水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 17:13

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2011-07-31 19:26 
離線
頭像

濾筒出水口久不久有氣泡走出口到底是什麼原因?是否濾筒有地方漏氣所以入了氣定還是什麼原因? :?

PH :6.2-6.8 每星期換1/2隔夜水
燈具:LED RGB,照燈時間 1600-23:30
生物:新燈,小精零,小狐飛狐
221 7推海利HS28A水冷23度
草類:三角莫絲,迷牛,迷你矮珍珠,红宮廷,小圓葉,辣椒榕。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-05 14:04 
離線
頭像

濾桶內有空氣,試下搖下佢等佢噴晒d空氣出黎再睇重會唔會有泡出。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-06 08:03 
離線
頭像

cheungon 寫:
濾桶內有空氣,試下搖下佢等佢噴晒d空氣出黎再睇重會唔會有泡出。

已經試過了,佢久唔久就會炸一聲然後雨淋管就會噴一搾氣泡出來 :o

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-06 10:07 
離線
頭像

樓主如果接駁喉留得太長都有機會噴氣.
有錯請指証.

Co2: 2秒/3 8hur 11:45-19:30
燈: T5HO 24w x 4 2:00-20:00

缸II: 10" 10" 10"
燈: PL 11w 12:00-20:00

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-06 16:37 
離線
頭像

merchandiser 寫:
樓主如果接駁喉留得太長都有機會噴氣.
有錯請指証.

你這個問題我反而無留意,事實上濾筒喉又係幾長架,等我攪攪它看看是否有好轉先,唔該晒師兄提點 :P

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-29 22:08 
離線

唔知師兄攪定未呢,我都係咁情況, 另外想問吓師兄係唔係水平放筒呢 :x

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-30 09:36 
離線
頭像

ttaatt 寫:
唔知師兄攪定未呢,我都係咁情況, 另外想問吓師兄係唔係水平放筒呢 :x

情況都未有解決都係久唔久就一炸氣泡有出水口走出來!濾筒是放在魚缸下不是水平擺放的,但我發覺如果不小心撞一撞個筒,同樣有氣泡走出來這樣是代表那個位置有問題出現呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-30 11:16 
離線

以你呢個情況可能係有地方入氣喎,可以用支電筒照吓個筒啦,膠邊啦等等,睇吓有冇入氣,我之前就因為濾材多得濟,閂唔實個蓋,所以入氣,情況同你一樣,撞一撞都有好多氣噴出來

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-09-01 01:07 
離線
頭像

sfn8178 寫:
ttaatt 寫:

情況都未有解決都係久唔久就一炸氣泡有出水口走出來!濾筒是放在魚缸下不是水平擺放的,但我發覺如果不小心撞一撞個筒,同樣有氣泡走出來這樣是代表那個位置有問題出現呢?

有以下两种可能___(1)_係入水位塞咗___(2)係瀘材太髒了希望帮到

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-09-02 12:17 
離線

都要留一下入水喉有无泡泡吸入去。。。 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-09-04 22:19 
離線

可能膠圈老化左

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-09-04 22:36 
離線
頭像

有泡出,可當加了增氣器~

Arcitca mini
DAZS T5 14w x 3
光照 07:00~13:00

日本星珍珠,迷婑,鋸齒太郎,越南紅宫庭 扒地紅,印度小圎葉, 矮柳,烏蘇里 ,綠雨傘,玻利維亞穀精, 南美小圓葉 太陽草

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-09-05 15:53 
離線

我係新筒新濾材喎
所以唔會太污穢,又唔會老化
而且放缺低沒事只係放缺邊有氣泡出
最近有個更大的問題,如果我關細個入水閘制,個筒入面見到有泡從個摩打位的邊度走入去喎
唔係筒身同個蓋個位,而係個蓋入面= =
有冇得救?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-09-05 21:19 
離線
頭像

ttaatt 寫:
我係新筒新濾材喎
所以唔會太污穢,又唔會老化
而且放缺低沒事只係放缺邊有氣泡出
最近有個更大的問題,如果我關細個入水閘制,個筒入面見到有泡從個摩打位的邊度走入去喎
唔係筒身同個蓋個位,而係個蓋入面= =
有冇得救?

我試過两個桶都係咁都係個句入水口堵塞或滤材c兄可試試無防c兄你先試下關細個出水制但唔好關入水制如果情况有解善就可用以上两種方法希望能帮到你

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-09-18 16:44 
離線

我個潛濾都有, 會不會是細菌換氣 ?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :