水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-01 06:07

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2006-10-31 12:24 
離線

富華桶濾用左兩個月, 發現個濾桶常常有氣泡從出水口噴出來, 成日有空氣入左個濾桶裡面,有冇人有類似經驗?有乜辦法?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-31 12:50 
離線
頭像

有無用除油器?? 如冇......會唔會係本身濾桶仲有氣?? try 1 try 搖吓個桶!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-31 13:04 
離線

[quote="awth_hk"]有無用除油器?? 如冇......會唔會係本身濾桶仲有氣?? try 1 try 搖

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-31 13:24 
離線
頭像

[quote="peter^0^"][quote="awth_hk"]有無用除油器?? 如冇......會唔會係本身濾桶仲有氣?? try 1 try 搖

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-01 11:18 
離線

個桶有氣因為妳泵氣太強。減小泵氣OK
覺得多氣有助消化,如果唔係吵得制,都幾好。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-01 16:01 
離線
頭像

CHECK 0下入水喉0既所有接駁位有無漏氣 ~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-01 19:33 
離線

個桶我就不會搖了,因為會滲水,我以check了o-ring,恰當地安裝無鬆,個桶正確地蓋上,水喉和接駁位無漏氣,如果漏氣D接駁位一定滲水,但D接駁位無滲水,唯一漏水的地方是在桶蓋接駁位,一打側個桶就一定漏水,所以我估D氣是由個桶蓋接駁位走入的!
我以試了兩天,我早上搖吓條軟喉,等所有氣泡噴出來,搖到無氣泡噴出來,到了晚上回來check吓條軟喉和搖吓它,發覺一樣有氣泡噴出來,兩天都是這樣,所以個桶濾一定有地方入氣,今晚本想去鱼街換一個新的,但我買左兩個月無得換,不過個店員說,所有桶濾都吾保正打側吾會漏水!他叫我唯一可以做是由頭裝次! :m
有冇人有類似經驗?有乜辦法?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-02 12:46 
離線

妳試下兩個鍾唔打氣。個桶係唔係仲有氣泡。如果沒,較細D氣OK,如果仲有,就.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-02 14:57 
離線
頭像

peter^0^ 寫:
個桶我就不會搖了,因為會滲水,我以check了o-ring,恰當地安裝無鬆,個桶正確地蓋上,水喉和接駁位無漏氣,如果漏氣D接駁位一定滲水,但D接駁位無滲水,唯一漏水的地方是在桶蓋接駁位,一打側個桶就一定漏水,所以我估D氣是由個桶蓋接駁位走入的!
我以試了兩天,我早上搖吓條軟喉,等所有氣泡噴出來,搖到無氣泡噴出來,到了晚上回來check吓條軟喉和搖吓它,發覺一樣有氣泡噴出來,兩天都是這樣,所以個桶濾一定有地方入氣,今晚本想去鱼街換一個新的,但我買左兩個月無得換,不過個店員說,所有桶濾都吾保正打側吾會漏水!他叫我唯一可以做是由頭裝次! :m
有冇人有類似經驗?有乜辦法?

就係果道入空氣囉 ~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-03 00:09 
離線

今天晚上檢查左個除油器睇下,無雜物塞住,但都清洗左個除油器,明天睇睇情況有冇問題!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案