耳係由 泥裡面, 鑽開草皮爆出來哦
這裡半年前是種了很多粉紅虎耳, 當迷你矮珍珠開始密後, 就整支剪全數移去左後~ 誰知這個夏天一過 泥裡的根就爆芽了

湯米 好巧哦~ 我的荷蘭鳳凰也很愛吃, 在魚眼中這一定很美味呢

waynesham 我覺得個link個景靚很多哦~ 起碼沒有高低不平哦
我的缸是 24"x13" 17"高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 01:02 
離線
頭像

狗仔呀....你真係....呀。
D草靚得咁緊要!
請問你是用甚麼燈?
每日多小個鐘?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 55 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :