水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 06:11

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2013-07-05 22:44 
離線

astroppc 寫:
jerryzero 寫:
小弟用的是這款, 話係20升水以下用的.
我缸係12寸的, 只可以降到室溫少2-3度, 即室溫30度只可以降到26.X 度.. 如果室溫高過30度的話, 會長期27度.
水冷機其本係長開, 唔似大部果D水冷機咁開下停下..
買回來時, 要改一下佢個散熱風扇, 佢原本只係用8CM大的風扇散熱器, 後來我自已改做12CM用的散熱器.
我而家打算改做水冷式散熱器, 應該會好D, 原因佢裡面都散唔到熱, 所以溫度唔可以降下去.
圖檔

師兄,圖中個部係咪 200W? 你係咪用緊?
可以 Post 改咗之後的相睇下?

我用緊係72W
其實都唔算大改, 只係張佢裡面原有的散熱器換左呢個:
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-05 22:46 
離線

astroppc 寫:
我缸係12寸的, 只可以降到室溫少2-3度, 即室溫30度只可以降到26.X 度.. 如果室溫高過30度的話, 會長期27度.
買回來時, 要改一下佢個散熱風扇, 佢原本只係用8CM大的風扇散熱器, 後來我自已改做12CM用的散熱器.
我而家打算改做水冷式散熱器, 應該會好D, 原因佢裡面都散唔到熱, 所以溫度唔可以降下去.
圖檔

我用緊係72W
圖檔

原本係一個全铝的8CM風扇的CPU散熱器, 現改成12CM2條銅導熱散熱器.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-06 20:06 
離線

astroppc 寫:
圖檔

我用緊係72W
圖檔

原本係一個全铝的8CM風扇的CPU散熱器, 現改成12CM2條銅導熱散熱器.

我14"用緊圖中200w 呢款,室溫29-30度輕鬆去到24度,23度要耐少少。
不過呢款機出廠有0.5~0.7度誤差,要去CA較番啱先 perfect.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-08-06 17:37 
離線

astroppc 寫:
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.111.uKGILk&id=25396452764&_u=cmingpp24e6

有無師兄用緊?制冷效果如何?
我個14"缸,行 Eden 501, 唔知推唔推得郁呢?

附加檔案:

$300都唔使真係抵玩,魚街閒閒一部細水冷都$800啦

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-06-10 14:58 
離線

之前係淘寶買過電子水冷. 真係麻麻. 基本上多過10升水就用吾到.
製冷片係熱交換, 散熱好佢製冷先勁, 但出面好多都係散熱有問題, 另有D 個水冷頭太細, D 水未凍已經出返黎. 同好多機D料真係好雞, 你上淘寶check check 就知.
如果真係無地方, 不如自己 DIY, 用長水冷頭貼4塊 10A 製冷片再用有熱導管果D CPU 散熱, 加個溫控就得. 架可以去亞加力鋪車個I 字形. 上次計過料都好似要800....... 其實買28A 好過.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :