水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-01 18:01

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-10-23 13:26 
離線
頭像

以洗衣粉桶作主要材料,因其封蓋設計本已為可開合存氣式,以防未用完的說洗衣粉變潮。

上下位各鑽洞比出入水駁喉,用塑鋼土封口,用潛水泵 feed 水。
以多孔膠板在桶內上下 create 空間比出水 and 入水。
蓋好後外加行李帶之類,加強上蓋封口防漏。最好就揾到D類似拖車時固定車輪用的話動索帶,拉幾下就可完全鎖實。

大家認為可行嗎?

入水位用 Ehiem 16/22 是不二之選,照計出水位應用比 16//22 較大的喉,但我的 Ehiem (這 DIY 構思基本上抄左 8 成 :-n31 :-n31 ) 出水卻出較細的 12/16,是要增加虹吸拉力?有無人可解釋下?用返 16/22 作出水好嗎?

因桶的空間真的很大,找合適濾棉不易,太疏就做唔到物理過濾,太密會易塞,水流太慢會燒泵!大家有什麼提議?
:-n02 :-n02

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-23 23:49 
離線
管理員
頭像

照用返生物環, 生物石, 生物綿應該唔係問題, 喉位粗幼相同都得, 想係上定下面入水?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-24 00:41 
離線
頭像

SuperCTW 寫:
照用返生物環, 生物石, 生物綿應該唔係問題, 喉位粗幼相同都得, 想係上定下面入水?

想係下面入水,抄我現在用 E仔 2217 麻 :d :d

聽講新的E仔方桶雖然將入水位搬左上去,但裡面 D 喉係走返落底谷水上,照抄低位入水應該無死錯人!
:c :c

生物環, 生物石 我唔擔心,係驚濾棉咁大張難控制,中間壓實左去水慢!

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-04-29 14:53 
離線

Hi Andy Kong,

have u made it out??

is it functioned??

regards

chetbaker

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-04-29 14:59 
離線
頭像

上面入水較實際.

易清潔嘛.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-04-29 16:05 
離線

下面入水好, 個桶有氣都可以帶走 ... 最好加條幼氣喉, 一邊"痴"係個蓋入面, 一邊放入出水 (呢邊要剪 45 度) ...

喉粗 d 就水流慢 d, 我會用粗架囉 ....

你個桶用 feed? 係入水度加水陸泵? 點解唔用抽水? 用 feed 個泵要大水好多架喎 ...

仲有有無諗過塑鋼土太硬, 個桶點睇都係軟膠黎, 到時大大力咁撞到個喉咀出事漏水就唔好啦, 我會用返玻璃膠囉 ...

生物環, 生物石 我唔擔心,係驚濾棉咁大張難控制,中間壓實左去水慢! <- 半吋一層中間加密既鋼網, 放佢幾層咁就唔會剩係中間壓實 ...

一係就唔加濾棉, 用隻大力既 eheim 桶抽水走, 隻 eheim 剩用濾棉 ...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案