水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 04:49

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-09-09 23:42 
離線
頭像

先介紹出場陣容:
由上攻下係20"x13"x16"陰缸, 用JBL基肥加上黑鋼沙, diy co2
36w PL燈, 燈照時間係3+4, 一星期換1至2次水 每次換水都會落幾滴液肥 2滴eca

草種有三角莫斯, 簣操, 水榕, 劍榕, 啡淑草, 鐵皇冠, 鹿角皇冠, 紅旦, 皇冠草, 直蘭, 三角紅芋..
有紅鼻x10 金燈x3 飛孤x3 小精靈x1 一星期餵食2次

完成度60%~ 左後會加上針葉皇冠, 前景生成莫斯草皮, 右後既紅旦, 三角紅芋還長高 層次未夠鮮明..
預計成景時間 2~3個月

--------------------------------------------------------
而下攻上係10"x10"x10"陰缸, 用ada黑泥, co2 4秒1個波
燈6w t5 x5 , 燈照時間係4+4, 隔日換水 每次換水落1滴eca

草種有矮珍珠, 牛尾..
有日光燈x7 飛孤x2 一星期餵食2次

完成度70%~
預計成景時間 1個月 敗筆之處 矮珍珠唔夠貼地
下次試下再高d泥.. 希望會好d

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-10 00:36 
離線
頭像

照片 020...
一般...
木型不錯...
重心明顯...
不過...極體不算成熟...待景中...
左後...也過左火(矮)...可加高些少會更好看...

照片 040...
唔錯...
我比c...
牛毛無藻...正呀...
矮珍珠健康...高手...
只覺石的放置可自然些:
1)整體所有石都有右傾現象...
2)其次...石與石相距規律...前排石形/ 大小對比不大...
如抽走中前/ 右前...右後果塊傾向左前會有更不一樣的感觀...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-10 00:43 
離線
頭像

好耐無見你D缸啦喎!一出就打孖!陰缸個木架唔錯,應該重可以在莫斯後加多小小如椒草蔽一蔽舊木隻腳,其待成景。
陽缸要換水啦,起晒泡在水面唔散呀! :c 好鬼鍾意你石之間條路仔,可能留空條路仔直通到缸邊個景會更深。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論]
未閱讀文章發表於 : 2004-09-10 02:19 
離線
頭像

陽性缸-草草不错,但是石頭量過火,應抽出前排,石景會更正 :c
陰性缸-放射性草石景,景觀正 :b ,如果後景草高一些和密一些會更勝一籌. :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-10 11:57 
離線
頭像

keisuke 寫:
20"陰缸
一般...
木型不錯...
重心明顯...
不過...極體不算成熟...待景中...
左後...也過左火(矮)...可加高些少會更好看...

多謝意見 成景時流暢度一定會有所增加quote="keisuke"]e"]
10"陽缸,
唔錯... 我比c...
牛毛無藻...正呀...
矮珍珠健康...高手...
只覺石的放置可自然些:
1)整體所有石都有右傾現象...
2)其次...石與石相距規律...前排石形/ 大小對比不大...
如抽走中前/ 右前...右後果塊傾向左前會有更不一樣的感觀...[/quote]

哈~~ 唔錯都係c 近期k仔又手緊返 小心小心~
矮珍珠健康... 可惜不夠貼地~ 不算得上高手
石的放置 下次真係要多多再進.. 多謝指教

GWU 寫:
好耐無見你D缸啦喎!一出就打孖!陰缸個木架唔錯,應該重可以在莫斯後加多小小如椒草蔽一蔽舊木隻腳,其待成景。

係呀.. 小弟都係d低產量既人 希望日後可以做到高質啦
因為景深問題 小弟打算只用莫斯 生高d用作蔽木腳

GWU 寫:
陽缸要換水啦,起晒泡在水面唔散呀! 好鬼鍾意你石之間條路仔,可能留空條路仔直通到缸邊個景會更深。

影相之前未換水 下次唔會再起晒泡架啦 :d
成景後 留條珍珠路過你走走呀 多謝指教 :-n06

amencheng1113 寫:
陽性缸-草草不错,但是石頭量過火,應抽出前排,石景會更正
陰性缸-放射性草石景,景觀正 ,如果後景草高一些和密一些會更勝一籌.

陰陽缸都有待改進 希望成景後你會鍾意啦 多謝指教 :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-14 11:28 
離線

:c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-05-08 12:51 
離線

hi, 我對你個10"陽缸好有興趣, 因為我都唸住整個大既一樣的缸, 遲d畀下意見..!

我個缸長17"x闊10x高11"但之前養過海水魚(唔知得唔得)
買左一套T5 6W 4管
一個超細濾桶
有C02, 但冇買計泡器, 打算在玻璃擴散器睇出泡快慢( OK??)
泥未買, ADA黑泥OK??, 定係有更好的
冇打算再買其他器材, 溫度未知, 但我都是放在房裡, 應該唔會太熱, 你照明時間可否說詳細點呢???
以及種迷你短珍珠生唔生呢..泥係咪要高過你個缸好D呢??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-26 22:21 
離線

:) :) :)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員