水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 21:36

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2005-06-30 15:13 
離線
頭像

因為睇左人地既diy底瀘(一半沙一半泥可以種草o個d)+掛瀘整得好成功,所以自己都好想整番個,
我諗住整既係:
底瀘駁>潛水泵駁>瀘桶(水泵不在桶中)由頂到底出>缸
大家覺得咁樣可行嗎?有無要特別注意既地方呢?

仲有睇d舊post d 半沙半泥既底瀘都會用膠盤凹住d瀘材,
我想自己用亞膠力膠+玻璃膠 答出黎,因為尺寸可以控制...
但大家又覺得有無問題呢..?或者有無d好既建議呢?

因為之前未整過+資金有限...所以希望今次工程唔會出錯,
:-n05 請大家多多指教!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-06-30 15:22 
離線

底濾 > 濾桶入水喉(虹吸作用) > 有摩打濾桶谷水回缸

玻璃膠, 係貼唔實亞加力既, 要用化膠水的... 你有整個亞加力膠箱嗎 ??

只用底濾板, 方便又做到野.

唔好用"一問"呀 管大柄架.

[版規公告] 發表主題列要清楚知道問題大綱

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-01 13:55 
離線
頭像

多謝草人既意見~下次唔會用一問架喇 :d
但係乜係"虹吸作用"??
真係要擺個泵落去個桶到??若擺係出面又會有d咩問題呢? :j
因為個桶我都係diy
如果咁整既話會好麻煩(又要駁條線出黎又封多口)...
仲有咩叫"化膠水"呀?要熔左先用得o個d??邊到有得買架? :-n01
我未整亞加力膠箱呀...其實唔係箱..係想整到成個兜咁既樣然後凹住d底瀘...
希望你可以解答我既問題喇 :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-01 14:07 
離線
頭像

http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopi ... t=%ADi%A7l
虹吸 :a

化膠水可以用膠片鋪叫佢比少少你o既~
不過記得要用玻璃樽裝.. :c

引言回覆:
整到成個兜咁既樣然後凹住d底瀘

我唔多明哩句.. :j :d

如果DIY的話..個泵係睇你點設計架o者..
可以設計到佢放o係個桶入面..
又可以改到佢放桶出面~
http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewforum.php?f=37
參考o下丫~ :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-01 14:58 
離線
頭像

哦哦~~我明好多喇~唔該哂大猩猩王~
我仲想問你指既膠片鋪係咪向旺角魚街o個一間呀??d亞加力膠片點賣法?如果24x24"幾多$$ ?
仲有d化膠水可唔可以接d膠去d玻璃到架?
仲有呀 :-n06 d膠點樣屈架??用打火機?? :m
我想整既就好似咁: http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=36509
但佢用熱溶膠槍...我又可唔可以用玻璃膠代之?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-01 15:55 
離線
頭像

膠片鋪有好多間..唔係淨係得旺角有o既~
旺角果間我唔知佢做唔做哩o的o野呀..
但有次好似見到佢o係鋪入面拎o的半製成品出o黎咁..
賣法間間唔同..唔同厚度亦唔同賣法..你自己問問就最清楚..

化膠水好似係將o的膠溶o左佢..再拍埋兩塊膠片..
用化膠水將佢地"那"埋一齊..所以唔可以將玻璃痴膠..
只可以膠片痴膠片..如果要玻璃痴玻璃就要用玻璃膠..
可能有o的o野係將膠痴玻璃o既..但我唔太清楚嚕..

如果要屈膠..要用發熱線去屈架..果時DT堂係有一部機..
入面有條發熱線..將成塊膠片放上去.."興"佢一陣就屈得..
但"興"得耐塊膠片會起泡架..變得唔靚仔..打火機都得o既..
不過"興"到o既面積唔大得去邊..唔建議你咁做..
如果真係要屈塊膠片的話..不如去膠片鋪叫佢幫你整啦~

要整到好似大大果隻咁..你有冇睇清楚佢講o既o野架~
果個盤係現成架~ :c ~我問過朋友..熱溶膠好似係要o黎痴膠架..
佢話如果要o黎痴玻璃..玻璃果邊會痴唔實甩出o黎..
詳情可能要問問專家先得~ :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-01 17:51 
離線
管理員
頭像

先問問你個"diy 濾桶" 已經整好左了嗎? 有相看看嗎 ?
如果是整好左就算了, 只係將個入水喉, 接去底濾就得.
如果未, 買個濾桶吧.
無論diy 定係現成濾桶, 都係用 "虹吸" 入水去濾桶, 再用水泵動力抽返上缸, 咁個桶先唔會受咁大既壓力.
如果冇工具同技術, 唔好整個膠兕了, 會吃力不討好, 事倍功半的.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-01 23:40 
離線
頭像

除非你熱愛DIY,否則二佰零蚊買個國產濾桶好過啦 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-01 23:52 
離線
頭像

咁如果要將個瀘桶駁去底瀘,
我應該用邊隻瀘桶先夠力帶動個底瀘運作呢??幾$$?? :j
我見d人話eden501好用,但唔知夠唔夠力...
ps:我個缸18"40L

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-04 17:20 
離線
頭像

lazymatch 寫:
咁如果要將個瀘桶駁去底瀘,
我應該用邊隻瀘桶先夠力帶動個底瀘運作呢??幾$$?? :j
我見d人話eden501好用,但唔知夠唔夠力...
ps:我個缸18"40L
501 應該唔夠力,多d 瀘材連自己o既流量都會慢埋.....

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案