水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 06:02

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : [貼圖]九月新作
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 04:07 
離線

玩左水草造景多時,來一點新嘗試,
今次玩水陸景,大家感覺如何. :-n05

水種植物.... :-n31
白掌,水橫枝,揶子,腎蕨,鐵線蕨.

陰性草........ :i
幼葉鐵皇冠,水榕,黑木蕨,椒草.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 09:30 
離線
頭像

I like it,好寫意!想問Eric開霧化時所產生嘅超聱波,D魚有無特別反應呀!會唔會群游呢 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 10:27 
離線
頭像

eric cheng兄 果然名不虛傳, 草景飯飯o店, 而家連水陸景都咁正, 都唔知用咩詞語來讚你好了 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 13:21 
離線
頭像

唔錯...
我比c...

水中:
調合...
layout 不錯...

水上:
還是有很多發展空間...
以木的罷設/ 形態...
右後加些草草會更調合啊...
水上植物修成concave layout 會更不錯啊...

問題時間:
1) 水上葉與水中葉可會用不同的種植方法?(光/ 肥的要求?)
2) 水上葉的固定方法?
3) 水位的控制?
4) 可否介紹一下霧化的setting up 與原理?
5) 可否分享其他所用器材? :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 13:30 
離線
頭像

仙境,正。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 13:43 
離線
頭像

不錯不錯,很有熱帶雨林雨季氾濫的感覺,很自然.可試試加些莫絲在木上增加原始感.莫絲會向水上及水下伸展,後果會幾驚喜!
想請問底床是否mix了幾種ADA泥?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 15:34 
離線
頭像

唔錯喎

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 15:54 
離線
頭像

咦! 衰鬼呀! 好正喎,係咪近得台灣多呢?
睇唔到支燈喎! 影埋支燈睇o下! :-n06

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 19:02 
離線
頭像

不俗~
水上的植物都是從水中吸水的ma?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 19:51 
離線
頭像

@>@.....淨係可以講一個字------"妙"~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 20:55 
離線

It'll be more great if 水上 can be kept in moisture.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-06 21:46 
離線
頭像

第一幅如入仙景一樣呀...........hahah :b
Eric 兄,請問你用幾多W燈呀.........

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-07 03:35 
離線

GWU............ :a
霧化時所產生嘅超聱波,對魚應沒有特別反應,hehe..可能地方細佢地成日都群游.

sean.大哥............ :a
多謝.......提議唔錯wor,,,等我想想辦法先,
底床係mix了幾種ADA泥,底床都好多野下,遲下再分享下開缸過程.

老通Tony.......... :a
妖.......冼唔冼衰鬼... :m 甘鬼........ :-n07 凸.

kalvin :a ........86. :a ........冰刀貓 :a ......劍桃太郎 :a ......KitKit. :a ...多謝晒~~多謝晒.... :-n05

wayne :a..多謝.........hehe~~一枝14w t5,每日照6個鐘.

keisuke....:a Goodfeikk. :a .......

由開缸到宜家,冇換水,有加水,冇co2,冇落肥,不過要有一定的魚,
比較強的水流,我就用p20加雨淋管.
遲下再同大家分享製作過程.

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-07 20:15 
離線

我比較喜歡今次個水陸景, 配襯得很好. :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-08 23:02 
離線
頭像

影支燈睇o下! :j

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :