水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-02 19:10

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [分享]平價水冷
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 10:49 
離線
頭像

上星期在鴨寮街買左個HK100的水冷,試過之係都可以。我的缸是18"約40公升水,由原本的約30度降到約27度,如果水流流慢D入個水冷度應該重會凍D。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [分享]平價水冷
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 11:04 
離線
頭像

Daryl 寫:
上星期在鴨寮街買左個HK100的水冷,試過之係都可以。我的缸是18"約40公升水,由原本的約30度降到約27度,如果水流流慢D入個水冷度應該重會凍D。

can u post a photo? thx !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 11:20 
離線
頭像

HK100 ←係咪形號泥ga, 定係一舊水呢??? :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 11:23 
離線
管理員
頭像

應該係早前有草友都貼過O既, 飲水機內膽吧.
流得慢係會凍O的, 不過太慢, 成缸水要變凍又會慢O的呀.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 11:44 
離線
頭像

Sorry!HK100 = HK$100 即一舊水。
相冇問題但係要明天。
係呀!係飲水機內膽,如果係細缸都可以的。我用小型內置過濾調較約一半水流平均都27度。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 11:48 
離線
頭像

Daryl 寫:
Sorry!HK100 = HK$100 即一舊水。
相冇問題但係要明天。
係呀!係飲水機內膽,如果係細缸都可以的。我用小型內置過濾調較約一半水流平均都27度。

Daryl 兄: post 相的時候能否告知地址呢? 及告知會否發熱和噪音?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 14:55 
離線
頭像

我仲想知道你係用乜野照明系統?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 15:06 
離線
管理員
頭像

找回舊貼了. 即是這個嘛
http://www2.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=11654

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 15:17 
離線
頭像

冇錯就係呢個!
我用NEC 15W 超光白管。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 15:19 
離線
頭像

我用NEC 15W 超光白管 X 2。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-24 16:00 
離線
頭像

我比多些資料大家啦!

實物相片和賣這水冷的地址請看上面 Super 兄的Link。而我用後有一些見解,希望可以幫到大家。

1) 我用 12V 5A 電子牛比那水冷用,那牛也很熱的,請放通風處。
2) 那水冷的散熱運作時很熱 (有燙手感覺) 所以我換了一個大D的散熱。
3) 水冷運作時沒有聲,只有吹散熱那把風扇有聲。
4) 發泡膠入面應該有貯水,因為入水時那水冷"食"了一些水,然後致由另一出水口出返來。
5) 入水越慢效果應越好。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-25 00:34 
離線

我個30吋缸有八十幾升水,早前買了兩個$100元的水冷器來降溫.用鉗錶來測試水冷器耗電係3.06a.起初用一個5a電子牛來拖一個水冷器但發覺熱得好恐佈,後來換了個10a的汽車電池叉電機來拖兩個水冷器就冇問題但最多只能降到27度.後來其中一個壞了.到現在只用一個水冷器加三把三吋電腦扇來降溫.天氣最熱的時候水溫都唔超過28度.by the way如果用在18吋以下的細缸效果應該更好.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案