水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 04:26

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [分享]告別7.5矮缸
未閱讀文章發表於 : 2004-09-13 17:53 
離線
頭像

這個我買的第一個進口缸,買時因為靚仔和省地方,又有24"闊,現時卻發覺除咗上述兩點之外就冇乜好處。
上一次發表這個缸的造景時己是03年12日
http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=20956
到現在己經有九個多月。轉景後不停受絲藻侵襲,迷你矮珍珠曾一度差不多全軍覆沒,結果從新種植。牛毛絲藻更是天天新鮮,終日無休。隔天換水,落藥都阻止不了。FL 同 T5燈都用過,但結果一樣。濾筒用了Eden501 同 DIY兩個,情況只是好轉些少。

唯一沒有生絲藻的地方便是鹿角苔,可能生長較快速,絲藻佔不到便宜吧。但快速生長水草對矮缸來說是死穴。水草剛生好又要剪,想健康都難。

很困難才挨到影相時候,結果效果出來亦不理想。主要可能是缸太矮,支燈離水低又光過頭,離水高又太散以至陰影不夠明顯,缺乏立體感。

為了免再受此缸節磨,決定不再用此缸養水草。提早退休。

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-13 18:57 
離線

Oh......so poor. It's very beautiful ar. :h
But a short tank is very difficult to keep. I'm facing this problem too. But the space doesn't allow me to change to a taller tank. :h

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-13 19:19 
離線
頭像

明白你的心情...
k仔都有個nisso 7.5寸矮缸...
其實缸矮係其中一個大問題...
再加上此種缸的尺寸比例...對造景來說...是極高難度...
1) 景深有限/ 水深不夠...
2) 拉長的尺寸比例...
其兩點令層次表達上...有極大的局限性...
所以...個人認為有style 限制...(japanese style...)
單品/簡易草景...會更能調合日本缸的獨特設計...
k仔也空置了此缸...不想找自己麻煩啊... :b

唔錯...
我比c...
中間/ 右方很不錯...
不過左邊的鹿角台在比例上有些不調...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-14 01:05 
離線
頭像

goodjob HarryPlanter,個景好正呀.
我個細缸重慘呀,本身個缸都已經爆緊黑毛藻嫁啦,
前幾日換完水之後加肥,點知唔小心落重左,e家d黑毛藻........唉!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-14 01:35 
離線

絲藻只要出蝦就可以解決

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-14 10:33 
離線

終於看到你有景 post 啦, 等到頸都長, :c

呢個景最欣賞就係可以做到 細缸大景 feel, 雖然只是 24" 闊, 但缸景很闊, 如果 D 魚可以變細 D, 你可以話比你知呢個係八呎缸. :c

放棄呢個缸都係好事, 可以集中火力做好個主力缸.

呢個缸會否參加 AGA 比賽呀 !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-14 13:40 
離線

我依家個缸都係17"闊x8"深x8"高
我覺得都ok既, 要用中景草當段景草囉, 係怖景上係有一些挑戰, 可以高番2-3吋更好, 但係我唔覺得高形既草缸唔好睇架. 前幾日係魚街見到一個大灣缸, 真係馬上有o的想換, 但係最衰係個套缸, 況且"一闊三大", 到時我個濾器同燈都換都好傷下.... :d

其實細缸就係要換多o的水咁啦, 都可以keep得好好存. 大家可以睇下我年頭既作品http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=23087&highlight=
依家都換左景啦, 等我今晚影俾你地睇下

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-14 18:53 
離線
頭像

KitKit
Thank you

K仔
你都好識得把握時機 sale 自已
不錯鹿角苔是有問題。本來鹿角苔是生到接近水面的,但迷你矮珍珠卻未生好。所以鹿角苔迫住要重扎。而家到迷你矮珍珠生到爆及絲藻纏身,但鹿角苔卻未生好。這是最失敗之處。

Aska
絲藻纏身比黑毛藻更可怕。有了黑毛藻試下分兩次換晒D水。

utopia13
唔係你諗得甘簡單。我伯D蝦比D絲藻纏死。另外夏天矮缸養蝦,分分種可以用來"蒸水蛋"。

catcat
仲以為你唔出場tim。D魚本來都好細嫁,養左咁耐大左之吧。最好放幾十條胡椒燈落去,不過好快唔見一半 - 走晒落濾筒。
已交左AGA入場費了。

newfish
睇你個缸個比例唔似17:8,應該高過8吋。K仔個缸就是17:7.5。你度清楚。

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-14 19:59 
離線

HarryPlanter

個人經驗
14隻虎紋3日食清20"缸既所有藻,除左青苔
佢地有手有腳吾似魚,好難會比藻纏死
溫度就真係要下功夫,但矮缸用風冷事實上有效過高缸,完全係能量比例問題,不過日日加水吾走得

ps.想問你d鹿角苔點整,好似吾見有板咁

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-15 00:44 
離線
頭像

多謝分享,試過放20隻蝦落去都變"紅蝦"或變"蝦米"。

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-15 01:07 
離線

你個缸幾度
有冇打氣?
放蝦工作時可能要叫d草先休息幾日,左右都用氣木打氣,水keep到28度就ok
等d藻冇晒再放d蝦入另外既膠缸打氣用致冷片養住同增生,要用就再放入去

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-15 01:11 
離線
頭像

nice tank I like you tank, keep it up!

what is AGA 比賽??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-18 13:48 
離線
頭像

嘩........遲哂到添!! 又係一個細缸做大景的一個好好例子...... 正!! :-n05
雖然得7.5吋高,但出來的層次感亦不減 ... 由迷你矮珍珠到莫絲再到後面的鹿角苔......... 都已經做出三層layer ..... 而且使用迷你矮珍珠關係,使比例上配合得更合細缸景........勁勁勁!!

唯一缺點絲藻橫生 .........如果一close up 就睇到哂啦.........hahha :-n06 其待你的新景再現!! :-n10

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2004-09-19 09:13 
離線

為了免再受此缸節磨,決定不再用此缸養水草。提早退休。[/quote]太可惜啦。。。。。。不过期待你其他缸的新作啊。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案